kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Normal düzeydeki serotinin işteki verimi de artırıyor.

İşte bütün enerjinizi etkileyen hormonlar

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
18.02.2009
* Kortizol hormonu: Stres ve yorgunluğu en çok etkileyen hormondur. Sabah uyandığımızda artar ve gün içinde bize enerji verir. Gece düşer ve uykusuzluğa neden olur. Eksikliğinde yorgunluğumuzun kronikleşmesine sebep olur.

* Tiroit hormonu: Tiroit hormonunun azlığı veya çokluğu sıkıntı, depresyon, huzursuzluk, ilgisizlik, kötümserlik ve mutsuzluğa neden olur.

* Östrojen: Vücudun bodyguard'ıdır. Adet dönemi öncesi kadınların çikolata ve diğer tatlı, şekerli yiyecekleri yemek istemesinin nedeni, östrojen hormonunun vücutta azalmasıdır. Fiziksel ve ruhsal sıkıntılarla adeta 'kurt kadın'a dönüşmesi de östrojen hormonunun azlığından kaynaklanır. Kadınların regl döneminde rol oynayan en önemli hormondur. Östrojen eksikliği olursa kadın erken menopoza girebilir. Bu durumda sıcak basmaları, terlemeler ve psikolojik dengesizlikler yaşanabilir. Östrojen fazlalığında ise yumurtalık faaliyetleri bozulur. Polikistik over hastalığı dediğimiz sendrom ortaya çıkar.

* Melatonin: Hücreleri hızla yeniler. Melatonin epifiz bezinde özellikle geceleri üretilip, bizi uykuya hazırlar. Melatoninin; kişiyi Alzheimer, kalp krizi ve göğüs kanserinden koruduğu iddia ediliyor. Melatonin, hücre yenilenmesini hızlandırıyor. Ancak melatonin aynı zamanda baş ağrısına ve depresyona da yol açabiliyor.

* Progesteron: Gergin bir cilt için gereklidir. Vücuttan su atılımını artırır ve damar yapılarının güçlülüğüne katkıda bulunur.

* Açlık ve tokluk hormonu: Kalitesiz uyku açlık hormonu grehlini artırır ve tokluk hormonu leptini etkisiz kılar. Karbonhidrat yeme isteği duyduğumuzda da açlık hormonu grehlin artıyor ve tokluk hormonu leptin etkisiz hale geliyor demektir.