|
|
|
|
Uzmanlar Soruları Değerlendiriyor
ÖSS sorularını Uğur Dershaneleri uzmanları SABAH'a değerlendirdi. Soruların genel olarak zor olmadığı ifade edilirken, her alandan soru çıktığına dikkat çekti. Sorular müfredata paraleldi.
İşte 2006 ÖSS'nin analizi:
MATEMATİK: * Bölüm Başkanı Adil Kurt: I. Bölüm önceki ÖSS'lerden daha kolay hazırlanmış. II.Bölüm geçmiş yıllardaki ÖYS'nin benzeri olup bilgiye dayalı bir sınav.
FİZİK * Bölüm Başkanı Alparslan Alemdar: Bütün sınıflardan soru sorulmuş ve müfredat dışı soru yok. Çok kolay sorular olmasına karşın öğrenciyi zorlayacak sorular da var. Soru sayısının az olması nedeniyle önemli ölçüde konu sınav dışında kalmış.
KİMYA * Bölüm Başkanı Bedrettin Boyacagil: Sorular müfredata uygun ve beklendiği gibi. İyi bir hazırlık yapan ve bilgi donanımına sahip öğrenciler kimya sorularını çözer. II. bölümdeki pH sorusunda asit ve bazın kuvvetli olduğu belirtilseydi daha iyi olurdu.
BİYOLOJİ * Bölüm Başkanı Mustafa Ceren: Fen Bilimleri-1 soruları iki aşamalı sınav sisteminin olduğu yıllardaki ÖSS sorularına benzerlik gösteriyor. Sorular bilgi birikimi olan öğrencilerin çözebileceği niteliğe sahip. Bu bölümde bulunan kalıtım ve evrim soruları ilköğretim ve lise müfredatının bilinmesi gerekliliğini ortaya çıkarıyor. Sorular bundan önceki yıllarda çıkan seçici ve nitelikli ÖYS sorularına benzer.
TÜRKÇE * Bölüm Başkanı Lütfiye Şamlı: 2006 ÖSS 1. bölümdeki Türkçe soruları önceki ÖSS sorularından soru mantığı ve konu dağılımı bakımından farklı değil, ancak seçilen paragrafların daha çok edebiyat içerikli olması, ÖSS sisteminin değişmesiyle ilgili olduğunu düşündürüyor. 2. Bölümde Edebiyat-Sosyal testi içinde 17 edebiyat sorusu çıktı. Sorular 1999 öncesi ÖYS Türkçe testinde sorulan edebiyat sorularından farklı değil. Sorular, Milli Eğitim müfredatında yer alan ayrıntılarla ilgili olup Türk Edebiyatının bilinmesi gereken ana konularına hakim her öğrencinin çözebileceği özelikte.
TARİH * Bölüm Başkanı Ercan Türköz: Sosyal Bilimler 1. Bölümü'ndeki sınav soruları Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi konularından ağırlıklı olarak soruldu. 8 soru Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi, 5 soru da Genel Tarih'le ilgili olarak çıktı. Bu bölümde net bilgi isteyen soru yok. Ancak bilgi olmadan yorumlanabilecek soru da yok. Bu bakımdan Sosyal Bilgiler 1'de tarih soruları için bilgi artı yorum niteliğindedir denilebilir. Sosyal Bilimler 2 Testi'ndeki sorular lise 1 ve lise 2 müfredatındaki konulardan çıktı. Lise 3 müfredatında yer alan T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük'le ilgili bir soru yok. Bu testte çıkan sorular çok ciddi bilgi gerekiyor. Alan bilgisi eksik olan öğrencilerin bu soruları çözmeleri çok zor.
COĞRAFYA: * Bölüm Başkanı Gülay Hasdemir: Sosyal Bilgiler 1 Testi, bu testteki soruların konu dağılımı ve bilgiyi yorumlama ve grafik yorumlama tipindeki soru özelliği geçen yıllardaki ÖSS'lerde olduğu gibi. Bu testte Lise 1-2- 3 müfredatının tamamından çıktı.
FELSEFE * Bölüm Başkanı Semra Talay: Felsefe grubu derslerine ilişkin beklendiği gibi Sosyal I Testinde 7 felsefe sorusu, Edebiyat- Sosyal Testinde 5 psikoloji sorusu, Sosyal II Testinde de 5'i sosyoloji 5'i mantık olmak üzere 10 soru çıktı. Tüm soruların dili genel anlamda ÖSS yapısına uygun bir şekilde açık ve yalın. Sosyal I Testi'ndeki felsefe soruları konu dağılımı ve soru niteliği, 1999-2005 yılları arasındaki felsefe sorularından belirgin farklılıklar içeriyor. Geçmiş yıllarda aynı üniteden birden fazla soru çıkabilirken, bu yıl felsefe müfredatındaki tüm konuları kapsayan bir dağılım gözleniyor. Felsefe akımlarının isimlerini sorgulayan soru tipi yeni bir uygulamadır. Sosyal II Testinde sosyoloji ve mantık soruları müfredata uygun. Güçlü çeldiricilere yer verilmiştir. Sosyoloji soruları temel kavram bilgisi gerektiren ve bireyin yorum gücünü ölçmeye yönelik. Mantık soruları ise geçmiş ÖYS sorularında da gözlenildiği gibi, birçok bilginin bir arada kullanımını gerektiriyor.
|
|
|
|
|