kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Pudra bombası şüphesi

BİLGE ESER
10.01.2009
Gazze'ye İsrail saldırılarının 15'inci gününde bölgede görev yapan Norveçli doktor: Cesetlerin üzerinde yaptığımız incelemelerde yeni bir kimyasal silah türü olan pudra bombası veya bir benzerinin kullanıldığı şüphesi taşıyoruz..
İsrail'in Gazze'ye saldırısı sürerken yaralananları tedavi edenler arasında iki de Norveçli doktor var. 11 gün önce Mısır-Gazze arasındaki Refah sınır kapısından kente giriş yapan doktorlardan Mads Gilbert ile çalıştığı hastanedeki yaralıların durumlarını konuştuk. Gilbert gelen cesetlere bakarak kimyasal silah olan "pudra bombası kullanılmış olmasından şüphelendiklerini" dile getirdi. Halen hastaneye çok sayıda sivil ölü ve yaralı getirildiğini söyleyen Gilbert, birkaç gün önce operasyonlarda kullanıldığı iddia edilen "fosfor bombası" için ise "Ben fosfor bombası izine rastlamadım. Ancak gördüğümüz yaralanmalara yeni ve hiç bilinmeyen bir silah neden olmuş olabilir. Örneğin pudra bombası. Ancak kesin demiyoruz, sadece şüpheleniyoruz. Çünkü pudra bombaları çok güçlü patlayıcılardır. 5 ila 10 metreye kadar geniş çaplı zarar verir. 10 metre içindeyseniz çok ciddi yaralanmalar olur. Örneğin vücutları ikiye ayrılıyor. Uzuvları kopuyor. Ben burada hem kadın hem de erkeklerde kol ve bacakların koptuğunu gördüm. Burada gördüğümüz yaralanmalara neden olabilecek bir silah türü daha önceden hiç görmedim. Normal patlayıcılarda şarapnel parçaları da bulunur. Bu hastalarda ise hiç şarapnele rastlamıyoruz.

'AMBULANSA ATEŞ AÇTILAR'
Çok zor koşullarda çalıştıklarını anlatan Norveçli doktora "Ambulans görevlileri sürekli ateş altında. Bugüne kadar İsrail 10 ambulans çalışanını öldürdü. Bu uluslararası anlaşmalara aykırıdır. Doktorlar ve hemşireler 14 gündür, günde ancak 2 saat uyuyarak çalışıyorlar. Hastanenin camları yok, çünkü hemen yanındaki cami bombalandığı için bizim de camlarımız kırıldı. Şu anda ameliyat odasındayım. Elektrikler 8 kez gitti ve ben duruyorum. Hastane jeneratörle çalışıyor ve bunun da bir yedeği yok." İsrail'in Refah sınır kapısına götürülmek üzere yola çıkan BM ve Kızıl Haç korumalı 18 araçlık ambulans konvoyuna da uyarı ateşi açtığını anlattı. Norveçli doktor "Bu hastalarımız ağır yaralıydı. Ancak konvoy Netzarim'e gelince İsrailliler Kızıl Haç aracının önüne uyarı ateşi açtı. Geri dönmek zorunda kaldık. Bu da uluslararası yasalara aykırıdır" dedi.
Haberin fotoğrafları