kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Muayenede 10 gün sınırına bakan yorumu

Giriş Saati : 25.02.2009 11:19
Güncelleme : 25.02.2009 17:16
Yeni Haber
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) aynı branşta 10 gün içinde ikinci kez muayeneye getirdiği sınırlamaya ilişkin SGK'nın gereksiz harcamaları, hatta zaman zaman istismara açık kullanımı önlemek için bazı sigortacılık tedbirleri aldığını söyledi. Akdağ, "Ancak bu hiçbir zaman vatandaşımızı sıkıntıya düşürecek bir uygulama olmaz. Uygulamaya koyduğumuz herhangi bir yeni durum eğer vatandaşa sıkıntı verecek bir hal oluşuyorsa biz bundan her seferinde vazgeçiyoruz" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, son günlerde tartışılan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun aynı branşta 10 gün içinde ikinci kez muayeneye getirdiği sınırlama ile muadil ilaç uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Muayenede 10 gün sınırlamasına temkinli yaklaşan Bakan Akdağ, "Sosyal Güvenlik Kurumu, gereksiz harcamaları, gereksiz kullanımı hatta zaman zaman istismara açık kullanımı önlemek için bazı sigortacılık tedbirleri alır. Bu onun hakkıdır. Ancak bu, hiçbir zaman vatandaşımızı sıkıntıya düşürecek bir uygulama olmaz" diye konuştu.

Bakan Akdağ, sadece 10 gün sınırı için değil, uygulamaya koyulan herhangi bir yeni durum için, vatandaşa sıkıntı verdiği takdirde uygulamadan vazgeçtiklerini kaydetti. Sağlık Bakanı Akdağ şunları söyledi:

"SGK'nın, uygulamanın yönü ve şekli itibarıyla vatandaşa sıkıntı oluşturacak bir uygulama şekline dönüştürmeyeceğine inanıyorum. Zaten kendileri de açıkladılar. Acil bir durum ya da ikinci bir doktora sevk konusunu bu kapsamayacak diye. Düzenleme vatandaşı sıkıntıya sokmayacak bir tarzda olur. Hükümetimizin genel yaklaşımı da budur. Sağlıkta dönüşümün genel ruhu bu. Vatandaşın hizmeti daha kolay alması, hizmet alırken de sıkıntıya düşmemesi."

BAKAN AKDAĞ'DAN MUADİL İLACA DESTEK

-Muadil ilaç tartışmalarını da değerlendiren Bakan Akdağ, "Bu konuyu araştırıyoruz. Teknik anlamda da araştırma yaptırıyorum. Eş değer ilaç kullanılırsa, kullanılırsa vatandaşa zarar verirmiş gibi bir durum oluşturmamak lazım. Gerçekten kurumun koyduğu kurallar eş değer ilaç kullanımını özendirecek durumdaysa ben bunun her zaman yanındayım. Onun dışında bir uygulama gerçekleşirse onu da kurumla görüşürüz" dedi. Bakan Akdağ şöyle devam etti:

"Bir ilacı bir firma önce çıkarır. Çeşitli araştırmalar yapar. Aradan uzun bir süre geçtikten sonra o ilacın muadilleri, eşdeğeri piyasaya sürülebilir. O süre içinde ilaç koruma altındadır. O süre sonunda aynı yapıya, aynı formüllere sahip ilacın eşdeğerleri başka firmalar tarafından piyasaya sürülebilir. O zaman ucuzlar. Biz de o ilacı kullanarak aynı etkiyi sağlar ve daha ucuza mal etmiş oluruz. Eş değer bu demek. Bu ilaçlarla ilgili hususların tam anlamıyla eş değerle ilgili olup olmadığı tartışılır bir konu."

SGK'DAN HASTANELERE MEKTUP

Öte yandan Müfettişlerin hastane ve eczane denetimlerinde 5 milyon lirayı aşan yolsuzlukları ortaya çıkarması Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) harekete geçirdi. Kurum, hazırladığı 2 bin 103 adet mektubu hastanelere postalayacak.

Sağlık kuruluşlarına yönelik fatura incelemelerinde tespit edilen 16 ayrı usulsüzlüğün yer aldığı mektupta "Hasta yatış sürelerini fazla göstermeyin, hastalardan daha fazla fark alabilmek için yapılmamış ameliyatı yapmış göstermeyin, tahlilleri şişirmeyin, tedaviyi, Kurum'a bildirilen hekimin dışında başka hekim yapmasın." uyarıları yer alıyor. Ayrıca, 'hastalardan yüzde 30'un üzerinde fark ücreti almayın' çağrısı bulunuyor.

