kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Önce bu testi geçin

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
13.02.2009
Mangal yapmanın, hayatınızı tehlikeye sokmasına gerek yok. Yapmanız gereken ilk şey, ızgara alışkanlıklarınızı keşfetmek olmalıdır.

* Önce altı soruyu cevaplayın, her 'Evet' için 1, 'Hayır' için sıfır puan verin.
1- Haftada bir kereden fazla mı kırmızı et yiyorsunuz?

2- Haftada iki kereden fazla mı kırmızı et yiyorsunuz?

3- Eti, üzerine ızgaranın ya da kömürün izi çıkacak kadar çok mu pişiriyorsunuz?

4- Etinizi orta pişmiş ya da iyi pişmiş mi seversiniz?

5- Etinizi çok pişmiş mi seversiniz?

6- Eti kuruyacak kadar çok pişmiş mi seversiniz?

* Puanınızı toplayın ve aşağıdaki soruları cevaplayın.
7- Eti zeytinyağı, susam yağı, sirke, sarmısak ve hardal karışımlarıyla marine eder misiniz? Cevap 'Evet' ise yukarıdaki toplamdan 3 puan çıkarın.

8- Eti sulu bırakır mısınız? Harsız ateşte mi pişirirsiniz? Cevap 'Evet' ise 1 puan daha çıkarın.

9- Eti ızgaraya koymadan önce, bir buçuk-iki dakika mikrodalgada pişirip suyunu atmasını sağlar mısınız? Cevap 'Evet' ise 1 puan daha çıkarın.

10- Eti bir yüzü iyice pişene kadar bekletmek yerine her üç-dört dakikada bir çevirir misiniz? Cevap 'Evet' ise 1 puan daha çıkarın.

11- Izgara etin yanında brokoli, Brüksel lahanası ya da lahana gibi sebzeler yer misiniz? Cevap 'Evet' ise 1 puan daha çıkarın.

Sonuç: Eğer elde ettiğiniz toplam 'eksi' bir sayı ise, zararlı HA maddelerinin etkisini ortadan kaldırıyorsunuz demektir. Eğer puanınız 2, 1, hatta sıfırsa; yanda önerdiğimiz HA oluşumunu düşürecek yöntemleri denemeniz gerekir.
Haberin fotoğrafları