kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Dikkat! Kriz yuvaları da vurdu aldatmalar çoğaldı

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
03.02.2009
Kriz döneminde eşinden ilgi göremeyenler, dışarıda çözüm arayabilir. Bu dönemde aldatılmak istemeyenler, eşlerinin kaygısını paylaşmalı ve onlara destek olmalılar..
Acıbadem Etiler Tıp Merkezi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Yusuf Özay Özdemir, ekonomik kriz döneminde aldatmaların da arttığını söyledi:

* Kriz döneminde aldatmalar daha da artıyor mu?
Kriz dönemlerinin başlarında, özellikle erkekler cinsellikten ilgilerini çekerler. Ancak daha sonra cinsellik, eşinden ya da partnerinden ilgi görme beklentisi içinde artabilir. Bu dönemdeki olumsuz yaşantılar, bir cinsel işlev bozukluğu, eşle yaşanan sorunlar kişiyi dışarıdan bir çözüm aramaya yönlendirir. Krizin ruhsal yaşam üzerine olumsuz etkilerinden en önemlisi gelecek kaygılarını artırmasıdır. Aslında bu gelecek kaygılarının içinde eşini ve ailesini kaybetme korkusu da yer alır. Kaybetme korkusu yaşayan kişi, bununla baş etmek için bir süre sonra umursamazlık zırhına bürünür. Bu durumda olan kişiyle tartışmamak gerekir.

KADIN İLGİ GÖSTERMELİ
* Ekonomik krizde kadınlar aldatılmamak için neler yapabilir?
Bu dönemde kadının bakımına daha fazla özen göstermesi gerekir. Küçük sürprizler hazırlamak, özel günleri mütevazı hazırlıklarla kutlamak, mum ışığında baş başa akşam yemeği yemek, sevgi ve ilgi sözcüklerini daha çok kullanmak, geleceğe dair umut dolu hayalleri paylaşmak ve en önemlisi gelecek nasıl olursa olsun birlikte karşılayacaklarına dair mesajlar vermek; gerilimi azaltıp kişinin kaygılarını hafifletecektir.

* Aldatıldığını öğrenen kişi ne yapmalı? Eşine nasıl davranmalı?
Aldatılan kişinin ruh hali, durumu öğrenmesinden itibaren farklı süreçlerden geçer. İlk dönem şok ve şaşkınlık dönemidir. Kişi tam bir duygu karmaşası içindedir, ağırlıklı olan öfke duygusu yanında üzüntü, keder, yetersizlik ve çaresizlik duyguları yaşanır. Bu dönemde kişi tepkisel davranma eğilimindedir. İkinci dönem, karar verme dönemidir. Az sayıda kişi bu dönemde net bir karar verir, verenler de çoğunlukla ilk dönemde başlayan tepkisel davranışlarını sürdürürler. Ayrılıp hayatlarında yeni bir sayfa açmayı düşünen bazı kişiler, aslında 'aldatılmış olma'yı inkâr etmek ister ve bu zamanı hiç yaşamamış gibi davranırlar. Aldatılan kişinin ruhsal sürecindeki üçüncü ve son dönem ise alınan karar doğrultusunda yaşanmaya başlanan dönemdir. Bu dönem zor olur. Ayrılmış olan kişi yas sürecini, ilişkisine devam eden kişi ise kabullenme sürecini yaşar.

* Kriz zamanlarında tüm sorunları bir kenara bırakıp olağan cinsel yaşam sürdürülebilir mi, bu stresi azaltır mı?
Kriz dönemlerinde olağan gündelik yaşamın olduğu gibi sürdürülmesi kaygı düzeyini de azaltır. Doyumlu cinsel yaşam da, stres düzeyini belirgin şekilde azaltır. Bu dönemlerde insanlar sevdikleriyle dayanışma duygusunu yaşamak isterler. Özellikle erkeklerin, yetersizlik duygusu ile baş etmeye çalışırken eşinden göreceği destek çok önemlidir.