kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Sağlıklı yemekler

EBRU ŞALLI TAN
04.12.2008
Hepinize güzel bir cumartesi diliyorum sevgili okurlar... Türkiye yine uzun bir bayram tatiline giriyor... Bugün kimimiz bayram hazırlıklarında, kimimiz de seyahat telaşındayız... Ben hepinize, sevdiklerinizle birlikte mutlu, huzurlu ve neşe dolu bayramlar diliyorum. Bugün sizlerin ağzını tatlandırmak için taze fasulye çorbası, patlıcanlı pilav ve bayram sofranızı süsleyecek fıstıklı mekik tatlısı tarifleri hazırladım. Afiyet olsun...

* * *
Taze fasulye çorbası
(6 kişilik) Hazırlama süresi: 15 dk. Pişirme süresi: 30 dk

Fasulyeleri küçük küçük, patatesleri ise küp küp doğrayın. Tencereye yağı koyduktan sonra yine küçük küçük doğranmış soğanları ekleyip birlikte çevirin. Ardından doğranmış domatesleri tenceredeki malzemeye ilave edin. İki dakika sonra da patatesleri ve taze fasulyeleri koyun. Bir gece önceden ıslatmış olduğunuz mercimeği de bulgurla beraber tencereye ilave edin. Bir miktar tuz koyup suyunu da ilave ettikten sonra kaynamaya bırakın. Kaynadığını görünce ocaıın altını kısın, 20 dakika kısık ateşte pişirin. Nefis çorbanız hazırdır, afiyet olsun...

Malzemeler
* 12 adet taze fasulye
* 1 adet orta boy soğan
* 1 adet orta boy patates
* 2 adet domates (Ya da 2 kaşık domates püresi)
* 1 çay bardağı ince bulgur
* 1 su bardağı yeşil mercimek
* 1 yemek kaşığı zeytinyağı
* 6 su bardağı sıcak su
* Tuz

* * *
Patlıcanlı pilav
(8 kişilik) Hazırlama süresi: 15 dk. Pişirme süresi: 20 dk.
Patlıcanları alacalı olarak kesin ve kuşbaşı doğrayın. Sarımsağı soyup, ince ince kesin ve bir kaşık yağ ile tencereye koyup, kavurun. Azıcık tuz ilave edebilirsiniz. Patlıcanlar biraz yumuşayınca ocağın altını kapatın. Ayrı bir tencerede kalan yağları koyup pirinci biraz kavurun. Sonra tuz ilave edip üç bardak su ilave edin. Orta ateşte pişmeye bırakın. Kavurmuş olduğunuz patlıcanları pilavın pişmesine yakın üzerine katın. Hafif harmanlayıp ocağın altını kapatıp, demlenmeye bırakın. Karabiberle tatlandırıp, sıcak servis yapın.

Malzemeler
* 2 su bardağı yasmin pirinci (Marketlerde var)l 2 adet patlıcan
* 2 diş sarımsak
* 3 su bardağı ılık su
* 3 yemek kaşığı mısırözü yağı
* 1 tatlı kaşığı tereyağı
* Taze karabiber
* Tuz

* * *
Fıstıklı mekik tatlısı
(10 kişilik) Hazırlama süresi 20 dk. Pişirme süresi: 20 dk
Şerbet için şeker ve suyu 10 dakika kaynatın. Limon suyunu katıp ateşten alın. Yağları, irmik, pudra şekeri, yumurtalar, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın. Aldığı kadar un koyarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp uzun parçalar halinde yuvarlayın. Ortasını bıçakla keserek ayırın. İçine fıstık doldurun. Malzemenizi fırın tepsisine aktarın. 190 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Hamur sıcakken soğuk şerbeti üzerine dökün. Bir gece dinlendirip servis yapın.

Malzemeler
* 1 çay bardağı mısırözü yağı
* 1 tatlı kaşığı tereyağı
* 1 çay bardağı irmik
* 1 çay bardağı pudra şekeri
* 2 adet yumurta
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya
* Aldığı kadar un
* 1 çay bardağı yeşil iç fıstıkŞerbeti için:
* 2.5 su bardağı toz şeker
* 4 su bardağı su
* 1 çay kaşığı limon suyu