'IMF finansın doktoru eğer O'na gittiysen şikâyete hakkın yok'
UFUK ŞANLI
29.12.2008
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, IMF'yi doktora benzetti ve ekledi: "Kusura bakmayın ama doktora gittiyseniz bu durumdan şikâyet etmeye hakkınız yoktur. Dediklerini yapacaksınız."..
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Ülkemin doktoruyum, ölüm sinyalleri vermeyen bir hastaya kefen hazırlayan bir doktor gördünüz mü?" açıklamasından sonra bir doktor benzetmesi de İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince'den geldi. Ersin Özince, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile imzalanacak stand-by anlaşmasını değerlendirirken, IMF'nin uluslararası finansal sistemin doktoru olduğunu belirterek, "Kusura bakmayın ama doktora gittiyseniz bu durumdan şikayet etmeye ve dediklerini yapmamaya hakkınız yok" dedi. Fon'un vereceği bazı tavsiyelerin can sıkıcı olabileceğini kaydeden Özince, "Ama eğer iyileşmek istiyorsanız bunları yapmaktan başka da çareniz yok" diye konuştu.
HASAR AZ OLURSA... Deneyimli bankacı dünya ekonomisinin çok ağır bir ekonomik bunalımdan geçtiğine işaret ederek, küresel krizin 2009'a da damgasını vurmasının beklendiğini ifade etti. Krizin etkisinin önümüzdeki yıldan itibaren azalacağını kaydeden Özince, doğru adımların atılması halinde krizin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkeler açısından büyük fırsatlar da doğurabileceğini söyledi. Özince, "Analizlere göre içinden geçtiğimiz bu süreç, gelişmekte olan ülkelerin uluslararası sistemdeki rolünü daha da güçlendirecek. Biz bu süreci mümkün olan en hasarla atlatabilirsek uluslararası sistem de daha fazla söz sahibi olabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
İSTANBUL MERKEZ OLUR Küresel krizin İstanbul'un dünya çapında bir finans merkezi olmasına olumlu katkı sağlayacağını ifade eden Özince, "HSBC'nin genel müdürünün geçenlerde bir açıklamasını okumuştum. Açıklamada 'Uluslararası finans sistemini yeniden güçlü kılabilmek için işe yerel piyasalardan başlamalıyız' deniliyordu. Hiç vakit kaybetmeden harekete geçersek çok olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu. Tüm bunların hızlı bir şekilde hayata geçirebilmesi için öncelikle siyasi ve ekonomik istikrar ortamının korunması gerektiğini söyleyen Özince, ikinci önemli hususun da piyasayı yatırımcılar açısından cazip hale getirecek reformlar olduğunu dile getirdi. "Ülkemizi rekabet ortamında öne çıkartacak alanlar seçerek bunlara yoğunlaşmalıyız" diyen Özince, bu alanları turizm, tarım, hizmet, inşaat ve imalat sanayi olarak sıraladı.
İLİŞKİLİ HABERLER
'IMF finansın doktoru eğer O'na gittiysen şikâyete hakkın yok'