Yöresel yemeklerin Kare As'ı
Türkiye'de her yörenin kendine özgü farklı lezzetleri vardır. Kiminin ünü yöresinin dışına taşar, kimi hâlâ keşfedilmeyi bekler. Biz de konusunda uzman jüri üyelerimize en sevdikleri yöresel yemekleri sorduk; Gaziantep'ten Trabzon'a kadar farklı coğrafyalardan en beğenilen yemekleri belirledik..
KELECOŞ
(Aldığı oy: 3)
Ardahan, Iğdır, Ağrı, Van gibi Doğu illerinde yapılan ve kimi yerde keledoş kimi yerde kelecoş olarak bilinen bu yemek, yapıldığı yere göre farklı malzemelerle ve farklı şekillerde pişirilebiliyor. Tariflerden biri şöyle: Tencereye bire bir oranında bulgur ve lepe (kırılmış nohut) konup pişiriliyor. Buna küçük doğranmış bir patates ekleniyor. Daha sonra bu karışıma kurut (lor peyniri ve yoğurt karışımı) eklenip kaynatılıyor. Kıyılıp kavrulmuş soğana pul biber eklenip pişen çorbanın üzerine dökülüyor. Nevin Halıcı, Takuhi Tovmasyan ve Adnan Şahin'in en beğendiği yöresel yemekler arasında kelecoş da yer alıyor.
ŞEVKETİBOSTAN
(Aldığı oy: 3)
Şevketibostan Ege Bölgesi'nde yetişen, köklerden ve dikenli yapraklardan oluşan bir bitki ve toplanması çok zor. Çünkü dikenli yaprakları temizlenmeden köklerine ulaşılamıyor. Yemeği genellikle kuzu etiyle yapılıyor ve çok lezzetli oluyor. Böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği de söyleniyor. Yapılış şekillerinden biri ise şöyle: Kökleri ve yaprakları iyice temizlenmiş şevketibostan doğranıyor. Zeytinyağında kavrulan soğan ve kuşbaşı ete ekleniyor. 15 dakika piştikten sonra suyu, tuzu, karabiberi eklenip arada bir karıştırılarak pişiriliyor. Bir kâsede yumurta sarısı ve limon suyu çırpılıyor. Yemeğin suyundan biraz alınıp karıştırıldıktan sonra yavaşça tencereye dökülüyor. Bir dakika daha pişirilip sıcak servis ediliyor. Jüri üyelerimizden Adnan Şahin, Vedat Başaran ve güveçte yapılmışını tercih eden Haşmet Babaoğlu'nun en sevdiği yöresel yemekler arasında şevketibostan da bulunuyor.
ŞİVEYDİZ
(Aldığı oy: 3)
Şiveydiz, özellikle sarımsak sevenlerin favorisi olabilecek, Gaziantep'e özgü bir yemek. Baharda, taze sarımsak ve soğan çıktığı zaman yapılıyor. Yoğurtlu, nohutlu, etli bir yemek. Taze sarımsaklar kalın halkalar halinde doğranıyor. Kuşbaşı etler kavrulup üzerine et suyu ekleniyor. Etler yumuşayınca sarımsaklar ve geceden ıslatılmış nohut ekleniyor. Nohutlar yumuşayınca yoğurt, yumurta ve limonla yapılmış terbiyesi, yemeğin suyuyla ılıştırıldıktan sonra yavaş yavaş tencereye ekleniyor. Vedat Başaran, Tahir Öztan ve Sevim Gökyıldız, şiveydize oy veren jüri üyelerimiz.
YUVALAMA
(Aldığı oy: 3)
Çorbadan çok ana yemek olarak değerlendirilen yuvalama, Gaziantep'e özgü, zahmetli bir yemek. Çoğunlukla özel misafirlere yapılıyor. Dövülerek un haline getirilen pirinç, yağsız kıyma, tuz, su ve karabiber yoğuruluyor, avuç içiyle minicik köfteler haline getiriliyor; fazla pişmeyecek şekilde kaynatılıyor. Bir tencerede kuşbaşı etler çok az yağ ile kavrulup, üzerine su konarak pişiriliyor. Önceden ıslanmış nohut da etle birlikte pişiriliyor. Yuvalamalar ekleniyor. Yoğurt ve yumurta karışımının üzerine kaynamış su eklenerek ayran kıvamına getiriliyor, yavaş yavaş karıştırarak yemeğin içine dökülüyor. Tavada kızdırılan yağa nane atılıp pişmiş yemeğin üzerine dökülüyor. Sevim Gökyıldız, Deniz Alphan ve Tahir Öztan yuvalamaya oy verdi.
ENGİNAR DOLMASI
(Aldığı oy: 2)
Enginar dolması, Ege Bölgesi'nin yanı sıra KKTC'de de sık yapılıyor. Etli yapılacaksa etli dolma içi, yoksa zeytinyağlı dolma içi hazırlanıp enginarların çanak kısımlarına dolduruluyor. Sevim Gökyıldız ve Ece Aksoy'un beğendiği yöresel yemekler arasında enginar dolması var.
KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
(Aldığı oy: 2)
Yine Ege'den, çok özel bir lezzet. Etlisi de yapılıyor ama daha çok zeytinyağlısı seviliyor. En zahmetli yanı, kabak çiçeklerinin sabah çok erken saatlerde, henüz kapanmadan toplanması gerekiyor. Bu yemek, Deniz Alphan ve Sevim Gökyıldız'ın favorilerinden...
MIHLAMA
(Aldığı oy: 2)
Karadeniz mutfağı denince ilk akla gelen yemeklerden biridir mıhlama. Mısır ununun tereyağında kavrulup biraz suyla pişirildikten sonra üzerine peynir eklenmesiyle yapılıyor. Jüri üyelerimizden Deniz Alphan ve Sevim Gökyıldız mıhlamaya oy verdiler.
KURULUK DOLMASI
(Aldığı oy: 2)
Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da sıklıkla yapılan bir yemek türü. Özellikle yazlık sebzeler kurutularak kışa hazırlanıyor ve yıl boyu dolmaları yapılabiliyor. Zeytinyağlı ya da etli yapılabilen bu yemeği, Vedat Başaran ve Ece Aksoy beğendiklerini dile getirdiler.
KEŞKEK
(Aldığı oy: 1)
Bir İç Anadolu yemeği olan keşkek, özellikle düğün ve bayramlarda hazırlanıyor. Yapılışı yörelere göre farklılık gösterse de temel olarak yarma, buğday ve etten oluşuyor. Jüri üyelerimizden Tahir Öztan keşkekin en lezzetli yöresel tatlarımızdan biri olduğunu belirtiyor.
CİĞER BOHÇASI
(Aldığı oy: 1)
Ciğer bohçası Trakya'ya özgü, Ermeni mutfağından özel bir yemek. Yufkanın içine ciğer, soğan, fıstık, üzüm, pirinç, maydanoz, nane, karabiber, kırmızıbiber gibi malzemeler konulup pişiriliyor. Bu yemeğe jüri üyelerimizden Takuhi Tovmaysan oy verdi.
Nevin Halıcı (Yemek kültürü yazarı, gurme)
* Tandır böreği (Konya)
* Keledoş (Doğu Anadolu)
* Beyaz kiraz diblesi (Giresun)
* Perde pilavı (Siirt)
Deniz Alphan (Gazeteci, Dina'nın Mutfağıkitabının yazarı)
* Mıhlama (Trabzon peynirinden)
* Yuvalama (Gaziantep)
* Kaz tandır (Kars)
* Kabak çiçeği dolması (Ege)
Sevim Gökyıldız (Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı)
* Mıhlama (Karadeniz)
* Şiveydiz (Gaziantep)
* Enginar dolması (Ege)
* Kabak çiçeği dolması (Ege)
* Yuvalama (Gaziantep)
Adnan Şahin (Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı)
* Kelecoş (Doğu Anadolu)
* Löp yuttu (Trakya)
* Şevketibostan (Ege)
* Etli yaprak sarma (Tokat)
Ece Aksoy (Dokuz Ece Aksoy Restoranı'nın sahibi)
* Hamsili ekmek (Trabzon)
* Enginar dolması (Ege)
* Çiriş çorbası (Doğu Anadolu)
* Kuru patlıcan ve acur dolması (Adana)
Nedim Atilla (Yemek araştırmacısı)
* Bozdoğan yuvarlağı (Aydın)
* Çiporta (Ege)
* Çığırtma (Ege)
* Rikota (Ege)
Tahir Öztan (Sahan Restoranları Yönetim Kurulu Başkanı)
* Yuvalama (Gaziantep)
* Keşkek (İç Anadolu)
* Şiveydiz (Gaziantep)
* Pehli pilavı (Tokat)
Vedat Başaran (Feriye Lokantası'nın işletmecisi ve şefi)
* Şiveydiz (Gaziantep)
* Kuruluk dolması (Adana)
* İskilip dolması (Çorum)
* Fırın kebabı (Konya)
* Şevketibostan (Ege)
Haşmet Babaoğlu (Gazeteci, yazar)
* Yumurtalı ısırgan (Ege)
* Tire köftesi (Ege)
* Şevketibostan (Ege)
* Kayseri mantısı (Kayseri)
Takuhi Tovmasyan (Sofranız Şen Olsun kitabının yazarı)
* Kırmızı mercimekli zeytinyağlı yaprak sarması (Trakya)
* Piliçli patlıcan (Trakya)
* Ciğer bohçası (Trakya)
* Kelecoş (Doğu Anadolu)
Kelecoş (Van) * * *
Şevketibostan (Ege) * * *
Şiveydiz (Gaziantep) * * *
Yuvalama (Gaziantep) * * *
Yayın tarihi: 1 Mayıs 2009, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/05/01/cm/haber,0ED38E5FDFA74ABB9315FFBD39D748FC.html
Tüm hakları saklıdır.