Giriş Saati : 18.10.2008 11:42 Güncelleme : 18.10.2008 17:48
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 16 yıl süren bir arazi davasında, "makul zamanda adil yargılanma hakkı"nın ihlal edildiğini hükmederek, Türkiye'yi 12 bin euro tazminat ödemeye mahkum etti.
Türkiye'nin, "gayrimenkul davaları diğer davalara göre daha karmaşık" savunmasına karşın AİHM, bu karmaşanın davanın 16 yıl sürmesini açıklayacak nitelikte olmadığını kararlaştırdı.
AİHM, bu kez de Türkiye'yi 16 yıl süren bir arazi davasından mahkum etti. AİHM, 1987 yılında başlayan ve 16 yıl sonra tamamlanan bir arazi davasında, Türkiye'yi 12 bin euro tazminat ödemeye mahkum etti.
Tunceli'de yaşayan Ali Balıkçı isimli vatandaş, 1987 yılında tapu planına itiraz etmek için açtığı dava, 2003 yılında sonlanınca konu AİHM'e taşındı. Asıl davacı Ali Balıkçı'nın 1999 yılında ölümünün ardından davayı sürdüren oğlu Kemal Balıkçı, avukatı Barış Yıldırım aracılığıyla, dava sürecinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinde yer alan "mantıklı süre" ilkesine aykırılık teşkil ettiğini belirterek AİHM'e başvurdu. Başvuruyu değerlendiren AİHM 2. dairesi de 7 Ekim tarihli kararında, davanın 16 yıl 7 ay sürdüğünü göz önüne alarak, Türkiye'yi 12 bin euro tazminat ödemeye mahkum etti. Türkiye'nin, "gayrimenkul davaları diğer davalara göre daha karmaşık" savunmasına karşın AİHM kararında şu ifadelere yer verdi:
"Esasında, duruşmanın tutanakları incelendiğinde davanın süresinin uzamasının, belgelerin tümünün toplanması gerektiğinden, üçüncü kişilerin davaya katılımı gerektiğinden, ekspertiz raporlarının kuruma sunulması gerektiğinden davanın karmaşık olduğu anlaşılmaktadır. Bununla birlikte, bu karmaşıklık bu davanın on altı buçuk sene sürmesini açıklayacak nitelikte değildir. Buradan yola çıkarak, 6/1 maddesinde ihlal yapıldığını mahkeme belirtmektedir."