Genelkurmay'ın basın kuruluşlarını takip edip hazırladığı andıçın detayları büyük gürültü koparttı. Genelkurmay, internet sitesinden konuyla ilgili açıklamasında andıçı yalanlamayarak sadece ''8 Mart 2007 günü Genelkurmay Başkanlığının basın yayın organları hakkında değerlendirme raporu hazırladığı şeklindeki haberlere medyada yer verilmiştir. Konu ile ilgili adli soruşturma başlatılmıştır'' ifadesi yer aldı. İşte tartışma yaratan andıçın detayları:
Akredite Basın ve Yayın Organları Yeniden Değerlendirmesi.
c. 1997 yılında, Genelkurmay Başkanlığı tarafından basın-yayın kuruluşlarının "güvenilirlik" denetimine tabi tutulmasına başlanmasıyla; Anayasa'nın değişmez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez esasları, İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliği ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin vazgeçilmez ilkeleri çerçevesinde güvenilirlik düzeyi düşük basın-yayın kuruluşlarının TSK bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetlere katılımı kısıtlanmış ve anılan faaliyetlere ancak güvenilirlik denetiminden geçen basın kuruluşları mensuplarının katılımı sağlanmıştır. Böylelikle, TSK'nın basın faaliyetlerinin; bölücü ve yıkıcı akımlara destek veren basın kuruluşları mensuplarının provokasyon ve kamuoyunu kasıtlı olarak yanlış bilgilendirme girişimlerinden korunması ile bunların askeri bölge, birlik ve tesislere girerek istihbarat elde etmeleri ve bunu bölücü-yıkıcı unsurlara iletmeleri ve askeri birlik, tesis, malzeme ve personele zarar vermelerinin engellenmesi amaçlanmıştır.
Ayrıca bölücü-yıkıcı unsurlara destek sağlayan, bunların propagandasını yapan ve yukarıda belirtilen ilke ve değerler ışığında güvenilir olarak değerlendirilmeyen basın-yayın kuruluşlarına akreditasyon verilmeyerek bunların kamuoyu nezdinde itibar görmemesi de sağlanmıştır.
ç. Aleniyet prensibi gereği Ocak 2005'ten itibaren askeri mahkemelerde yapılan duruşmalar, akreditasyon şartı aranmaksızın bütün basın mensuplarınca izlenebilmektedir. (Açıkça bölücü örgüt propagandası yaptığı değerlendirilen basın kuruluşları mensupları hariç.)
d. Mevcut akreditasyon listesinin, İlgi (c) yönerge üzerinden yapılan inceleme neticesinde tespit edilen hususlar ve basın yayın kuruluşlarının yayın politikalarına ilişkin değerlendirmeler EK-A'dadır.
4. SONUÇ VE TEKLİFLER :
a. Mevcut durumda, bazı basın kuruluşları ve örgütlerinin, akreditasyon işlemini, Genelkurmay Başkanlığı'nın basın mensuplarına vermesi gereken bir hizmet olarak algılamalarının aksine, akreditasyon süreci Genelkurmay Başkanlığı'nın basın kuruluşlarına ilişkin güven değerlendirmesidir.
b. Bununla birlikte söz konusu algılama, ülkemize yönelik bölücü-yıkıcı faaliyetlere karşı etkin bir mücadele yürütülmesi gereğini de göz ardı etmekte, bu faaliyetlere basın yoluyla destek verilmesinin yol açabildiği tahribatın küçümsenerek hakikatte daha büyük zararlara sebep olmasına zemin hazırlamaktadır. Akreditasyon konusu, kamuoyuna bir demokratikleşme sorunuymuş gibi yansıtılarak çarpıtılmakta, akreditasyon uygulamasıyla elde edilen yararlar görmezden gelinmeye çalışılmaktadır. Bu sebeple akreditasyon uygulaması ve sağladığı yararlar konusunda kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Bu kapsamda her şeyden önce akreditasyon işleminin anti-demokratik bir uygulama olmadığı, tam tersine demokratik devlet düzenimizi korumaya yönelik ve milli güvenlik gereklerimizle uyumlu olduğunun belirtilmesinin yerinde olacağı düşünülmektedir. Bölücü-yıkıcı unsurların, evrensel değerlerin arkasına saklanarak ve ülkemizdeki demokratik ortamı suistimal ederek milli güvenliğimizi yıpratmaya gayret ettiklerinin vurgulanmasında yarar görülmektedir.
c. Ayrıca güvenilirlik değerlendirmesine, basın kuruluşlarının akredite edilmelerinden sonra da devam edilmesinin, bölücü-yıkıcı unsur olarak değerlendirilmemekle birlikte TSK'nın kamuoyundaki imajını ve toplumdaki itibarını zedeleyici, bu imaj ve itibarı herhangi siyasi veya ekonomik saikle istismar edici yayın yapan ve TSK'yı herhangi siyasi veya ekonomik rant mücadelesinin tarafıymış yahut taraflarından birini destekliyormuş şeklinde gösteren basın kuruluşlarının akreditasyonlarının iptal edilmesinin de tutarlı ve kararlı bir uygulamanın gereklerinden olduğu düşünülmektedir.
Genelkurmay'da köstebek kuşkusu Genelkurmay'ın gazeteciler için değerlendirme raporu hazırladığının ortaya çıkması Ankara'da "ikinci andıç depremine" neden oldu. Soruşturma başlatan Genelkurmay'da, "köstebek" kuşkusu...devamı
Karargahtan çalındı Utah'tan sızdırıldı Tartışma yaratan 'Medya Andıç'ı konusunda Genelkurmay'daki adli soruşturmayı tamamlayan askeri başsavcılık andıçın siyasi amaçlarla 12 Ekim 2006'da çalındığı ve ABD'nin Utah eyaletinden...devamı
'Andıç raporu iç değerlendirme' CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genelkurmay tarafından hazırlandığı belirtilen "basın yayın organları hakkında değerlendirme raporu''nun bir iç değerlendirme raporu olduğunun anlaşıldığını...devamı
Andıç haberini yazan gazeteci Şık tepkili Genelkurmay'ın andıcın siyasi amaçlarla sızdırıldığı yönündeki değerlendirmesine, andıcı ortaya çıkaran gazeteci Ahmet Şık'tan tepki geldi. Şık, SABAH'a şu açıklamayı yaptı: "Ben bu konuya...devamı