Dünya liderleri, Hindistan'ın Mumbai kentinde düzenlenen ve şu ana kadar 101 kişinin öldüğü, 287 kişinin de yaralandığı bildirilen terör saldırılarını kınadı.
Beyaz Saray'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, ABD Başkanı George W. Bush'un Hindistan halkına ve Mumbai'deki saldırıda hayatlarını kaybeden ve yaralanan masum insanların ailelerine başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ilettiği ifade edildi.
ABD başkanı seçilen Barack Obama'nın ulusal güvenlik sözcüsü Brooke Anderson da yayınladığı mesajda, "Seçilmiş başkan Obama'nın, Mumbai'deki saldırıları şiddetle kınadığı" belirtildi. Mesajda, "masum insanlara yönelik bu koordineli saldırılar terörizm tehdidinin büyüklüğünü ve aciliyetini gözler önüne sermiştir. ABD olarak, Hindistan ve tüm dünyadaki devletlerle birlikte terörist şebekeleri çökertmek ve yok etmek için ortaklığımızı güçlendirmemiz zorunludur. Hindistan halkıyla beraberiz" ifadeleri yer aldı.
Pakistan hükümetinden yapılan açıklamada da, Başbakan Yusuf Rıza Gilani'nin Mumbai'deki olayı şiddetle kınadığı, ''son derece değerli insanların hayatlarını kaybetmiş olmasından duyduğu derin üzüntüyü dile getirdiği ifade edildi.
İngiltere Başbakanı Gordon Brown da yayınladığı mesajda, "Mumbai kentindeki bu menfur saldırılar sert bir karşılık görecektir. Hindistan Başbakanı (Manmohan) Singh'e İngiltere'nin teröristlere karşılık verirken tamamen yanında olduğunu ve her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğumuzu belirten bir mesaj gönderdim. Bölgedeki İngiliz vatandaşlarına mümkün olan her türlü korumayı sağlamak amacıyla derhal harekete geçildi" dedi.
İngiltere'den bir kınama mesajı da İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband'dan geldi. Miliband, İngiliz Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden yayınladığı mesajda, şunları kaydetti: "Mumbai'de bugün düzenlenen ve çok sayıda masum kurbanın hayatına malolan saldırı bize, saldırgan aşırılık yanlılarından gelen tehditle karşı karşıya bulunduğumuzu bir kez daha hatırlatmıştır. Bu saldırıları kesinlikle kınıyorum. Düşüncelerimiz saldırıda ölen ve yaralanan ailelerle beraberdir. İngiltere ve Hindistan, teröristlerin eylemlerini karşı koymak konusundaki çabalarını birleştirmeyi sürdürecektir."
Venezuela'da bulunan Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev de yaptığı açıklamada "yaşanan can kaybından kaygı duyuyoruz. Bu terörist eylemleri, tüm uluslararası düzen için zararlı ve insanlığın önündeki aşılması zor bir sorun olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Japonya Başbakanı Taro Aso da Mumbai'deki saldırıları kınayan devlet adamları arasında yer aldı. Taro, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "bu çeşit terörizm affedilemez. Bundan derin rahatsızlık duyuyorum ve şiddetle kınıyorum. Japonya, terörizme karşı savaşan Hindistan halkıyla beraberdir ve Hindistan hükümetiyle işbirliği yapacağız" diye konuştu.
Avustralya Başbakanı Kevin Rudd da yaptığı açıklamada saldırıyı şiddetle kınadı. Rudd, "bu saldırıyı hangi grup düzenlemiş olursa olsun bu kişiler korkaktırlar ve katildirler. Hindistan'da istikrar, barış ve demokrasiye yönelik bu korkakça saldırı bize uluslararası terörizmin yenilmekten çok uzak olduğunu ve her an tetikte olmamız gerektiğini hatırlatıyor. Şu an Hindistan'a gereken her yardımı sağlamak için hazır bekliyoruz" dedi.
Fransız hükümeti, Avrupa Birliği'nin başkanlığı sıfatıyla, kurbanların ailelerine taziye dileklerini iletirken, yaşanan silahlı ve bombalı saldırıyı şiddetle kınadığını duyurdu. Açıklamada saldırının Hindistan'ın demokratik bütünlüğüne yönelik olduğu ve Avrupa Birliği olarak Hindistan ulusunun arkasında olduğu belirtildi.
İsrail Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tzipi Livni, "terörizm tehdidinin, İsrail ve uluslararası toplumun baş etmesi gereken en büyük sorun" olduğunu söyledi.Livni, yaptığı açıklamada, "Mumbai'de halen sürmekte olan terörist saldırıyı lanetliyorum. Bu, terörizm tehdidinin İsrail ve uluslararası toplumun baş etmesi gereken en büyük sorunu olduğunun yeni ve acı bir kanıtı" dedi.Masum insanların affedilmez şekilde öldürülmesini hiçbir şeyin haklı gösteremeyeceğini vurgulayan Livni, "O halde uluslararası toplumun üzerine düşen, terörün bu aşağılık, hain tezahürüne karşı sürdürülen savaşta işbirliği yapmaktır" diye konuştu.
Avrupa Birliği (AB), Hindistan'ın Mumbai kentinde 101 kişinin ölümüne yol açan saldırıyı kınadı. AB Komisyonu yaptığı yazılı açıklamada, "iğrenç terör saldırısını kınıyoruz." denildi. Komisyon yaptığı yazılı açıklamada, "Hiçbir şekilde maruz gösterilemeyecek terör, bir amacı gerçekleştirmek için kullanılamaz. Terörle mücadelede Hindistan'ın yanındayız." dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan'ın Mumbai kentinde düzenlenen saldırıları lanetleyerek, Türkiye'nin teröre karşı Hindistan ile işbirliğini daha da artırma yönündeki kararlılığını vurguladı. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Erdoğan, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'e taziye mesajı gönderdi. Başbakan Erdoğan'ın, mesajı şöyle: ''Ülkenize gerçekleştirdiğim resmi ziyaretin güzel anıları henüz çok tazeyken dün Mumbai şehrinde meydana gelen ve hala devam eden alçakça terör saldırıları neticesinde, aralarında Mumbai Terörle Mücadele Birimi Başkanınızın da olduğu onlarca kişinin hayatını kaybettiğini, birçoğunun ise yaralandığını büyük üzüntüyle öğrendim.21 Kasım tarihindeki görüşmemizde de belirttiğim üzere, terör insanlığa karşı suçtur ve teröre karşı etkili mücadele ancak uluslararası alanda işbirliği ve dayanışmayla mümkündür. Bu bağlamda, terör belasına karşı Hindistan ile işbirliğini daha da artırma yönündeki kararlılığımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum.Mumbai şehrindeki menfur terör saldırılarını şiddet ve nefretle lanetliyor, size, Hindistan halkına ve ölenlerin yakınlarına taziyelerimi, yaralılara acil şifa dileklerimi sunuyorum.''
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, saldırıları şiddetle kınadı.Merkel, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile yaptığı telefon görüşmesinde baş sağlığı dileğinde bulundu. Steinmeier, geçen hafta içinde ziyaret ettiği Hindistan'ın hükümetine baş sağlığı mesajı gönderdi ve saldırılar nedeniyle Dışişleri Bakanlığında bir kriz masası oluşturdu. Öte yandan, kurbanların yakınlarına destek olmak amacıyla Almanya'dan Hindistan'a psikologların da gönderildiği kaydedildi.