Mask-Kara tiyatrosunun Velev ki Tartüf oyununda (soldan sağa) Toygun Ateş, Seda Kement, Mehmet Bilen, Zeynep Aydemir ve Renan Bilek rol alıyor.
Moliere ve Nâzım Hikmet'i buluşturan politik taşlama
MİNE GÜLTEKİN SABAH
26.11.2008
İnanç sömürüsüyle güç elde etme heveslisi Moliere karakteri Tartüf'ün 1959'da Nâzım Hikmet tarafından yorumlanan hikâyesi, Velev ki Tartüf başlığı ile, Aksaray Su Gösteri Sanatları Sahnesi'nde izleyici karşısında..
Bu yıl 15. yaşını kutlayan Mask-Kara Tiyatrosu'nun Velev ki Tartüf adlı oyununun galası için, Aksaray Pertevniyal Lisesi'nin arkasındaki, Su Gösteri Sanatları Sahnesi'ndeyiz. 'Ayakaltı' sanat merkezlerine biraz uzak konumda olsa da, burası sade, küçük ama sıcak bir yer; heyecanlı kadrosunun, adeta mutluluk saçan halleri de bu tabloyu tamamlıyor. Genel Sanat Yönetmeni Orhan Aydın'ın "Ortak bir ev olmanın çabası içindeyiz," dediği tiyatronun salonunun neredeyse tamamı dolu. Mask-Kara oyuncularının sahneledikleri oyun ise; geçmişten günümüze güncellenerek devam eden "Tartüf" meselesini kurcalıyor. Tartüf, Moliere'in 1664'te yazdığı aynı adlı oyununun, din sömürüsü ile para ve güç elde etmeye çalışan başkarakteri. Velev ki Tartüf ise Nâzım Hikmet'in 1959'da Tartüf 59 adıyla yeniden yazdığı Moliere'in Tartüf'ünün, Yılmaz Onay tarafından günümüze uyarlanmış hali. Oyun öncesi görüştüğümüz yönetmen Orhan Kurtuldu, "17. yüzyıldan 21. yüzyıla uzanan bir oyun bu, Nâzım Hikmet o dönemde Türkiye'ye ve dünyaya bakmış, ona göre yazmış. Moliere'den farklı olarak Hikmet'in eserinde iki Tartüf görüyoruz. Böylelikle Tartüf'ler arasındaki iktidar kavgasına da şahit oluyoruz," diyor. Yönetmenin "politik güldürü ve kara mizah" olarak nitelediği oyunda, genelde iyi ama kimi yerde fazlaca tekniğe bağlı kalmış oyunculuklar dikkati biraz dağıtıyor. Siyasilere dair göndermeler ise iddialı olmasına rağmen, "Bu millete din de, iman de, ne istersen yapar" benzeri birkaç replik eşliğinde, 'göbeğini kaşıyan adam' polemiğinin tatsızlığını anımsatıyor. Kurtuldu, politik mesajlar hakkında: "Eleştirilerimiz sadece iktidarlara değil. Her dönemde dini kullanıp kendi çıkarlarını gözeten kişilerin iki yüzlülüklerini anlatıyor oyun. O nedenle kimin Tartüf olduğunu halk baktığında anlayacaktır; çünkü onlar hiç eksik olmuyor hayatımızdan," şeklinde konuşuyor. Mask-Kara oyuncularının aynı sahnede sergilemeye devam edecekleri, Nazif Uslu genel sanat yönetmenliğindeki oyun, yarın ve 30 Kasım'da izlenebilir. Bilgi için: 0212 621 45 52
Yayın tarihi: 27 Kasım 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/11/27//haber,E618CCB4046B400EAB0DA4287142EE39.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.