kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Musa Başhekim inat etti röntgen görüntüleri hastalara CD ile ulaştı

TİMUR SIRT
05.04.2009
Ceyhan Devlet Hastanesi'ne 2005 yılında Başhekim olarak atanan Musa İnal hastaların kaderini değiştirecek dijital dönüşüme imza atmış. Devlet Hastanesi çalışanlarının maaş anlaşması yapılan bankadan alınan parayla hastanenin bilgisayar ve ağ altyapısı için ilk adımı atan İnal, önce hastanede tüm gelir ve giderleri kontrol altına alıyor. Daha sonra hemşirelerin bilgi girişi yerine doğrudan hastalarla ilgilenmelerini sağlayacak değişimi gerçekleştiriyor.
Başhekim Musa İnal dijital dönüşüm için önce Vestel'in Hastane Bilgi Yönetimi konusunda uzmanlaşan Birim ile anlaşıyor .
Sonraki değişimi İnal şöyle anlatıyor: "Öncelikli olarak eğitim ve insan yatırımı yaptık. Sağlık terimlerine yatkın sağlık meslek lisesinden gençlere iş verdik.
Bunları 1 ay boyunca eğittik. Böylece hemşireleri asıl işlerine yönlendirdik. Hata oranını düşürdük. Hastanenin gelir ve giderlerini kontrol altına aldık. Sonra röntgen filmlerini ortadan kaldıracak dijital kartuşları kullanmaya başladık. Birim Hastane Bilgi Yönetimi yazılımı ve şirketin uzman elemanlarıyla hastane ihtiyaçlarına göre sistemde değişiklikler yaptı."

TAHLİLLER EPOSTADA
İnal tahlillerin hastaya hatasız ulaşmasına sağlayacak sistem hakkında şu bilgiyi veriyor: "İnternetten tahlil sonuçlarına bakılabiliyor. Filmler hem çevreye zehirli atık bırakıyor, hem de 6 ay içinde okunmaz hale geliyor.
3 - 5 ay sonra ancak darbuka yapılıyor! Bilgisayarlı radyografi dijital kasetler oldu. Bunları her bilgisayarda okunacak formatta sunucuda arşivliyoruz. İsterse hastaya da CD'de veriyoruz. Şimdi hastalar film taşımıyor. Böylece hastalar seyahat için sağlığını ve parasını tüketmiyor. Büyük şehirlerde yığılma olmuyor."

KANSERİ TEŞHİS KOLAYLAŞIYOR
"Dijital ortamda kayıt hastalara ilişkin belleğimizi kuvvetlendiriyor" diyen İnal sözlerine şöyle devam etti: "İstatistiksel bilgileri yorumlayarak hangi dönemde neye ihtiyacımız olacak biliyoruz.
Görüntüler ömür boyu saklanabiliyor. Akciğer veya Mamagrofi çekimlerini takip ederek akciğer ve meme kanserinde erken teşhis oranımızı artırdık.
Hastaneye bağlı pek çok birimi yine internet ve dijital teknolojileri kullanarak kontrol ediyoruz."

Hedef tablet PC ile çözmek
HEDEFİN tablet PC'lerle tüm doktorların anında bilgi girişini veya bilgileri takip etmesi olduğunu söyleyen Başhekim Musa İnal, "Biz merkezi bilgi sistemine hazırlığımızı yapıyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı çalışmayla mobil imza kullanarak hasta ve doktorlar yetkisi dahilinde bilgilere ulaşacak" dedi.

Doktor PC'nin öbür ucunda
Adana Ceyhan Devlet Hastanesi, Sağlık Bakanlığı'nın "Sağlıkta Dönüşüm Projesi" kapsamında gerekli yazılım ve teknik ekipmanlarının altyapısını oluşturup Teletıp projesine dahil olarak hedefine ulaşacak. Proje sayesinde taşradaki hastaların tomografi ve röntgenleri internet üzerinden büyük şehirlere gönderilerek uzman hekimlere inceletilecek.