kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kahveden,yüksek kaliteli ucuz yakıt üretimi

CİHAN
Giriş Saati : 16.12.2008 11:20
Güncelleme : 16.12.2008 22:04
Yeni Haber
ABD'deki bilimadamları, atık kahve ürünlerinden otomobillerde kullanılabilecek nitelikte, yüksek kaliteli, ucuz ve çevre dostu biyodizel yakıt üretti.

Nevada Üniversitesi'nden araştırmacılar Mano Misra, Susanta Mohapatra ve Narasimharao Kondamudi, biyodizel yakıtın yaygınlaşmasını önleyen düşük kalite, az kaynak sorununa kahve ile çözüm buldu. Kahve ile üretilen biyodizel yakıtın, geleneksel soya, ayçiçeği ve kolza yağı ile üretilen yakıta oranla çok daha kaliteli olduğu belirtiliyor. Bir kilo kahve atığının yüzde 11 ila 20'sinden yakıt elde edilebiliyor.

Dünyanın her yerinde bir yılda 5 milyar tondan fazla kahve üretiliyor.

Özellikle espresso, cappuccino ve yapraktan üretilen eski tarz kahve çeşitlerinde atıkların büyük bir kısmı çöpe atılıyor. Bilimadamları, atık kahvelerden bir yılda 340 milyon galon biyodizel yakıt üretilebileceğini öngörüyor. Nevada Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, önümüzdeki 6 ya da 8 ay boyunca kahveden elde edilen biyodizelin otomobil ve kamyonlarda test edileceğini açıkladı.

Bol kafeinli koyu kahvelerdeki sert kokuya sahip olan kahve bazlı biyodizel yakıt, içerdiği yüksek antioksidant sayesinde verim olarak diğer biyodizellerin önüne geçiyor. Sadece ABD'de bu sayede çöpe giden kahve atıklarından yıllık 8 milyon dolar kar elde edilebileceği aktarılıyor.

Dünyanın bağımlı olduğu petrol ve petrol ürünlerinin ihtiyacı her geçen gün artıyor ve alternatif yollardan farklı ürünlerle eksiklik giderilmeye çalışılıyor. Bunlardan birisi olan biyodizel üretimi ise yağlı tohuma sahip bitkilerin kimyasal işlemlerle elde edilmesiyle gerçekleşiyor. 2010 yılına kadar küresel biyodizel yakıt üretimi miktarının yıllık 3 milyar galona ulaşması bekleniyor.