Ankara'daki 14 üniversite ve özel hastanede yapılan denetimlerde 2.3 milyon lira usulsüzlük tespit eden SGK, eczane incelemelerinde de 2,6 milyon lira devlet zararı belirlemişti. Bunun üzerine Kurum, 2 bin 33 özel, 70 üniversite hastanesine 'iadeli taahhütlü' gönderilmek üzere mektup hazırladı. "Sayın Sağlık Hizmet Sunucusu yetkilisi" ifadesiyle başlayan mektupta, SGK'nın 2007 yılından itibaren özel hastanelerden hizmet almaya başladığı belirtiliyor. 2 yıldan bu yana vatandaşların sağlığını korumada beraber hareket edildiğine vurgu yapılarak, "2002 yılında 7.6 milyar lira olan sağlık harcamaları 2008 yılında 25.3 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Siz değerli Sağlık Hizmet Sunucularına 2008 yılında Genel sağlık sigortası kapsamında bulunan vatandaşlarımızdan aylık 17 milyon 864 bin 825 kişi tedavi görmek amacıyla müracaat etmiş olup bu kişilere tarafınızca sağlanan sağlık hizmetleri için aylık ortalama 2.1 milyar TL ödeme yapılmıştır." bilgisi yer alıyor.

HASTALARDAN YÜZDE 30'DAN FAZLA FARK ÜCRETİ ALMAYIN

Mektupta, artan sağlık harcamalarını disipline etmek amacıyla müfettişlerce yürütülen denetimlerde usulsüzlükler belirlendiğine vurgu yapılarak, 16 ayrı yolsuzluk sıralandı. Mevzuata aykırı olarak yapılan işlemlerin SGK'ya fatura edilmesi halinde cezalar kesileceğine dikkat çekilen mektubun sonuç bölümünde, "Sayın Sağlık Hizmet Sunucusu Yetkilisi, Kurumumuz denetim elemanlarınca 2009 yılında da Sağlık Hizmet Sunucularının denetimleri daha kapsamlı ve aralıksız olarak devam edeceğinden; Kanun, Yönetmelik, Tebliğ, Sözleşme, Duyuru ve yukarıda maddeler halinde belirtilen hususlar çerçevesinde, ileride doğabilecek hukuki ve cezai müeyyideleri şimdiden engellemek amacıyla kuruluşunuz, şahsınız ve çalışanlarınızın gerekli özeni göstereceğini temenni ediyorum." uyarısı yer aldı. Uyarıların ardından özel hastanelerin tahsil edeceği 10 TL muayene katılım ücretlerinin eksiksiz alınması, yatan hastalara çıkış işlemleri sonrası yapılan tüm işlemleri gösterir yazılı belge verilmesi, sigortalı hastalardan tedavilerde yüzde 30'dan fazla ilave ücretin alınmaması telkini yer aldı.

İŞTE HASTANELERİN EN SIK YAPTIĞI USULSÜZLÜKLER

Mektupta 16 maddede sıralanan yolsuzluklar şöyle;

- Endikasyonsuz tıbbi ya da cerrahi girişimlerde bulunuluyor

- Tetkik ve tahliller tedavi için gerekenden fazla sayıda ve türde yapılıyor

- Anestezi tipi, kesi bilgisi, kullanılan ilaç adı ve miktarı, kullanılan malzeme bilgisi gibi fatura bedelinin artışında önemli rolü olan bilgilerin kasıtlı ya da kasıtsız olarak eksik veya yanlış olarak kaydediliyor

- Hasta yatış süreleri fazla gösteriliyor

- Ameliyat sonrası komplikasyonlara ilişkin bilinçli olarak hatalı/yanlış kayıt düzenleniyor

- Tedavi, Kurum'a bildirilen hekimin dışında başka hekim tarafından yapılıyor

- Ruhsatsız veya lisanssız birim ve cihazlarla tedavi yapılıyor

- Sterilize edilerek tekrar tekrar kullanılabilen malzemeler her defasında ilk kez kullanılmış gibi gösteriliyor

- Rapor düzenleme ve tedavi şartlarına uyulmuyor

- Sağlık Kurulu Raporları yetkili hekimlerce tanzim edilmiyor

- Aynı operasyon seansı içerisinde birden fazla işlem yapıldığı halde ayrı seanslarda yapılmış gibi fatura ediliyor

- Bazı işlemler sırasında malzeme kullanılmadığı halde, kullanılmış gibi gösterilip Kuruma fatura ediliyor

- Hastalara yerli malzeme kullanıldığı halde ithal malzeme kullanılmış gibi fatura ediliyor

- İşlem sayısı kısıtlamalarına uyulmuyor

- Hastalardan daha fazla fark alabilmek için paket ameliyat yerine, yapılmayan fiyatı daha yüksek olan paket ameliyatı yapmış gibi gösterip fatura ediliyor

- Ayakta tedavi sonrası olan kontrol muayeneleri, ayakta hastalarda 10. günü takip eden 11. gün yapılarak vaka başı ve paket kapsamından çıkarılıyor.

AJANSLAR