YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan'la konuştum. Meslek okulları adına güzel haberler verdi. Mesleki teknik eğitim yeniden yapılandırılacak. Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi, Mesleki Eğitim Fakültesi, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi gibi fakülteler yerine, 4 yıllık lisans eğitimi veren Teknoloji Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi ile Turizm Fakültesi kurulacak. Buralardan,
"uygulama mühendisleri" çıkacak.
Hem teorisi olan, hem de uygulaması kuvvetli, işçinin yanında, işçiyle birlikte çalışacak gençler yetişecek; yani sahaya inecekler.
Bunun yanı sıra, 2 senelik olan ve sınavsız öğrenci kabul eden meslek yüksek okulları 3 seneye çıkıyor. İmtihanla talebe alınacak; 6 sömestrin 3'ü teorik ders, 3'ü de bilfiil belirli bir iş kolunda çalışarak geçecek. Çalışan genç, devlet tarafından sigortalı sayılacak, ayrıca asgari ücretin 3'te 1'i kadar para kazanacak.
Meslek yüksek okullarından, lisans programlarına, sınavlarda başarılı olmak şartıyla dikey geçiş kolaylaştırılıyor; kontenjan, lisans programına giriş kontenjanının % 10'una çıkıyor. Misafir öğrencilik Açıköğretimi de kapsayacak şekilde genişletiliyor. Açıköğretim talebesi dahi, bir ya da 2 sömestr örgün eğitimden yararlanabilecek.
Türkiye'de herkes, meslek liselerinin ve meslek yüksek okullarının kifayetsizliğinden şikâyetçi. Ama, ne zaman meslek okullarında reform konusu ortaya atılsa, akla İmam Hatipler geliyor ve engeller bir türlü kalkmıyor. Yusuf Ziya Özcan ise, tartışmaları aşmak için, İmam Hatip dışında kalan mesleki eğitime önem veriyor; onların önünü açmaya çalışıyor. Hele bir mesleki eğitim konusu halledilsin, İmam Hatip mezunları için de herhalde ayırımcılığı önleyecek düzenlemeler gerçekleşecektir. Ama işe İmam Hatip ile başlayınca, öyle bir gerilim doğuyor ki, mağduriyeti sona erdirmek mümkün olmuyor.
Yayın tarihi: 31 Aralık 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/12/31//haber,5244FF7A802540D9A3811F67CE1D2F83.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.