kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Filistin Devlet Bakanı Abbas TBMM'de

Giriş Saati : 07.02.2009 13:08
Güncelleme : 07.02.2009 20:30
Yeni Haber
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Filistin ile İsrail arasında kalıcı barışın önemine işaret ederek, ''Bu sürece Hamas'ın da dahil edilmesi ve siyasi sorumluluğa Hamas'ın katılması gerekir. Bu yapılmadığı takdirde, bölgedeki radikal unsurların güç kazanacağı endişesindeyiz'' dedi.

Filistin Devlet Bakanı Mahmud Abbas, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı ziyaret etti. Toptan, görüşmede yaptığı konuşmada, Abbas'ın 13 Kasım 2007'de TBMM'de yaptığı konuşmaya işaret etti. ''Hala zihinlerimizde olan çok güzel bir konuşma yapmıştınız'' diyen Toptan, Abbas'ın konuşmasında ''önlerinde müstesna fırsatların olduğunu'' belirterek, ''bu fırsatlar değerlendirilmezse barış ve itidal yanlıları kazanmazsa savaş ve şiddet yanlıları kazanır'' dediğini hatırlattı. Toptan, ''Üzülerek ifade etmek gerekirse siz haklı çıktınız. İsrail'in Gazze'ye saldırısıyla başlayan süreçte dünya, bir insanlık dramına şahitlik etmiştir'' dedi.

Bölgede, geçici ateşkes olmakla birlikte henüz kalıcı bir ateşkesin sağlanamadığına dikkati çeken Toptan, 14 Ocakta İstanbul'da İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Parlamentolararası İcra Komitesi toplantısına Filistin Meclisi temsilcilerinin de katılarak bilgi verdiğini söyledi. Yayınlanan deklarasyonda, ateşkesin sağlanması, arkasından ablukanın kaldırılması, Gazze'ye insani yardım sürecinin hemen başlatılması dileklerine yer verildiğini belirten Toptan, şöyle konuştu:

''Bunu gerçekleştirmek için dünyada yoğun gayretler var. Bunlar inşallah sonuç verecektir. Elbette kalıcı barışın tesisi için İsrail-Filistin-Arap dünyası arasındaki sorunların çözüme kavuşturulması gerekir. Ama Arapların kendi arasında, Filistin'in kendi içindeki sorunları da öncelikle çözmesi gerekir. Zannediyorum sizin de zaman zaman vurguladığınız gibi bu sürece Hamas'ın da dahil edilmesi ve siyasi sorumluluğa Hamas'ın katılması gerekir şüphesiz... Yoksa bu yapılmadığı takdirde, bölgedeki radikal unsurların güç kazanacağı endişesindeyiz.

13 Kasım 2007'de bizim Meclisimizde yaptığınız konuşmada da vurguladığınız gibi bölgeye demokrasinin getirilmesi, bu gayretlerin sonucunda varılması gereken çok önemli bir hedeftir. Onun için TBMM olarak biz üzerimize düşen her görevi yerine getirmeye hazırız. Kalıcı bir barış sağlansın, huzur tesis edilsin, İsrail ve Filistin, 1976 sınırları içinde varlıklarını sürdürsünler ve insanlar artık acı çekmesin istiyoruz.''

"BARIŞ OLMAZSA ALTERNATİF, ŞİDDET VE TERÖRÜN BAŞ GÖSTERMESİDİR, BU DA YIKICI SONUÇLAR DOĞURUR"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin'de kuşatmaya neden olmayacak ulusal birlik hükümetinin kurulmasını istediklerini belirtti.

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı ziyaret eden Abbas, yaptığı konuşmada, ikinci kez dost ve kardeş Türkiye'de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Türkiye'yi ziyaretinde, kendi kardeşleri ve ailesiyle konuştuğunu hissettiğini anlatan Abbas, ''Sanki iç meselemizi kendi aramızda konuşur gibi oluyoruz. Biz Türk kardeşlerimizin Filistin meselesine yoğun, önemli ve tarihi ilgisini biliyoruz. Bu yüzden biz bu hedefe ulaşmak için sürekli görüşmeler yapıyoruz; gerek Türkiye, gerek Filistin ve gerekse de değişik yerlerde...'' dedi.

Gazze'de yaşanan trajediyi, ''milli ve ulusal bir trajedi'' olarak nitelendiren Abbas, şöyle konuştu:

''Gazze'deki binaların yüzde 15'i tahrip edilmiştir. Bu günlerde Gazze'de bin 300 şehit verildi, 5 binin üzerinde yaralı ve 90 binin üzerinde evsiz var. Gazze'de Filistin halkına yapılanlar ancak suç kategorisinde sayılabilir. Bunun için biz, yaşanan trajedi karşısında bütün dünyayı davet ediyoruz ki elinden geldiği kadarıyla insani yardımları bir an önce başlatsın. Çünkü orada Filistin halkı sıkıntı yaşamaktadır. Yeniden imar çalışmalarını üstlenip, bunu ne kadar hızlı yapabilirsek insanlar için iyi olacaktır. Daha sonra hızla uzlaşı sürecinin başlatılması gerekir. Filistinli kardeşler arasında uzlaşının sağlanması gerekir ve ardından kuşatmayı getirmeyecek - çünkü biz artık kuşatmalardan usandık - bir ulusal birlik hükümetin kurulması gerekir ki bu hükümet bizi seçimlere götürsün. O yüzden bu gayretlerin başarıya ulaşması için elimizden geleni yapıyoruz. Kardeş ülke olarak sizin de elinizden geleni yaptığınızı biliyorum.''

