kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Hindi ve pilav masum ama mezelere dikkat!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
29.12.2008
Yılbaşı gecesi herkes istediğini yer. Ama bu, ertesi sabah rahatsızlıklara davetiye çıkarmak anlamına gelir. Yeni yıla iyi bir başlangıç yapmak için yılbaşı sofranızda hindi ve pilava gönül rahatlığıyla yer verin ama mezeye dikkatle yaklaşın..
Obezite ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, 2009'a sağlıklı bir başlangıç yapmak için, yılbaşı gecesi soframızda olması ve olmaması gerekenleri anlattı...

* Yılbaşı sofrasında öncelikle nelere yer verilmelidir?
Yılbaşı gecesi, günlük hayatımızda yemediğimiz kadar yüksek kalorili yiyecekleri ve içecekleri bir anda yemeye ve içmeye çalışıyoruz. Bu da; ertesi gün problemleri olarak çeşitli mide-bağırsak sistemi rahatsızlıkları, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı-kusma şikayetlerine neden olur. Bunlarla karşı karşıya kalmamak için, işe yılbaşı akşam mönüsünü planlayarak başlayın. Geleneksel olarak pişirilen hindi ve pilav ikilisi oldukça masum yiyeceklerdir. Fırında pişirilmiş hindinin derisiz kısmından el büyüklüğünde bir porsiyonu, 4-5 yemek kaşığı pilav ve salata ile birlikte ana yemek olarak tüketebilirsiniz.

YOĞURTLU MEZE YİYİN

* Yılbaşı gecesinde yaşanan sindirim problemi neden kaynaklanır?
Yılbaşı gecesinin sindirim problemleri; mezelerden, tatlılardan, içkilerden ve kuruyemişlerden kaynaklanır. Meze olarak sebze ve yoğurt ağırlıklı kereviz, patlıcan, acılı ezme, haydari gibi salataları yiyebilirsiniz. İçecek olarak taze sıkılımış meyve suları, ayran, maden suları, şekersiz bitki çayları tercih etmeniz yemek sindiriminizi kolaylaştırır.

* Yılbaşı akşamı yemek ve alkol çok kaçırıldıysa ertesi gün nelere dikkat etmek gerekiyor?
Yılbaşı gecesi çok yenilip içildiyse, ertesi gün için bazı önlemler almak bünyeyi rahatlatır. Kahvaltıda peynir, ekmek, yumurta gibi klasik bir kahvaltı yapmamak gerekiyor. Bir bardak az yağlı sütle bir küçük muz yiyerek daha hafif bir kahvaltı yapmak iyi olur. Bu içerikte bir kahvaltı mide ile ilgili semptomları azaltır. Kahvaltı sonrası açık havada yapılacak 45 dakikalık bir yürüyüş metabolizmanın canlanmasını sağlar. Öğlen yemeğinde etsiz bir sebze yemeği ile beraberinde bir kase cacık tercih edilebilir. Aralarda bol bol su, sade maden suyu ve şekersiz bitki çayları içilebilir. Akşam yemeğinde çorba, salata ve meyve yemek, yılbaşı ertesini daha rahat geçirmeyi sağlar.

MUCİZELERİ UNUTUN!

* Önümüzdeki yıl kilo vermeyi planlayanlar nelere dikkat etmeli? Kilo kontrolü için yapılacaklar nelerdir?
Bu yıl, ne pahasına olursa olsun bir ayda bütün kilolarınızdan kurtulmak için mucize formüllerin peşine düşmeyin. Her şeyden önce sağlıklı kilo vermenin ve bunu korumanın tıbbi bir iş olduğunu ve kalıcı zayıflamanın mümkün olduğunu bilin. Şişmanlık sadece fazla yemekten ve oburluktan kaynaklanamayacak kadar kompleks bir hastalıktır. Eğer fazla kilo sorununuz varsa öncelikle tiroit bezleriniz, şeker metabolizmanız, böbreküstü bezleriniz, kalp-akciğeriniz açısından detaylı bir araştırma yaptırmanız gerekir.
Haberin fotoğrafları