Giriş Saati : 01.12.2008 16:54 Güncelleme : 01.12.2008 18:52
Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, kamu çalışanlarının 12 Aralık Cuma günü idari izinli sayılacağını bildirdi. Böylece Kurban Bayramı tatili 9 güne çıktı.
Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kurban Bayramı tatili konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kısmen ifade ettiği bir konuyu dile getirmek istediğini kaydeden Çiçek, ''12 Aralık Cuma günü kamu çalışanlarının idari izin sayılmaları husus karar altına alınmıştır. 12 Aralık Cuma günü de idari izinli sayılacak kamu çalışanları'' dedi.
ULAŞIM ÜCRETSİZ
Çiçek, şöyle devam etti: ''İkinci olarak, yine bayram münasebetiyle vatandaşlara ulaşım kolaylığı sağlamak açısından 6 Aralık Cumartesi günü saat 06.00'da başlayarak 12 Aralık Cumartesi günü saat 00.00'a kadar otoyollar ve boğaz köprülerinden yararlanmalar ücretsiz olacaktır.
Belediyeler ise 8 Aralık 2008 Pazartesi günü 08.00'den başlayarak 11 Aralık 2008 Perşembe günü saat 00.00'a kadar toplu taşıma araçlarıyla ilgili eski uygulamalarını sürdürebileceklerdir. Dolayısıyla bugün bunlar karar altına alınmıştır.''
Ayrıca ekonomiye sağlayacağı faydalar da göz önünde tutulmak suretiyle, tasarruf ve rekabet ilkelerine uygun olmak kaydıyla kamu mal ve hizmet alımlarında yerli üretimlere öncelik vermek, bunun için de aynı konuda ihaleye başvuranların istekleri lehine yüzde 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanması konusunda 4735 sayılı 63. maddesinde bir hüküm bulunduğunu belirten Çiçek, şunları kaydetti:
''Zaman zaman kamu kuruluşlarında bunun tereddütü var. Şimdi bunu bir genelgeyle tüm kamu kuruluşlarına duyurmuş oluyoruz. Böylece ihale açan kamu kuruluşları yerli üretim lehine yüzde 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanması konusunda idareler bu konuda şartnamelere hüküm koyabilecekler. Bunu daha fazla dikkate almalarını arzu ediyoruz.'' MERKEZ BANKASI BRİFİNGİ
Merkez Bankası'nın kanun gereği senede 2 defa faaliyetleri ve para politikalarına ilişkin Bakanlar Kurulu'na bilgi sunduğunu anımsatan Bakan Çiçek, ''2008'in bilgi sunumu bugün gerçekleşti. Sayın Başkan ve ekibi, Bakanlar Kurulu üyelerine uluslararası gelişmeler, Türkiye'de finansal istikrar, enflasyon gelişmeleri, tahminler ve riskler, para politikası, ekonomik görünüm ve 1 Ocak 2009'dan itibaren Türk Lirası'na geçişle ilgili kurula kapsamlı bilgi vermiş, sayın Başkan ile birlikte son gelişmeler birlikte değerlendirilmiştir'' dedi.
Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın da bugünkü Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda, ''Finansal kriz yönünden bir geriye dönüşün olduğunu'' ifade ettiğini bildirdi.
Çiçek, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından, açıklamalarda bulunarak soruları yanıtladı.
Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda, AK Parti'nin hafta sonu Kızılcahamam'da yapılan istişare ve değerlendirme toplantısıyla ilgili değerlendirmeler yaptıklarını da bildirdi.
Başbakan Yardımcısı Çiçek, Hindistan'daki terör saldırılarıyla ilgili soru üzerine, Bakanlar Kurulu'nda bu konunun gündeme gelmediğini söyledi. Türkiye'nin terörden en çok zarar ülkelerin başında geldiğini ifade eden Bakan Çiçek, bunun için terör eylemlerinin karşısında Türkiye'nin tutumunun açık ve belli olduğunu anımsattı.
Terörle mücadele konusunda, Türkiye'nin nerede terör eylemleri varsa, terör örgütünün hedefine ulaşmaması açısından yapabileceği bir katkı varsa bunu verdiğini anlatan Çiçek, ''Maalesef Hindistan'da da çok üzücü bir terör eylemi gerçekleştirilmiştir. Türkiye olarak nefretle kınadığımız bir olaydır'' dedi. MEVDUATA GARANTİNİN ARTTIRILMASI
''Mevduata garanti miktarının artırılmasıyla ilgili bir düzenlemenin şu aşamada söz konusu olup olmadığı'' sorusuna ise Cemil Çiçek, şu yanıtı verdi:
''Bugün Bakanlar Kurulu'nda bu manada aldığımız bir karar yok. Zaten bu tip toplantılar Bakanlar Kurulu'ndan ziyade son gelişmelerin ışığında konuyu daha yakından takip edebilmek için dar kapsamlı toplantılarda bunlar konuşulmakta, müzakere edilmekte, bir karar alınacaksa orada alınmaktadır.
Eğer bir Bakanlar Kurulu imzasını ya da kararını gerektiriyorsa, o zaman biz bunu bu çerçevede değerlendiriyoruz. Ekonomiden sorumlu arkadaşlarımız bazen Sayın Başbakan'ın başkanlığında ilgili birimlerin katılmasıyla bu süreci yakından takip ediyor. Eğer böyle bir durum söz konusu olacaksa o önümüzdeki günlerde bu toplantılarda ele alınabilecek demektir. Biz bugün sadece MB'nin para politikaları ve dünyadaki gelişmelere nasıl bakıyor, bununla ilgili analizlerini dinledik. Karşılıklı soru cevaplar tarzında gündem müzakere edildi. O çerçevede şu an somut bir şey size söyleyemem. Dün Sayın Başbakan Kızılcahamam'da bu konuya nasıl baktığımızı, hangi kararlarımızı aldığımızı ifade etti.''
VALİLER KARARNAMESİ GÜNDEME GELMEDİ
Başbakan Yardımcısı Çiçek, bir soru üzerine Bakanlar Kurulu'nda bir emniyet müdürleri veya valiler kararnamesinin söz konusu olmadığını belirterek, emniyet müdürleri kararnamesinin ise Bakanlar Kurulu'nda değil ''üçlü kararname'' ile çıktığını anımsattı.
''Sayın Başbakan dünkü açıklamasında, finansal krizin inişe geçtiğini söyledi. MB Başkanı'nın tespitleri nedir?'' sorusuna ise Bakan Çiçek, ''O da bu yönde. Finansal kriz yönünden bir geriye dönüşün olduğunu ifade etti. MB Başkanı bu ay içinde bize yaptığı değerlendirmelere benzer kamuoyunu bilgilendirmek için zaten bir basın açıklaması yapacak. Alınan, alınması gereken tedbirler nedir, hem para politikaları hem de faaliyetleri açısından bu ay açıklama yapacak'' diye konuştu.Çiçek, IMF ile ilişkilerin sunum sırasında gündeme gelmediğini de bildirdi.