kapat

05.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vergi indirimi canlandırdı
Vergi indirimiyle keyiflenen otomobil firmaları Mayıs'ta 29 bine yakın otomobil sattı. Firmalar, indirim süresinin uzatılmasını istiyor.

Önceki hükümetin Ek Taşıt Alım Vergisi'ni 3 ay için yarı yarıya indirmesiyle otomobil satışlarında Nisan'da başlayan canlılık Mayıs'ta da devam etti. Mayıs'ta yaklaşık 29 bin adet yerli ve ithal otomobil satıldı. Otomotiv çevreleri, Haziran sonunda sona erecek olan vergi indiriminin süresinin uzatılması için hükümete baskı yapmaya başladı. Otomobil firmaları, vergiyle ilgili konuyu zaten gündemine alan 57'inci Hükümet'in süreyi uzatmasını bekliyor.

İthalde Volkswagen birinci
Yüzde 12 olan Ek Taşıt Alım Vergisi yüzde 6'ya düşürülmüş, hemen ardında da başını Tofaş ve Renault'nun çektiği büyük üreticiler geri kalan yüzde 6'yı üstlenerek vergiyi sıfırlamışlardı. Fabrikaların üretimi durdurmasına kadar giden durgunluk böylelikle aşılmış, stoklar da eritilmeye başlamıştı.

Vergi indirimiyle canlanan satışlar geçen yılın altında kalmaya Mayıs'ta da devam etti. 1998 Mayıs'ında 32 bin adet otomobil satılmıştı. Satışların yüzde 40'ını ithaller oluşturdu. Mayıs'ta 11 bin 283 ithal oto satıldı. Volkswagen, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da liderliği bırakmadı. 2.915 adet oto satan VW'ni yeni Focus'la ikinci sıraya yerleşen ve 1172 adet satış yapan Ford izledi. Opel, 1136 adetle üçüncü ve Renault da 1060 adetle dördüncü oldu.

Porsche fanatikleri birleşiyor
Türkİye'de spor otomobil tutkunları her geçen gün artıyor. Pahalı bir zevk olması nedeniyle sınırlı bir kesim tarafından ilgi duyulan bu otomobiller içinde biri var ki, yakında sahibi olanları bir kulübe kavuşturacak. Porsche'nin Türkiye Distribütörü Doğuş Motor, fiyatı 50 milyar liraya kadar çıkan bu otomobili kullananlardan gelen istek üzerine kulüp kurmaya karar verdi.

ŞELALE KADAK


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır