kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Çizgi roman eğitiminde insan anatomisi de öğreniliyor. Tabii bu, resim eğitiminde olduğu gibi parmakla ölçü alarak yapılmıyor; akıldan çizmeyi öğreniyorsunuz.

Çöp adam yapamazdım çizgi romancı oldum!

ECE KOÇAL
26.02.2009
Çizgi roman ve karikatür çizmeyi öğrenmek isteyenler artıyor. Üstelik belli teknikleri öğrendikten sonra bu işin profesyoneli bile olabilirsiniz..
Bir erkek vücudu çizdikten sonra omuzlarını küçültüp, göğüslerini büyüttüğünüzde bir kadın vücudu elde edebileceğinizi biliyor musunuz? Veya çizdiğiniz koşan adamın arka ayağı ne kadar yukarıdaysa, o kadar hızlı koşuyor göründüğünü? Bu ipuçlarını klasik resim derslerinde edinmek 'haşa' mümkün değil. Bu tüyoları ancak bir çizgi roman kursunda öğrenebilirsiniz. Belki de bu nedenle son zamanlarda çizgi roman kurslarına gidenlerin sayısı artıyor. Kimi gençler ileride karikatürcü olmanın hayaliyle bu kurslara katılırken kimisi de "Tamamen hobi," diyor.
Çizgi roman ve karikatür kursları konusunda en çok tercih edilen isim ise santralistanbul'da gerçekleştirilen Galip Tekin'in atölye çalışması.
Bazıları çizgi roman yapmak için, bazıları çizgi çizmek içinde ukte kaldığı için, bazıları da işlerinde çizgiyi nasıl kullanabileceklerini öğrenmek için her cumartesi bu eski elektrik santralının yolunu tutuyor. Atölyeye katılanlar önce insan anatomisini öğreniyor. Arkasından insan hareketleri, koşmalar, düşmeler, oturmalar geliyor... Sonra da hayvan anatomisi. Bir sonraki adım ise bunları bir kompozisyon içinde bir araya getirmek.
15 yıldır Boğaziçi Üniversitesi'nde, yedi yıldır İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde de çizgi roman dersi veren Galip Tekin, son zamanlarda okuldaki derslerine de atölye çalışmalarına da katılanların arttığını söylüyor. "İki senedir burada hep 16-17 öğrenciyle ders yapıyorum. İlginin artmasının bazı nedenleri var. Çizgi romanlara ilgi azalmadı ama Türkiye'de çizgi roman çizen kalmadı. Dergilerde adam sayısı fazla olduğu için herkes karikatüre döndü." Galip Tekin bu noktada karikatür ile çizgi roman arasında fark olduğunu anlatmaya başlıyor: "Bir karikatürcüyü altı ayda yetiştirebilirsin. Ama bir çizgi romancının yetişmesi iki yıl sürüyor. Tabii karikatür daha pratik. Bir insana dört tane parmak koyarsınız, burnunu patlıcan gibi patlatırsınız, kolunu uzatırsınız, olur. Ama çizgi romanda bir adamın beş tane parmağı olmak zorunda." Bu arada iş sadece çizmeyi öğrenmekle bitmiyor. "Bir insanın çizgi roman yapabilmesi için sosyoloji, mantık, psikoloji bilmesi gerek," diyor Tekin. Bunun sebebini şöyle anlatıyor: "Örneğin çizgi romanda hırpani bir adam çiziyorsun. Onu lüks bir eve sokamazsın." Bu arada çizgi romanla sinema arasında önemli bir ilişki olduğunu öğreniyoruz. "Çizgi romanla sinema birbirleriyle çok bağlantılı. Çizgi roman, kâğıt üzerindeki hareketsiz sinema demek. Şu anda hiçbir reklam filmi story board olmadan çekilmiyor. Story board, perspektifiyle, açısıyla, ışığıyla bir film karesi demek. Filmin önemli karelerini alırlar, iyi bir çizere tek tek çizdirirler. Yönetmen o kareye bakarak sahneyi kurar. Çizgi roman yaptığın zaman hem yönetmen hem ışıkçı hem senarist hem de görüntü yönetmeni oluyorsun," diyor Galip Tekin.
10 hafta süren atölyenin belli bir programı yok.
Tekin, herkesle tek tek ilgileniyor, nasıl bir teknik istiyorlarsa ona göre öğretiyor. Atölyenin yeni dönemi 14 Mart'ta başlayacak. Tel: (0212) 444 04 28
Haberin fotoğrafları