TCK'nın dünü bugünü
78 yıl sonra Türk Ceza Kanunu yenileniyor. Halen yürürlükteki Ceza Kanunu, kabulünden itibaren 58 defa değiştirildi.
"Türk Ceza Kanunu", TBMM tarafından 1 Mart 1926 tarih ve 765 sayı ile, 1889 İtalyan Ceza Kanunundan tercüme edilerek kabul edilmiştir. Ancak kanuna "millilik" karakteri veren bazı hükümler de konulmuştur. Örneğin, resmen yapılmış bir nikah olmadan "dini nikah" yapmayı veya yaptırmayı "suç" olarak tanımlayan 237. madde hükmü bu bağlamda söylenebilir.
Ceza Kanunu kabulünden itibaren 58 defa değiştirilmiştir. Değişikliklerin çoğu, cezaların miktarını artırma yönünde olmuştur. Bu değişikliklerle, Kanun bütünlüğünü yitirmiş bulunmaktadır. Para cezaları sistemi sürekli değişikliklerle o kadar karmaşık hale gelmiştir ki, para cezalarının hesaplanmasında, sayfalar dolusu formüllerin kullanılması zorunluluğu doğmuştur. Belli bir takım hukuk değerlerinin korunmasına yönelik olarak Kanunda yer verilen suç tanımları arasında bir uyumsuzluk vardır. Öyle ki, bu uyumsuzluk, uygulamada zaman zaman karışıklıklara sebebiyet verebilecek niteliktedir. Türk Ceza Kanununun yeterli olmadığı düşüncesiyle, ceza hükmü içeren çok sayıda Kanun çıkarılmıştır. Örneğin, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, Orman Kanunu, Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun gibi. TCK'da önemli bir değişiklik, 7.11.1979 tarih ve 2253 sayılı "Çocuk Mahkemelerinin Kuruluşu, Görev ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun"la yapılmıştır.
Gelişen ve değişen toplumsal-ekonomik ve bilimsel gelişmeler karşısında devrini tamamlayan Türk Ceza Kanunu yenilenmek üzere. Adalet Bakanlığı bünyesinde oluşturulan komisyonlar tarafından yeni bir Türk Ceza Kanunu için hazırlık çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalardan bu gün aktüel olanı, 1980'li yıllarda başlayıp, günümüze kadar devam eden öntasarı hazırlıklarıdır.
|