kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

İlaç gibi etkili yiyecekler

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
30.03.2009
Diyetisyen Melis Baban, diyabet hastaları için yiyecekleri değerlendirdi:

* Sebzeler: Diyabetli bireylerin bol sebze tüketmeleri çok faydalıdır. Sebzeler hem düşük kalorili ve çeşitli vitaminler açısından zengin, hem de yüksek posa içeriği olan doyurucu besinlerdir. Diyet posası midenin boşalmasını geciktirip, barsaklarda geçiş zamanını uzatarak karbonhidratların emilimini yavaşlatır, böylelikle kana glikozun (kan şekerinin) yavaş karışmasına yardım eder. Bu nedenlerle her öğününüzde tabağınızın yarısını mutlaka sebze ve yeşilliklerle doldurun. Yalnız nişastalı sebzeleri ( patates, yer elması, bezelye, mısır, havuç vb.) ölçülü tüketin.

* Meyveler: Meyveler vitamin, posa, antioksidanların ve meyve şekerinin doğal kaynaklarıdır. Porsiyon ölçülerine dikkat edin.

* Kurubaklagiller: Kuru fasulye, mercimek, nohut, soya fasulyesi gibi kuru baklagiller iyi posa kaynaklarıdır, aynı zamanda kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir yönünden zengin besinlerdir. B ve E vitamininin de zengin kaynaklarıdır. İçerdiği bu besin öğeleri bakımından özellikle haftada 1-2 kez tüketilmelidir.

* Yağlı tohumlar: Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar kalp hastalıklarına karşı koruyan iyi türde yağ asitleri içerir. Magnezyum ve posa içeriği de zengin olan bu gıdalar, kalori ve yağ oranı yüksek olduğu için fazla miktarda tüketilmemelidir.

* Balık: İyi bir protein kaynağı olan balık, Omega-3 yağ asitlerinden zengindir. Omega- 3 yağ asitleri; kan pıhtılaşmasını, kalp atım ritminin bozulmasını, iltihaba bağlı hastalıkların gelişmesini önler, trigliserit ve kolesterol düzeyini düşürür, kan basıncını azaltır, retina ve beyin gelişiminde rol oynar. Diyabetli bireyler; özellikle soğuk sularda yaşayan uskumru, somon, ton ve sardalya gibi balıkları haftada 2-3 kez tüketmeye özen göstermelidir.