''İSRAİL BARIŞA ÇOK UZAK''

Abbas, daha önce söylediği ''barış gerçekleşmezse savaş olur'' sözünü hatırlatarak, bunu istemediklerini vurguladı. Kuveyt'te yapılan Arap Zirvesi'nde de bunu söylediklerini kaydeden Abbas, ''Bunun için 3 seçeneğimiz var; birinci seçenek savaşsız ve barışsız durumun tekrar dönmesi söz konusu ki biz bunu istemeyiz. İkinci seçenek savaş ki bunu daha önce farklı şekilde yaşadık. Bütün dünyaya, insanlığa bir sonuç getirmiyor. Demek ki barış gerekiyor. Üçüncü seçenek de barış ama uluslararası meşruiyet temellerine dayalı bir barış...'' dedi.

Bütün dünyanın; Arap ve Müslüman halkların geliştirdiği ve 2002'de ilan edilen Arap Birliği İnisiyatifi'ni unutmuş gibi davrandığını belirten Abbas, bu barış planının uluslararası basın kuruluşlarına dağıtıldığını, İsrail medyasında da yayımlandığını söyledi. Bu barış planının hala geçerliliğini sürdürmekte olduğunu, kalıcı ve adaletli barışın tesisi için en uygun temeli teşkil ettiğini ifade eden Abbas, sözlerini şöyle sürdürdü:

''57 Müslüman ülkenin kabul ettiği bu barış planını İsrail ve dünyanın da kabul etmesi lazım. Şimdi top onların elinde. Eğer komşularıyla barış ve huzur ortamında sükunet içinde yaşamak istiyorsa, çaresiz bunu kabul etmek zorundadır. Bu gerçekleşmezse alternatif, radikalizmin yeniden canlanması, şiddet ve terörün baş göstermesidir. Böyle bir durumun sonuçları da meçhuldür. Hepimiz biliyoruz ki yıkıcı bir sonuç getirecek. Sadece İsrail ve Filistin'e değil, bölgeye ve belki dünyaya yayılacak bir yıkım. Filistin olarak bizim çıkarımız da Arapların tek bir tutum sergilemesindedir.

2008 yılını barış yılı olarak beklerken ve bunun için olağanüstü çabalar sarf ederken, Amerikalılar aracılığıyla Filistin-İsrail görüşmeleri devam ederken, bu görüşmelerin ulaştığı noktada 6 nihai dosyayı kapatamadık maalesef ama bütün dosyaları inceledik ve karşılıklı olarak herkes, diğer tarafın ne beklediğini bilebilir duruma geldi. Fakat, maalesef 2008'in kapanışı, Gazze'de yaşayan Filistin halkının uğradığı acımasız trajediyle sonuçlandı. Ümitsizliğe teslim olmak istemiyoruz ve barışa davetimizi devam ettireceğiz. Fakat İsrail, bunu iyi anlamalı. Barışa olan niyetini göstermeli. Ancak, hepimiz görüyoruz ki saldırılar devam ederse, kontrol noktaları ve duvar inşa etmeye devam edilirse, burada hangi niyetten bahsedilebilir? Ben bu niyetleri tanımlamak istemiyorum. Sadece söyleyebileceğim tek şey var; bu da bunların barışa yakın olmadığıdır, çok uzak olduğudur.''

''OBAMA'NIN GELİŞİ FIRSAT OLARAK GÖRÜYORUZ''

Abbas, önlerinde yapılacak çok iş olduğunu belirterek, ''Önce iç uzlaşmayı tamamlayacağız, hükümeti kuracağız ve bu bizi seçimlere götürecek. Araplar arasındaki ihtilafların bittiği dönemi de özlüyoruz ki onlar da Filistin meselesine eğilebilsin. Bundan sonra barışı konuşabilir bir duruma gelmiş olacağız ki uluslararası katkıyla sağlanacak bu barış için Obama'nın gelişini fırsat olarak görüyoruz. Fırsat diyorum daha fazlasını söylemiyorum ama onlarla birlikte ve planların detayları üzerinde çalışabileceğiz diye inanıyoruz'' diye konuştu.

Türkiye'nin, sorunların çözümünde temel ve etkili bir rolü olduğunu gördüklerini, bunu en belirgin olarak Gazze olaylarından sonra gördüklerini anlatan Abbas, ''Bütün Türk diplomasisi en hareketli günlerini yaşamıştır. Sayın Cumhurbaşkanı Gül'den tutun Başbakan'a kadar, Dışişleri Bakanı'ndan bütün Türk diplomasisinin hareketliliğini ve etkinliğini gördük. Son 1 ay içinde Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüştüm, şimdi yine buradayım. Bu, Türkiye'nin ilgisini göstermektedir. Bu ilginin devamını ümit ediyoruz'' dedi. Arap Barış Planı'nı Toptan'a veren Abbas, sözlerini şöyle tamamladı:

''Gördüğümüz kadarıyla önümüzde artık tek fırsat kaldı: Arap Barış Planı. İsrail bunu kabul etmezse artık ne olacak bilmiyorum. Çünkü bu plan, Golan tepeleri, 67 topraklarından ve Lübnan'ın Şeba eteklerinden çekilmeyi öngörüyor. Çünkü bu bizim hakkımız ve İsrail'in sorumluluğudur. 1968'den beri yapması gereken iş... Ama İsrail'in bir yandan işgale devam etmesi, bir yandan da barışa davet etmesi, kabul edilemez bir büyük çelişkidir.''

(AA)