kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Bedavadan tarih dersi alıyoruz!

21.01.2009
* 'Güz Sancısı'nda canlandırdığınız 'Nemika' için nasıl bir hazırlık dönemi geçirdiniz?
Önce film için senaryolaştırılan Yılmaz Karakoyunlu'nun 'Güz Sancısı' adlı romanını okudum. 'Nemika'nın nasıl bir kadın olduğu konusundaki ipuçlarını değerlendirip onu hayalimde canlandırdım. 1950'li yıllarda yaşayan 'Nemika'nın nasıl bir karaktere sahip olabileceğini hayal ettikten sonra kamera karşısında ona bir vücut verdim. Nemika'yı canlandırmak için hareket noktamı belirlemek çok zor olmadı. Çünkü toplumdaki dönüşümler kadınlar üzerinde çok fazla farklılık yaratmadı ne yazık ki. 'Nemika' gibi kadınların sayısı günümüzde de çok.

* Çok az sayıda dönem filmi çekiliyor. Sizce neden?
Çünkü oldukça maliyetli oluyor. Paris'te dönem filmi çekmek hem kolay hem de az maliyetlidir. Çünkü hep aynı kalanyerler var. Giy kostümünü, geç mekanın önüne, çek bir dönem filmi. Türkiye'de yıllardır aynı kalan kaç yer var ki? O mekanı kurmak başlı başına masraf. Zaten filmlerimizin ortalama bütçesi belli.

* Film için Beyoğlu Belediyesi 1950'li yılların çehresini oluşturmuş...
Evet, Beyoğlu, İstanbul'un en az değişen semti. Yine de film için epeyce çehre değiştirme çalışması yapıldı. Artı emek, artı zaman ve artı masraf...

* Dönem filmi oyuncu için zor mu?
Benim için yok. Hatta kendinizi daha iyi hissettiğiniz zamanlar bile oluyor. O dönemin kıyafetlerini giymek, o dönemin ağzıyla konuşmak gibi farklılıklardan dolayı keyifli olabiliyor. Ayrıca bedavadan tarih dersi de alıyoruz!