kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

MB'den faiz indirim sinyali

Giriş Saati : 30.12.2008 16:32
Güncelleme : 30.12.2008 18:47
Yeni Haber
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, finansal koşullarda süregelen sıkılığı ve enflasyon görünümündeki iyileşmeyi dikkate alarak faizlerin indirimi konusunda bir miktar daha alan olduğuna dikkat çekerek, buna karşın mevcut küresel belirsizlikler göz önüne alındığında gelecekteki kararlarla ilgili esnekliğin korunmasının yerinde olacağı ifade edildi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin yaptığı açıklamada, işlenmiş gıda fiyatlarının yıllık artış hızının gelecek dönemde de düşüş eğilimini sürdüreceğinin tahmin edildiği belirtilerek, Aralık ayında akaryakıt ve LPG fiyatlarında gerçekleşen indirimlerin de etkisiyle, enerji grubu fiyatlarının enflasyondaki düşüşe yaptığı katkının sürmesinin beklendiği ifade edildi.

Açıklamada, enerji ve gıda dışı mal grubunun yıllık enflasyonundaki azalışta talep koşullarının etkisiyle giyim grubunda fiyat artış hızının yavaşlamasının etkili olduğuna işaret edildi.

SON ÇEYREKTE İKTİSADİ FAALİYETLERDE SERT DARALMA BEKLENİYOR

Kurulun döviz kuru gelişmelerinin dayanıklı tüketim malları fiyatları üzerindeki kısa dönemli etkisinin geçmiş yıllara kıyasla çok daha sınırlı düzeyde gerçekleştiğine dikkat çektiği belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Kamu harcamaları ve net ihracat kalemleri büyümeye en yüksek katkıyı yapan alt bileşenler oldu. İthalat 2001 yılı son çeyreğinden bu yana ilk kez küçülürken, net ihracatın katkısı pozitif oldu. Buna karşılık, özel kesim talebi özellikle yatırım kaynaklı olmak üzere zayıf seyretmiş ve büyümeye olumsuz katkı yaptı. Yılın son çeyreğine ilişkin veriler küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi sınırlayıcı etkilerinin daha da belirginleştiğini gösteriyor. Son dönemde açıklanan üretim ve kapasite kullanım verileri ile reel kesim güvenine ilişkin göstergeler yılın son çeyreğinde iktisadi faaliyette sert bir daralmaya işaret ediyor."

KÜRESEL DURGUNLUĞUN DIŞ TALEP ÜZERİNDEKİ YANSIMALARI BELİRGİNLEŞTİ

Küresel piyasalardaki olumsuzlukların son dönemde tüketici güveninde de belirgin bir bozulmaya neden olduğunun altı çizilen açıklamada, tüketim eğilimindeki zayıflamanın, finansal koşullardaki sıkılaşma ve kredi arzındaki daralma kredi kullanımını olumsuz etkilediği vurgulandı.

Tüketim talebine ilişkin diğer göstergelerin de son çeyreğe ilişkin olumsuz işaretler içerdiği kaydedilen açıklamada, yatırımlara ilişkin göstergelerin de zayıflamaya devam ettiği ifade edildi. İç talepteki belirgin yavaşlamanın yanı sıra küresel durgunluğun dış talep üzerindeki yansımalarının belirginleştiği kaydedilen açıklamada, ithalattaki daralmanın ihracata kıyasla daha keskin olduğu göz önüne alındığında net dış talebin yılın son çeyreğinde de büyümeye artı yönde katkı yapmasının beklendiği ifade edildi. Açıklamada, "İşgücü piyasasına ilişkin veriler de iktisadi faaliyetteki belirgin yavaşlamayı teyid ediyor. İş gücü piyasasındaki

gelişmelerin ücretler ile yurt içi talebi sınırlayıcı etkisi devam edecek" denildi.

DÖVİZ KURUNUN GECİKMELİ ETKİLERİ ENFLASYON DÜŞÜŞÜNÜ SINIRLIYOR

Uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi uzunca bir müddet sınırlamaya devam edeceği ve bu çerçevede enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceğinin düşünüldüğü ifade edilen açıklamada, döviz kurunun gecikmeli etkilerinin bu aşamada temel enflasyon göstergelerindeki düşüşü sınırladığına işaret edildi. Gelecek dönemde özellikle hizmet fiyatlarının artış hızındaki yavaşlamayla birlikte enflasyonun ana eğilimindeki gerilemenin de belirginleşeceğini tahmin edildiğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

"Önümüzdeki dönemde enerji ve gıda kalemlerinin enflasyona düşüş yönünde verdiği katkının sürmesi bekleniyor. Son dönemde enflasyon beklentileri iyileşme eğilimine girmiş olmakla birlikte halen orta vadeli beklentiler hedeflerin üzerinde seyrediyor. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşün belirginleşmesiyle enflasyon beklentilerinin de aşağı yönlü bir eğilim sergilenecek. Önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin bir düşüş olacağı öngörülüyor. Finansal koşullarda süregelen sıkılığı ve enflasyon görünümündeki iyileşmeyi dikkate alarak faizlerin indirimi konusunda bir miktar daha alan olduğunu belirtti. Ancak mevcut küresel belirsizlikler göz önüne alındığında gelecekteki kararlarla ilgili esnekliğin korunmasının yerinde olacak."

ORTA VADEDE ENFLASYON RİSKLERİ AŞAĞI DOĞRU

Bu çerçevede, bundan sonraki faiz indiriminin miktarı ve zamanlamasının enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmelere bağlı olacağı kaydedilen açıklamada, mevcut konjonktürde yurt içi enflasyonu etkileyen temel unsurların büyük ölçüde küresel ekonomideki gelişmeler tarafından şekillendiği göz önüne alındığında, orta vadede enflasyona dair risklerin de aşağı yönlü olduğunun düşünüldüğü belirtildi.

ANKA