kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Tony Manero, Altın Lale bölümünde gösterilecek .

İşte festivalin en 'yıldız' filmleri

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
27.03.2009
İlkyazın müjdecilerinden İstanbul Film Festivali, 28. kez kapımızı çalıyor. Atilla Dorsay, onca film arasından seçim yapmakta zorlananlar için tavsiyelerde bulundu..
Öncelikle şunu söyleyeyim: Sinematek gibi bir kuruluşun olmadığı, klasik sinemanın da TV kanallarından tümüyle uzaklaştığı bu ortamda, klasikler büyük önem taşıyor. Bu açıdan, özellikle Asiler, Azizler, Âşıklar bölümüne dikkat... Sinema tarihini bu üç sözcük çerçevesinde tarayan bölümde Dreyer'in Jeanne d'Arc'ın Tutkusu, Ingmar Bergman'ın Genç Kız Pınarı, Luis Bunuel'in Nazarin, Mizoguchi'nin Oharu'nun Yaşamı, Rosi'nin Salvatore Giuliano, Tarkovsky'nin Andrei Rublev, Paradjanov'un Âşık Garip filmleri kaçmamalı. Derek Jarman'ın Sebastiane'ı eşcinsel bir estetik başyapıtı.
Anılarına bölümünde özellikle Sydney Pollack'ın Atları da Vururlar filmi görülmeli. Ustalara Saygı ise bu yıl ünlü Fransız belgecisi Raymond Depardon'a ayrılmış. Türü sevenler için büyük fırsat... Altın Lale'deki yepyeni filmlerden en çok Olivier Assayas'ın Yaz Saati, Ventura Pons'un Yabancılar, Pablo Larrain'in Tony Manero filmlerinden umutluyum. Sinemada İnsan Hakları'nda ise Hırvat filmi Buick Riviera ve kolektif 8 filmi görülmeli Türk filmlerini baş başa kaldığımızda yine görebileceğimizi düşünürsek, Akbank Galaları'na geçebiliriz. Elbette Gus van Sant filmi Milk, ama ayrıca Uli Edel'in Bir Terör Filmi: Der Baader Meinhof, François Ozon'un Ricky, Paolo Sorrentino'nun Il Divo, Kathryn Bigelow'un Düşman Hattı özellikle tavsiye edilir. Aşk Olsun bölümünde ise hayli sürprizler var. İsveç'ten Gir Kanıma ve Cennetin Yüreği, Fransa'dan 35 Tek Rom ve Güzel İnsan, Almanya'dan Absürdistan ilginç filmler. Ama 84 yaşındaki Polonyalı Andrzej Wajda'nın Sazlıkta, Alman Doris Dörrie'nin Kiraz Çiçekleri ve İtalyan Antonello Grimaldi'nin Sessiz Kaos filmleri bence daha da iyi.
Yıllara Meydan Okuyanlar bölümünde hâlâ işbaşında olan yaşlı ustaların filmleri var. 101 yaşındaki Manoel de Oliveira'nın Sarışın Bir Kızın Tuhaflıkları'ndan başlayarak, Theo Angelopoulos'un Zamanın Tozu, Claude Chabrol'un Bellamy, Bertrand Tavernier'nin Sislerin İçinden, Agnes Varda'nın Agnes'in Plajları, Jan Troell'un Ölümsüz Anlar, Jerzy Skolimowski'nin Anna ile Dört Gece filmleri de izlenmeyi hak ediyor.
Dünya Festivallerinden yine çok zengin. Özellikle Julie Delpy'nin Kontes, Arnaud Desplechin'in Bir Noel Masalı, Ursula Meier'in Yuva, Philippe Lioret'nin son Berlin'de bayıldığımız filmi Hoş Geldiniz, Baltasar Kormakur'un Belalı Düğün, Mika Kaurismaki'nin Üç Bilge Adam yapımları ilgi çekiyor. Ama aynı ölçüde Kazak filmi Tulpan, Avusturya filmi Rövanş, Japon filmi Tokyo Sonatı, Kore filmi Bitmeyen Yürüyüş de çekici. Meraklıları Berlin'den Altın Ayı ile dönen Peru filmi Acı Süt'ü de görsünler.
Gümüş Ülke, Altın Sinema: Arjantin bölümünü bu değişik sinemaya ilgi duyanlar görebilir. Ama mutlaka izlenmeli denecek bir film bulamadım. Genç Ustalar'da Meksika filmi Tahoe Gölü, Norveç filmi Kuzey, Rus filmi Ben Hariç Herkes Ölsün, Macar filmi İz Sürücü en ilginçleri gözüküyor. NTV Belgesel Kuşağı'nda ise birbirinden iyi tam 17 belgesel var. En bilinenleri Berlin'de, Youssou N'Dour: Sevgiyle Geldim, İnti Illimanı, Su Belası, Çanlar, İplikler ve Mucizeler, Kaptan Kemal-Bir Yoldaş...
Mayınlı Bölge adlı bölümde 'farklı filmler' var. Örneğin Abbas Kiarostami'nin Şirin, Takeshi Kitano'nun Akileus ve Kaplumbağa, Werner Schroeter'in Bu Gece filmleri merak uyandırıyor.
Geceyarısı Çılgınlığı bölümünü şoke edici görüntü meraklılarına, Çocuk Mönüsü'nü çocuklara, Canlandırma Sineması: Bill Plympton bölümünü ise bu türün tutkunlarına bırakma taraflısıyım.
Haberin fotoğrafları