Türkiye pazarına giren Apple iPhone ile hareketlenen cep telefonu pazarı, her geçen büyümesini sürdürüyor. Sürekli gelişen teknoloji, beraberinde büyük bir tehdidi de getiriyor.
Türkiye Bilişim Güvenliği Derneği (TBGD) Başkanı Faruk Kekevi, bir virüs yazılımının Türkiye'deki telefonlarını tehdit etmeye başladığını söyledi.Kekevi, internet üzerinden tüm Türkiye'de etkin hale geldiği kaydedilen yazılımın, cep telefonlarının bilgisayar ile irtibatı halinde direkt telefonlara bulaştığını, Hayalet adıyla anılan bu virüs yazılımın kişinin tüm görüşmelerini kayıt altına aldığını belirtti. Bu sayede de korsanlar, artık bankacılık ve birçok işlemin yapılabildiği cep telefonundaki bilgileri ele geçirebiliyor.
Faruk Kekevi, kullanıcıların konuyu kesinlikle hafife almamaları için uyarılarda bulundu. Yeni bir virüs yazılımıyla cebinizde size ait olan telefonun 'hayalet telefon' haline gelebileceğini ve kullanıcılara ait bütün bilgilerin gizli bilgi bankalarına transfer edilebileceğini ifade eden Kekevi, bilgisayarlara yönelik virüsler oluşturan korsanların yeni hedefinin cep telefonları olduğunu söyledi.
Kekevi, "Her türlü bilgi günümüzde parasal değer taşıyor. Bir sosyal sigorta numarasının bedeli olduğunu bilmemizde artık fayda var. Bu numara uluslararası bilgi borsalarında alınıp satılabiliyor." şeklinde konuşarak insanların sahip olduğu her türlü bilginin korsanlar için büyük değer taşıdığını belirtti. Bu tehditlerin farkına varılmasının korsanlara karşı verilecek mücadelenin başlangıç noktası olduğunu belirten Kekevi, cep telefonlarında yayılan casus virüslerin kendilerini kamufle ederek çalıştığını, sadece cep telefonları için yazılmış bir kaç anti-virüs programının bu virüslerle başa çıktığını ifade etti.
Faruk Kekevi ayrıca; kredi kartı müşterilerinin de bayram sonrası kötü bir sürprizle karşılaşabileceğini dile getirdi. Bayram sırasında yapılan bazı alışverişlerde kredi kartıyla ödeme esnasında kartın onay vermediğini, müşterinin borcunu nakit olarak ödemesine karşın bankanın kredi kartı sahibinin hesabına alışveriş miktarını iki - üç kez borç olarak kaydettiği bilgisinin ulaşması üzerine Kekevi, konuya açıklık getirdi.
Kart sahiplerinin bayramda korkulu rüya görmesine neden olan mükerrer ödeme hatasında sistemle ilgili bir sorunun olabileceğini belirten Kekevi, bankaların her hangi bir art niyetlerinin olmadığını düşündüğünü söyledi. Kekevi müşterilerin ödeme yapıldığına dair elinde tuttukları belgelerle bankalara başvurmasını ve her zaman için ekstreleri kontrol ederek dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.