kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

IMF-Dünya Bankası toplantılarının odak noktası kriz

Giriş Saati : 07.10.2008 16:13
Güncelleme : 07.10.2008 18:37
Yeni Haber
Washington'da 10-13 Ekim'de gerçekleşecek ve Türkiye'nin de Devlet Bakanı Mehmet Şimşek Başkanlığı'nda bir heyetle katılacağı IMF-Dünya Bankası toplantıları, finansal krize odaklanacak.

Toplantılar öncesi IMF, kredi krizinin, 1930 yıllarından bu yana gelişmiş ülkeleri vuran en kötü finansal kriz olduğunu belirterek, "Liderler, uluslararası finansal sisteminin reformuna ilişkin önerileri değerlendirecek" açıklaması yaptı. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da "Tekrarlanmayacağından emim olmalıyız" dedi.

Washington'da 10-13 Ekim'de yapılacak toplantılar öncesi IMF, sitesinde toplantılarda ele alınacak ana konulara ilişkin bir yazı yayınladı. "IMF toplantısı, krize küresel cevaba odaklanacak" diyen IMF, "Liderler, uluslararası finansal sisteminin reformuna ilişkin önerileri değerlendirecek" diye yazdı.

IMF, dünyanın merkez bankaları başkanları ile maliye bankalarının, "1930 yıllarından bu yana gelişmiş ekonomilere vuran en kötü finansal kriz sürerken kredi sorununa küresel bir cevap bulmak amacıyla" 10-13 Ekim günlerinde Washington'ta bir araya geleceğini kaydetti.


DÜNYA EKONOMİSİ ÜÇ ŞOKLA DRAMATİK BİR BİÇİMDE YAVAŞLAYACAK
Dünyanın ekonomisinin, ardı ardına gelen "üç şok" ile sarsıldığına işaret eden IMF, yüksek ham madde fiyatları, ABD ve diğer başka gelişmiş ülkelerde konut çöküşü ve artan finansal krizi olarak sıraladığı bu "üç şok"un etkisiyle dünya ekonomisinin "dramatik" bir biçimde yavaşlayacağı tahmin edildiği kaydetti.

IMF açıklamasında şöyle dendi:

"Uluslararası ekonominin sağlık durumunun yanısına dünya maliye liderlerinin, küresel finansmanın kural ve düzenlemelerinin, reform edilmesine ilişkin fikirleri değerlendirmeleri bekleniyor."

Yazıda ayrıca IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın değerlendirmesine de yer verildi. Strauss-Kahn, "Çözümlenmesi gereken daha derin bir yapısal sorun var. Bu kriz, düzenlemelerin, özellikle ABD'de finansal sistemin aşırı risk alması konusundaki başarısızlığının bir sonucudur. Tekrarlanmayacağından emim olmalıyız" şeklinde konuştu.


KRİZİN BOYUTU KAPSAMLI VE KOORDİNE YANIT GEREKTİRİYOR
Krizin ulaştığı boyutun "kapsamlı" ve "koordine" bir yanıt gerektirdiği vurgulandığı yazıda IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky'nin de "Finansal küreleşmenin gerçeği, politika müdahalelerinin etkin olabilmesi için küresel olarak tutarlı olmasını gerektiriyor" sözleri de aktarıldı.

Bu arada, IMF analistlerinin, dünya büyüme projeksiyonlarını gözden geçirerek keskin bir biçimde düşürdükleri belirtilirken IMF Araştırma Bölümü Başkan Yardımcısı Charles Collyns de, yaşanan krizin dünya ekonomik büyümesi için "büyük bir tehdit" oluşturduğu değerlendirmesine de yer verildi.

Collyns, reel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılabilmesi için ABD ve Avrupa'daki bankacılık sisteme verilen zarar ile ilgili kapsamlı önlemlerin alınmasının kritik önem taşıdığını da söyledi.


DİĞER "KRİZ"
Öte yandan, Washington'daki toplantılara katılacak Maliye Bakanları ayrıca, son şokların, düşük gelirli ülkeler üzerindeki etkilerini de değerlendirecek. Bu çerçevede Strauss-Kahn, hükümetlerin, dünyanın yoksullarını doğrudan etkileyen yükselen gıda ve yakıt fiyatlarının oluşturduğu "diğer kriz"i göz ardı etmemeleri gerektiğini de vurguladı.

IMF tarafından yapılan analistler, fiyat artışlarının etkisinin ciddi olmayı sürdüğünü gösteriyor. 50 kadar düşük ve orta gelirli ülkenin kötüleşen ödemeler dengeleri ve enflasyona kırılgan olmaya devam ettiğine de dikkat çekildi.

ANKA