kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Endeavour Dünya'ya dönüyor

Giriş Saati : 30.11.2008 10:16
Güncelleme : 30.11.2008 18:46
Yeni Haber
Endeavour Uzay Mekiği ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na giden 7 NASA astronotu bugün Dünya'ya dönüyor. Mekiğin inişi ile ilgili hazırlık çalışmaları son aşamada.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Dairesi (NASA) tarafından yapılan açıklamaya göre Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) görevlerini tamamlayan 7 astronot, bugün öğle saatlerinde Dünya'ya dönecek. ISS'ten ayrılan Endeavour Uzay Mekiği ile atmosferden giriş yapan mekiğin nereye ineceği konusunda ise net bir bilgi yok. NASA yetkilileri kötü hava koşulları nedeniyle mekiğin inişi için 2 ayrı senaryo hazırladı.

A planına göre mekik 16 günlük görev süreci sonunda ilk kalkış yeri olan Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'Ne saat 18.19'da (GMT) iniş gerçekleştirecek. Ancak hava koşullarının bu planı mümkün kılmaması halinde saat 14.47'de (GMT) ISS'ten ayrılan ve yolculuğu halen devam eden mekik, saat 19.54'TE California'daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü'ne iniş yapacak.

11 gün süre ile ISS'te kenetli kalan ve bu süre içerisinde 4 ayrı uzay yürüyüşü gerçekleştiren ekibi yeniden Dünya'ya getirecek olan Endeavour, son görevinde ISS'in genişletilmesi çalışmaları kapsamında aralarında 1 egzersiz aleti, 1 tuvalet, 2 uyku seti ve 1 su dönüşüm pompasının da bulunduğu insani ihtiyaç malzemelerini taşımıştı. NASA ekibinin 15 gün olarak planlanan programı, bu malzemeler arasında yer alan ve idrardan su elde edilmesini sağlayan pompada meydana gelen arıza nedeniyle 1 gün tehir edilmişti.