kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Hayvanlara eziyet edilmesin!

NESLİHAN TUNÇ
25.12.2008
Çocukluğundan beri hayvanlara meraklı olan müzisyen ve oyuncu Sarp Sanin, şimdi de Yaşam Hakkına Saygı Platformu'na destek vermeye başladı..
Türkiye'de hayvan hakları için mücadele eden çok sayıda dernek, platform, iletişim ağı gibi aktivist grubu bulunuyor.
Kimilerinin sadece adı var, kimileri de işi ona buna saldırmaktan öteye götüremiyor. Ancak içlerinde bazı gruplar var ki, gerçekten bu işe baş koyduklarını yaptıkları işlerle ortaya koyuyor. İşte Yaşam Hakkına Saygı Platformu (YHS) da bu başarılı ekiplerden biri. Birkaç yıldır faaliyetteler, "Yaşam hakkına saygı, aslında tek beklediğimiz bu!" sloganıyla her zaman farklı projelerle karşımıza çıkıyorlar. Özellikle farkındalık yaratabilmek için çabalayanların oluşturduğu www.yasamhakkinasaygi.com yine farklı bir projeyle karşımızda.
Yeni projenin adı "Yaşam hakkına saygı senin elinde!" Hayvan haklarına duyarlı olan herkese birer melek kanadı konduruluyor. Platform, bu melek kanadının da içimizdeki iyiliğin simgesi olduğuna inanarak, şöyle söylüyor: "Biz, YHS olarak inanıyoruz ki her insan iyidir, kötü insan yoktur.
Ama farkında olmayan insan vardır. Herkesi insan dışındaki canlıların da yaşam hakkına saygı duymaya davet ediyoruz.
Onları sevmek zorunda değilsiniz ama onların varlıklarına katlanabilirsiniz, yaşamalarına izin verebilirsiniz, en önemlisi yaşam haklarına saygı duyabilirsiniz." Platformun bu yeni projesine ilk destek veren isimlerden biri de müzisyen ve oyuncu Sarp Sanin oldu.
Omuzuna takılan melek kanatlarıyla projenin ilk afiş yüzü olan Sanin, YHS'ye kendisi ulaşıp, destek vermek istemiş. YHS'nin kurucusu Özgün Öztürk, "Meğer Sarp uzunca bir süredir bizi takip ediyormuş. Ondan ilk mail aldığımızda gerçekten de havalara uçtuk," diyor.
Projenin tanıtımı için geçtiğimiz hafta HAYVİST (Hayvan Hakları Aktivistleri Derneği) yararına gerçekleştirilen Kaan Şolcum İnteraktif Ritim & Vokal gösterisine katılan Sarp Sanin, böyle bir projeye neden destek verdiğini şöyle açıklıyor: "Yaşam hakkına saygıdan ben şunu anlıyorum: Burada seslendiğimiz kişiler hayvanseverler değil aslında. Onlar zaten bir şekilde üzerlerine düşeni fazlasıyla yapıyorlar ve yapacaklar.
Ama biz hayvan sevmeyenlere sesleniyoruz. Onlara karşı bir hareket yapmaya çalışıyoruz.
Tek istediğimiz hayvanlara eziyet etmesinler, dokunmasınlar, yollarından çekilsinler."

ZAMANI GELMİŞTİ
Genç ve yakışıklı sanatçı, "Yaşam hakkına saygı senin elinde!" adlı projeyi ilk duyduğunda önce şaşırdığını söylüyor: "Bu grubu duyduğumda, 'İşini gücünü bırakıp, hiçbir kâr amacı gütmeden bu şekilde profesyonel çalışmalara imza atan, bu kadar kaliteli insan var mı hâlâ?' diye düşündüm ve onlarla birlikte elimden gelen her şeyi yapmaya karar verdim.
Ben onlarla bağlantıya geçerken projeden haberim yoktu elbette. O kadar planlı bir iş oldu ki, gerçekten onlar da ben de hem şaşırdık hem de mutlu olduk. 'Demek ki zamanı gelmiş, bu projede olmam bir şekilde planlıymış,' dedik." Kendisinin de üç yaşında Maximus adlı bir köpeği olan Sarp Sanin, onunla vakit geçirmenin çok keyifli olduğunu ve hayvanlara karşı her zaman duyarlı olduğunu anlatıyor: "Çocukken sokaktan eve kedi köpek getirirdim. Hâlâ da yaralı, hasta bir hayvan görsem muhakkak tedavi ettiririm. Aç bir hayvan görürsem de mama alırım." Sanin, iki yıl önce bir barınak ziyaret etmiş ve çok üzülmüş. Hayvanların içinde bulundukları kötü durum, gözlerindeki acı onu çok etkilemiş ve bir aktivist olmaya karar vermiş. Böylece de yoluna YHS ile devam etmeye karar vermiş: "YHS ekibi hayal kurmuyor. Yapılmayacak şeyleri yapmak değil hedefleri.
Aksine son derece mantıklı hareket ediyorlar. Sevmeyenlere zorla sevdirmek mümkün değil.
Ama çok mantıklı bir söylemleri var: Yaşam hakkına saygı.
Sadece 'Var oluşlarına saygı duyun, eziyet görmeden yaşamalarına katlanın.
Öldürmeyin, eziyet etmeyin,' diyorlar." Eziyet gören bütün türlere sahip çıkan Sanin diğer hayvanlarla da ilgilenilmesi gerektiğini söylüyor: "Biz tüm canlıların acı çekmeme hakkı olduğuna inanıyoruz. Sadece kedi köpek de değil, çiftlik hayvanları, kürk hayvanları, sirk gibi gösterilerde kullanılan hayvanlardan da bahsediyoruz."