kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Islama köfteyle yapılan burger.

Köftesini mi yemeli ekmeğini mi?

Melis Çalapkulu
18.02.2009
Adapazarı'na özgü ıslama köfteyi merak edenler, İstanbul Maltepe'de de iyi bir örneğini deneyebilir. Kemik suyu ve özel bir sos karışımıyla ıslatılan ekmekler, köfteye ayrı bir lezzet katıyor..
Bu haftaki adresimiz hem köfte hem de ekmek sevenleri ilgilendiriyor. Adapazarı'nın meşhur ıslama köftesinin yapıldığı bir adres: Maltepe'de, sahile yakın bir yerde bulunan AKO Adapazarı Islama Köftecisi. Bu köftenin özelliği, kemik suyu ve kırmızı biberli bir sosla ıslatılmış ekmeklerin üzerinde servis edilmesi. Yani köftenin lezzeti ayrı, ekmeğin lezzeti ayrı geliyor insanın damağına. Ekmeği yemeğinin suyuna batırarak yemeyi sevenler için birebir. Hatta köfte olmasa sırf ekmekleri bile yiyebileceğini düşünüyor insan. Kemik suyuyla ıslatılan bu ekmek de bildiğimiz ekmek değil, suya dayanıklı olması için özel olarak hazırlanan daha tok ve ağır bir ekmek. Ekmekler önce kızartılıyor, daha sonra kemik suyuyla seyreltilen biberli sosa batırılıyor, üzerine de köfteler konuyor. İçinde katkı maddesi olmayan ev tipi köfte ise küçük parçalar halinde ızgara edildikten sonra ekmeklerin üzerinde yerini alıyor. Yağsız dana etini, Erzincan'dan getiren bir kasaptan alıyorlarmış AKO'da. Burada ıslama köfteyi burger formunda da sipariş edebiliyorsunuz. İçine tipik bir hamburgerde olduğu gibi yeşil salata, domates ve turşu konuyor. Yani geleneksel bir yemek, fast food tarzına bürünerek gençlerin de ilgisini çekiyor. Tabii köftenin yanına en çok yakışan da piyaz oluyor. Sonuç olarak Adapazarı'nda denemediğimiz için bir kıyaslayamayacağız ama buradaki ıslama köfte de son derece lezzetliydi. Mekân, oturup uzun uzadıya yemek keyfi yapılacak bir yer olmasa da karın doyurmak için lezzetli bir alternatif sunuyor. Gitmişken, çok beğenildiği söylenen kuru fasulyeden de denedik. Fasulye de Erzincan'dan geliyormuş. Hiç fena değildi. Çorba olarak işkembe, süzme mercimek, tavuk suyu olmak üzere üç çeşit vardı. Tatlı olarak ise fırın sütlaç, vezir parmağına benzeyen balparmak, kabak tatlısı, şekerpare, irmikle yapılan ve badem dedikleri bir tatlı bulunuyordu. Haftanın her günü 07.00'de açılıp akşam 22.00'de kapanan mekânda sabahları da kahvaltı niyetine çorba veriliyor.
Tel: (0216) 305 83 51
Haberin fotoğrafları