Geçtiğimiz hafta yapılan YÖK Genel Kurulu'nda çok önemli kararlar alındı. Bu kararlar meslek liselerinde mevcut ya da bu tür okulları tercih edecekleri yakından ilgilendiriyor.
Meslek lisesi mezunlarının alanlarıyla ilgili meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş kaldırılıyor. 2 yıllık meslek yüksek okullarına (MYO) öğrenci alımı yeniden ÖSS (1 numaralı) puanlarıyla olacak. Sınavsız geçiş yerine 145 baraj puan konularak, kontenjanlar dolana kadar öğrenci alınması planlanıyor.
2003'de reform olarak başlatılan uygulama, sınav olmayınca MYO´lara nitelikli öğrenci gelmediği gerekçesiyle meslek yüksekokulu müdürleri tarafından son yıllarda sert bir şekilde eleştiriliyordu. Meslek lisesi öğrencileri, kendi alanlarını takip eden 2 yıllık meslek yüksek okullarını tercih ettiklerinde, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları genel liselere nazaran daha yüksek bir katsayıyla (mevcut sisteme göre 0.8 veya 1.04) değerlendirilecek. Bence yapılan doğru. Ancak 2009 ÖSS'de sınavsız geçiş düşünenler için, sınava hazırlanmaları açısından zamanlama yanlış.
MYO'lar 3 yıl oluyor Mesleki ve teknik eğitimin planlanması ve koordinasyonu amacıyla YÖK bünyesinde Mesleki ve Teknik Eğitim Koordinasyon Merkezi kurulacak. Bölüm ve programları uluslararası eğitim alanı ve meslek sınıflandırmalarına göre yeniden adlandırılarak düzenlenecek.
Meslek yüksek okullarında (MYO) yılda 2 yarıyıl olan mevcut eğitim-öğretim, yılda 3 yarıyıl olmak üzere toplam 6 yarıyıl olarak düzenlenecek. Toplam 6 yarıyılın 3 yarıyılı okul eğitimi ve diğer 3 yarıyılı işyeri eğitimi şeklinde düzenlenecek.
MYO öğrencilerine iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta yapılacak. İşyeri eğitimi esnasında asgari ücretin üçte 1'i oranında ücret ödenecek. Sigorta kamu kaynaklarından, öğrenciye ödenecek ücret ise işyeri eğitiminin yapıldığı kuruluş tarafından karşılanacak. MYO'lardan lisans programlarına, dikey geçiş sınavlarında başarılı olmak koşuluyla, lisans programı giriş kontenjanının yüzde 10'u kadar öğrenci alınacak...
Öğretmen yetiştirme değişiyor Bünyesinde teknik eğitim fakültesi veya mesleki ve teknik eğitim fakültesi bulunan üniversitelerin bu fakültelerinin kapatılıp yerine
Teknoloji Fakültesi ; mesleki eğitim fakültesi bulunan üniversitelerin bu fakültesinin yerine
Sanat ve Tasarım Fakültesi, ticaret ve turizm eğitimi fakültesi bulunanda da yerine
Turizm Fakültesi kurulacak. Yeni kurulacak fakülteler, kapatılanların aynısı olmayacak. Mesleki ve teknik ortaöğretimin öğretmen ihtiyacı, kurulacak fakültelerin veya diğer fakültelerin (mühendislik) mezunlarından 1 yıl pedagoji eğitimi görerek pedagoji sertifikası alanlar tarafından karşılanacak.
Kapatılan fakültelerin öğrencileri, bulundukları fakültenin giriş şartlarına tabi olacak.
Yeni kurulacak fakültelerin eğitimleri, fakültede yapılan okul eğitimi ile işyerinde yapılan işyeri eğitiminden oluşacak . Öğrenciler fakültede 7 yarıyıl okul eğitimi ile 1 yarıyıl iş eğitimi alacak. Bu yeni fakültelere ÖSS (1 numaralı) puanlarıyla öğrenci alınacak. Meslek lisesi öğrencileri, kendi alanlarını takip eden 4 yıllık fakülteleri tercih ettiklerinde, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları genel liselere nazaran daha yüksek bir katsayıyla (mevcut sisteme göre 1.04) değerlendirilecek. Bu fakültelerde 165 baraj puan konularak, kontenjanlar dolana kadar öğrenci alınması planlanıyor.
Bence mesleki yükseköğretimde yeniden yapılanmayı ön gören bu proje doğru. Ancak mesleki eğitime öğretmen yetiştirmeyi, bir yıllık pedagojik formasyon eğitimine dönüştürmek yanlış. Keşke mesleki eğitim fakültelerinin tamamen kapatılması yerine, sayıları azaltılsaydı. Korkarım ki, bu karar mesleki eğitime öğretmen yetiştirme politikamıza telafisi zor olan bir darbe vuracak. Yeni yılın hepimize sağlık, başarı ve mutluluk dolu günler getirmesini dilerim.
Yayın tarihi: 31 Aralık 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/12/31//haber,25FDA795B4EE49448687B24940988CC5.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.