kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye'de işkencede tarihi dava"

Giriş Saati : 22.01.2009 10:25
Güncelleme : 22.01.2009 20:36
Yeni Haber
Tutuklu iken uğradığı işkence sonucunda öldüğü belirtilen Engin Çeber olayına ilişkin davanın Türkiye'nin "işkence ile mücadele istekliliği" açısından bir "test" oluşturduğu kaydediliyor. The Guardian gazetesi, Türk polisi ve cezaevi görevlilerinin yargılandığı davayı "tarihi" olarak nitelendirdi.

İngiliz gazetesi, Türkiye muhabiri Robert Tait imzalı haberinde İstanbul'da başlayan Çeber davasında, 60 polis, asker ve cezaevi görevlisinin yargılandığını kaydetti.

Sanıklardan dördünün işkence ile ölüme neden olmakla suçlandığına işaret eden gazete, "İnsan hakları grupları, davayı Türkiye'nin işkence ile mücadele ve polis tarafından uygulanan kötü muameleleri azaltma istekliğinin bir testi olarak görüyor" diye yazdı.

The Guardian, Çeber'in ölümü üzerine Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in özür dilediğini ve bir soruşturmanın açılması talimatını verdiğini anımsattığı haberinde insan hakları savuncularının sanıkların bir çoğunun hala görevli olmasından şikayet ettiğini de kaydetti.

Haberde davanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'nin "kısmen kötü bir insan hakları sicili" nedeniyle olumsuz etkilenen, AB üyelik sürecini canlandırmak amacıyla Brüksel'e yaptığı ziyaretin ardından açıldığına da işaret edildi. Gazete şöyle devam etti:

"Çeber'in ölümü, hükümetin işkence ile ilgili "sıfır tolerans' politikasının yeniden büyüteç altına alınmasına neden oldu. Uluslararası Af Örgütü, davanın, işkence uygulamasının sürdüğünü gösterdiğini söyledi ve otoriteleri, sorumluları cezalardırmaya çağırdı."

"ADALETİN YERİNE GELMESİ HESAP SORULABİRLİĞİNİN İŞARETİ OLACAK"


The Guardian'a konuşan Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Nicola Duckworth "Engin'in ölümü, Türkiye'de gözaltı yerlerinde işkenceye hoşgörülü bir yaklaşımı yansıtıyor. Adaletin yerine gelmesi, insan hakları ihlalleri nedeniyle devlet yetkililerinden hesap sorulabildiğinin işareti olacak. Türk yargı sisteminin vatandaşlarını koruyabildiğini gösterecek" dedi.

(ANKA)