kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Halle Berry

Ünlülerin 'yıldızlı pekiyi'si başkan yapacak mı?

24.10.2008
ABD'de başkan adayı Obama'nın ünlülerden aldığı desteğin vatandaşın siyasi eğilimlerini nasıl etkileyeceği tartışılıyor. Anketler: Tercihler değişmez..
Dünya siyasi tarihinin en renkli seçim kampanyalarının yaşandığı ABD'de geri sayım başladı. Reklam kampanyalarına, seçim mitinglerine, afişlere, posterlere milyon dolarların harcandığı başkanlık yarışının son virajındayız. Anketlerde ibre Cumhuriyetçi rakibi John McCain karşısında Demokratlar'ın siyahi başkan adayı Barack Obama'dan yana. Seçim meydanlarına değişim sloganlarıyla yüz binleri toplayan ve seçilirse ülkenin ilk siyahi başkanı olacak Obama en büyük desteğini de Hollywood ünlülerinden alıyor. Ancak Obama'ya Hollywood'un verdiği 'yıldızlı pekiyi'nin sıradan vatandaşa nasıl bir etki yapacağına şüpheyle bakılıyor. Pew araştırma kuruluşunun anketine göre Hollywood ünlülerinin yüzde 75'i Obama'ya destek veriyor. Ancak aynı anket ünlülerin verdiği bu desteğin sıradan vatandaşın üzerinde hiçbir etkisi olmadığını gösteriyor. Orta yaş ve üstü ABD'liler Obama'ya destek veren Scarlett Johanson, Halle Berry, George Clooney, Jodie Foster,Tom Hanks, Leonardo Di Caprio gibi ünlülerin kendi oy tercihlerini etkileyemeyeceğini söylüyor.

KERRY KAYBETMİŞTİ
ABD'nin siyasi içerikli dergilerine ünlülerin siyasi eğilimlere etkisini değerlendiren uzmanlar "Gençler konser alanlarında hayranı olduğu ünlünün ağzından çıkan her lafı doğru kabul edebiliyor. Ancak orta yaş ve üstünde ünlülerin etkisi yok. Hatta siyasi görüşünün saygınlığını kaybettiğini düşünenler var" diyor. Politik aktivitelerin adeta köklü bir gelenek olduğu Hollywood dünyasında milyonları etkileyen siyasi eğilimlerin açıklanması, yalnızca 1950'li yılların Soğuk Savaş dönemlerinde komünizm korkusundan kesintiye uğramıştı. Stephen King,Toni Morrison, Paul Auster gibi ünlü yazarlar ile talk şovcu Oprah Winfrey de Obama'ya desteklerini açıkladı. Winfrey'e desteği karşısında hükümette bakanlık verileceği söylentileri yayıldı. Şimdi ABD'de herkes "Obama'nın sonu 2004'deki seçimlerde ünlülerden destek almasına rağmen Bush'a karşı kaybeden John Kerry gibi mi olacak" sorusunun cevabını bekliyor.
Haberin fotoğrafları