kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türk bilim kadınının başarısı

Giriş Saati : 28.02.2009 11:14
Güncelleme : 28.02.2009 22:15
Yeni Haber
Patoloji alanında bugüne kadar çok sayıda başarısı bulunan Prof. Dr. Gamze Mocan Kuzey, Dünya Patoloji ve Tıp Laboratuvarları Birliği'nin gelecek dönem başkanı seçilerek yeni bir başarıya daha imza attı.

1947 yılında Paris'te kurulan Dünya Patoloji ve Tıp Laboratuvarları Birliği'nin (World Association of Pathology and Laboratory Medicine) 6 yıldır yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gamze Mocan Kuzey, elektronik oylamayla yapılan seçimde en fazla oyu alarak birliğin gelecek dönem başkanı oldu.

29 ülkeden 40'ın üzerinde patoloji, klinik biyokimya ve mikrobiyoloji derneğinin üye olduğu birlik, enternasyonal tıp bilimlerinin organizasyonunun yanı sıra, standardizasyon ve kalite kontrol programları, snomed ve eğitim ağırlıklı çalışmalarını Dünya Sağlık Örgütü, ISO, College of American Pathologists, Royal College of Pathologists gibi birçok ünlü kuruluşla işbirliği içerisinde gerçekleştiriyor. Birlik ayrıca, gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelerin tıbbi laboratuvar dallarında çalışan hekimlerine burslar veriyor.

Türkiye'den Patoloji Dernekleri Federasyonu, Türk Klinik Biyokimya Derneği ve Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti de bu birliğin üyesi. 62 yıllık birliğin 2. kadın başkanı olacak Dr. Gamze Mocan Kuzey, görevini 14 Mart Tıp Bayramı'nda Avustralya'nın Sidney şehrinde devralacak.

''ÇABALARIMIN SONUCU''

Dünya Patoloji ve Tıp Laboratuvarları Birliği'nin gelecek dönem başkanı olan Mocan, bu göreve seçilmesinin çabalarının bir sonucu olduğunu söyledi.

Bu onura sadece bilimsel başarısından dolayı değil, aynı zamanda süreklilik gerektiren çalışmaları, yöneticilerle paylaşım içerisinde olması, Türk kadınını her yönüyle ve mükemmel bir şekilde temsil etme gayretinden dolayı da layık görüldüğünü kaydeden Mocan, 130 delegenin tamamının oyu ile 2005'deki 23. Dünya Patoloji ve Tıp Laboratuvarları Birliği Kongresi'nin Türkiye'de yapılmasını sağladığını söyledi.

İstanbul'daki bu kongrenin gerek bilimsel gerekse sosyal yönden büyük takdir topladığını ifade eden Mocan, böyle organizasyonların da bu gurur verici sonuca ulaşmasında etkili olduğunu söyledi. Mocan, ''Bu organizasyonlarda birlikte çalıştığım meslektaşlarımdan oluşan ekibin de bana büyük desteği oldu'' dedi.

Ankara Patoloji Derneği'ni, 1993'de Meksika'da yapılan Dünya Patoloji ve Tıp Laboratuvarları Birliği Kongresi'nden bugüne kadar birlik içinde temsil ettiğini belirten Mocan, ''Geçen 15 yıl içinde birlik içinde temsilcilik ve 2003-2009 yılları arasında 3 kez üst üste yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundum. 2005 yılında İstanbul'da düzenlenen 23. Dünya Patoloji ve Tıp Laboratuvarları Birliği Kongresi Başkanı olma onurunu da yaşadım'' şeklinde konuştu. Birlik yönetim kurulundan kendisine 2009-2011 döneminde başkan adaylığı daveti yapıldığını belirten Mocan, şunları söyledi:

''Bu teklifin gelmesinde birlik içinde uzun süredir istekli ve etkin roller üstlenmemin etkisi olduğunu zannediyorum. 15 yıldır dünyanın dört bir köşesinden meslektaşlarım ve arkadaşlarımla bir araya gelerek ortak sorunlarımıza çözüm getirme uğraşı içindeyiz. Bundan sonra da Dünya Patoloji ve Tıp Laboratuvarları Birliğinin gelecek nesillere hizmet etmek için güçlü bir kuruluş olarak gelişmesine yönelik çalışmak istiyorum. 2009-2011 yılları arasında birliğin gelecek dönem başkanı, 2011-2013 yılları arasında da başkanı olarak görev yapacağım.

Görevim süresince Dünya Patoloji ve Tıp Laboratuvarları Birliği'nin daha güçlü bir kuruluş haline gelerek, gelecekte patoloji ve laboratuvar alanlarında tıp doktorlarına iyi bir eğitim ve akreditasyon olanağı sağlaması, daha iyi bir kalite kontrol sistemi getirmesini sağlamak istiyorum.''

Patoloji ve tıp laboratuvarları ile bu alanlarda çalışan hekimlerin standardizasyon, eğitim programı, alt yapı, personel, sürekli eğitim ve yeterlilik sınavları, yetersiz ve etkin olmayan doktora programları, dışarıdan kalite kontrol programlarının zorunlu olmaması ve yetersiz olması gibi sorunları bulunduğunu bildiren Mocan, bu alandaki uzmanların bir çok ülkedeki diğer tıp uzmanlarına göre daha az ücret aldıklarına işaret etti.

GAMZE MOCAN KUZEY KİMDİR?

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1974 yılında mezun olan ve aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimine başlayan Kuzey, 1978 yılında patoloji uzmanı ve öğretim görevlisi oldu.

1984 yılında yardımcı doçent, 1986 yılında patoloji doçenti unvanını alan Kuzey, 1992'de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İngilizce Bölümünde Profesörlük kadrosuna atandı. Yurt dışında da çalışmalarda bulunan Mocan, 1985'de İngiltere Glasgow Western Infirmary Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Departmanı'nda karaciğerde Hepatit-B viral lezyonlarında immünohistokimyasal yöntemle araştırmalar yaptı.

1991'de ABD'de Bethesda-Maryland'de Armed Forces Institute of Pathology'de üropatoloji ve sitopatoloji bölümlerinde çalışan Mocan, 1992-2003 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda Sitoloji Ünitesi Başkanlığı ve 11 yıl Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü görevlerinde bulundu.

24 Ocak 2003'de Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı olan ve eş zamanlı olarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı akademik kadrosunda da yer alan Mocan, 2006'da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesindeki görevine döndü.

Çeşitli derneklerde de görev alan Mocan, 1996 yılından bu yana Avrupa Tıp Uzmanları Birliği Patoloji Board Türkiye delegesi olarak görev yapıyor.

(AA)