kapat

05.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sivil DGM'ler için 333 imza
DGM'lerin sivilleştirilmesini ve Askeri hakimin heyetten çıkarılmasını öngören Anayasa değişiklik teklifi, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk tarafından dün Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut'a verildi.

333 milletvekilinin imzası bulunan teklifi, bağımsız milletvekilleri Aydın Menderes, Ahmet Özal, Mustafa Bayram, Bekir Gündoğan ve Evliya Parlak da imzaladı. Grupta teklife karşı çıkan ve zamanlamasını yanlış bulan ANAP'lı Yaşar Topçu ile Bağımsız Mehmet Ağar ise teklifi imzalamadı. Anayasa değişikliğinin alalacele gündeme getirilmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin "İçinde askeri hakim de bulunması nedeniyle" devlet güvenlik mahkemelerinin verdiği kararları tanımamasından kaynaklanıyor. İmralı'da süren Abdullah Öcalan davasında verilecek kararın da dünya kamuoyunda tartışılır duruma gelmemesi için Anayasa değişikliğine gidilmesi kararlaştırıldı.

Anayasa değişikliği teklifi, Meclis'te 330'un altında oy alırsa reddedilmiş sayılacak. 330 ile 366 arasında oy çıkması halinde değişikliğin gerçekleşmesi referandum sonucunda belli olacak. 367 ve daha fazla oy ise teklifin referanduma gidilmeden kabulü anlamına geliyor.

Meclis Başkanlığına verilen Anayasa değişikliği teklifi, Anayasa'nın 143'üncü maddesinin şu şekilde düzenlenmesini öngörüyor:

"Devlet güvenlik mahkemesinde bir başkan, iki asıl ve bir yedek üye ile cumhuriyet başsavcısı ve yeteri kadar cumhuriyet savcısı bulunur. Başkan, iki asıl ve bir yedek üye ile cumhuriyet başsavcısı birinci sınıfa ayrılmış hakim ve cumhuriyet savcıları arasından, cumhuriyet savcıları ise diğer cumhuriyet savcıları arasından Hakimler ve Savcılar Yüksel Kurulu'nca özel kanununda gösterilen usule göre dört yıl için atanırlar, süresi bitenler yeniden atanabilirler.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır