İki ters bir düz...
AHU BOZLAR TİFLİS
10.04.2009
Halk isyanıyla yönetim değiştiren "kadife devrimler" yayılıyor. Sonuncusu Moldova... Muhalefet, hileli dedikleri seçimi kazanan iktidarı meclisi işgal ederek protesto ediyor Ancak kadife devrimlerin ilk çıktığı Ukrayna ve Gürcistan’da tersi söz konusu... İki ülkede de devrimle gelen iktidarları "devirmeye çalışan" on binlerce muhalif siyasetçi ve halk sokakta..
Bir gösterici yanarak öldü
Moldova'da komünistlerin sandıktan zaferle çıkmasında hile olduğunu öne süren Batı yanlısı gençlerin darbe girişimi sürüyor... Son teknolojiyi kullanan muhalif gençler, Facebook ve SMS mesajlarıyla organize olup başbakanlık ve parlamento binasını bastı. Polis gençleri zor kullanarak işgal ettikleri binalardan dün çıkarabildi. Çatışmalarda 1 kız yanarak öldü, 270 kişi yaralandı ve 193 kişi tutuklandı. Komünist Devlet Başkanı Vladimir Voronin "darbe girişiminden" Romanya'yı suçluyor.
Başkentte 100 bin kişi istifa istedi
Hileli seçim yüzünden binlerce destekçisini sokaklara döktükten 6 yıl sonra, bu kez aynı "silah" kendisine yöneldi. Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, halk isyanıyla başlayan "Gül Devrimi" ile seçimleri yeniletmiş, sonrasında da büyük farkla kazanarak iktidara gelmişti. Ancak bu kez halk isyanı, ona karşı. Başkent Tiflis'te dün toplanan 100 bin kişi, Başkan Saakaşvili'nin istifasını istedi. Bu büyük eylemin başında da "devrimin prensesi" yani 2003'teki isyan hareketini birlikte başlattığı Nino Burcanadze var. Erken seçim çağrısı yapan eski meclis başkanı Burcanazde, "Saakaşvili istifa edene kadar" gösteriye devam edeceklerini söyledi.
24 SAAT SÜRE
Eylemcilere 14 siyasi parti ile 50'ye yakın sivil toplum örgütünün temsilcileri de yer aldı. Muhalefet temsilcileri, istifa etmesi için 24 saat verdikleri Saakaşvili'nin görevden ayrılmaması durumunda planlarının sonraki aşamasına geçeceklerini duyurdular. Gül devriminde olduğu gibi göstericilerin meclis binasını işgal etmesine engel olmak için polis tüm kapılarda barikat kurarak yoğun güvenlik önlemleri aldı. Meclis binasını kuşatan bariyerlere "Gürcistan'ı kurtarın" pankartları asan göstericilerden bazıları işkenceye maruz kaldıklarını iddia etti. Gösterileri tetikleyen nedenlerin başında gelen Rusya savaşının izleri de meydanlara yansıdı. Göstericiler, Saakaşvili'nin geçen yılki savaş sırasında çekilen ve kravatını ısırırken, hava saldırısından kaçarken çekilmiş fotoğraflarını taşıdı.
MASAJ KRİZİ
Sloganlardan bir diğeri ise, Başkan hakkındaki aşırı lüks harcama iddialarıydı. İddialara göre Saakaşvili, 1 milyon dolar harcayarak ABD'den özel uçakla masör getirtmişti. Ekonomik kriz ortasında Saakaşvili'nin "normal bir insanın ayda bir kez sauna ve masaja gitmesi gerektiğini" söylemesi ve 1 milyon dolar iddiası eklenince öfke çığ gibi büyüdü. Eylemciler "Bize masaj değil ekmek lazım" sloganları attı.
GÜRCÜ ERGENEKON
Savcıların aylar önce başlattığı davada "hükümete karşı silahlı darbe hazırlığı" soruşturuluyordu. Kanıt olarak savcılık, silah pazarlığının gizli kamera kaydını mahkemeye sundu. İki partili arasında geçen darbe planları konuşmaları da aleyhlerinde kanıt olarak dosyaya girdi. Muhalefet ise 8 kişinin tutuklu olduğu "Ergenekonvari" darbe davasındaki kanıtların nasıl ele geçirildiğinin açıklanmasını isteyerek suçlamaları örtülü yoldan reddetti.
Turuncu Prenses'e karşı isyan
Ukrayna'da da beş yıl önceki Turuncu Devrim'in simgesi, şimdinin Başbakanı Yulia Timoşenko hedefte. Turuncu Prenses olarak anılan Timoşenko'ya karşı 20 bin kişi eylem başlattı. Halk isyanıyla devirdiği eski başbakan ve şimdinin muhalefet lideri Viktor Yanukoviç, binlerce kişiyi aralıksız eylem yapıp Timoşenko'yu istifaya sürüklemeye çağırıyor. Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko da eski "yoldaşı" Timoşenko'ya karşı; devirdiği Yanukoviç'in arkasında yer aldı.
Yayın tarihi: 10 Nisan 2009, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/04/10//haber,26BACA8AB91B41298F97670DC1FECD12.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.