WMSA’ya öğrenciler bir ön görüşmeden sonra kabul ediliyorlar.
Bu gencecik şefler Türkiye'nin gururu olacak
MELİS D. ÇALAPKULU
04.09.2008
Uluslararası geçerliliğe sahip City & Guilds sertifikası veren Whirlpool Mutfak Sanatları Akademisi, dünya çapında önemli iki okulla işbirliği yapıyor. Akademinin 12 öğrencisi bu ay İtalya'daki en iyi İtalyan mutfağı okuluna, sekizi ise İngiltere'deki en iyi pastacılık okuluna gidiyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bu gencecik şefler Türkiye'nin gururu olacak
'Eğitim şart' sloganı biz Türkler için, Cem Yılmaz esprilerini süsleyecek kadar önemli (!) olsa da, genel olarak ülkemizdeki eğitim sisteminin ve şartlarının durumu malum. Ancak arada öyle eğitim kurumları ya da öyle öğrenciler çıkıyor ki, bazı alanlarda Türkiye'yi uluslararası arenaya taşıyabiliyorlar. İşte bunlardan biri de İstanbul'daki Whirlpool Mutfak Sanatları Akademisi (WMSA). Burası Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir meslek okulu. Temel aşçılık ve temel pasta ve ekmekçilik eğitimi veriyor. Bu okulu diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise, öğrencilerine MEB'den onaylı bir diplomanın yanı sıra, uluslararası geçerliliğe sahip olan City & Guilds adlı diplomayı da vermesi. 1878'de İngiltere Kraliçesi Victoria'nın direktifi ile kurulan ve o günden beri İngiliz Kraliyeti'nin himayesinde olan City & Guilds, uluslararası geçerlilikte mesleki yeterlilik belgesi ve eğitim vermeye yeterlilik belgesi veren dünyaca ünlü bir kuruluş. Ayrıca belge verdiği kuruluşları sürekli denetliyor...
İLK KEZ TÜRKİYE'DEN ÖĞRENCİ ALACAKLAR
Ve WMSA şimdi, City & Guilds ile yaptığı işbirliğinin ve onların standartlarına uygun hizmet vermenin meyvelerini, öğrencileri için başka konularda da alıyor. İtalyan hükümetinin de desteklediği dünyanın en iyi İtalyan mutfağı uzmanlık okulu Alma ve Londra'daki, dünyanın en iyi pasta ve ekmekçilik okullarından biri olan Westminster Kingsway College, bu yıl ilk kez Türkiye'deki bir okuldan öğrenci almayı kabul etmiş. Bu ay WMSA'dan 12 öğrenci İtalya'nın, sekizi ise Londra'nın yolunu tutacaklar. Ve orada, alanlarında üst düzey bir eğitim almanın yanı sıra, çok önemli restoranları, otelleri gezecek, İngilizlerin gerçek 'beş çayı' deneyimini yaşayacak, pizza-makarna rutininden sıyrılıp İtalyan mutfağının 'sır lezzetleri'ni keşfedecekler... Tüm bunların yolunu açan, okulun kurucusu Mehmet Aksel. Aksel bu gelişmeleri şöyle anlatıyor: "Biz sıradan bir kurs olmak için yola çıkmadık. Temel aşçılık ve pastacılık eğitimimizi; sınıflarımızla, teçhizatımızla, eğitmenlerimizle ve kullandığımız malzemelerle dünya standartlarına uygun şekilde veriyoruz. Bunun için de City & Guilds kurallarını çok iyi uyguluyoruz. Öğrencilerimiz İstanbul'un en iyi restoranlarında ve otellerinde stajlarını yapıyor ve farklarını daha ilk günlerden göstererek genellikle staj sonunda orada çalışmak için teklif alıyorlar. Tüm bunlar, dünyayı dolaşan City & Guilds yetkililerinin dikkatini çekti ve okulumuzun adını her gittikleri yerde telaffuz etmelerini sağladı. Bu şekilde de dünyadaki önemli uzmanlık okullarının dikkatini çekmeyi başardık." Alma-La Scuola Internazionale di Cucina Italiana okulu Parma'da, bir şatonun içinde yer alıyor. Alma yetkilileri, bir buçuk yıl önce Mehmet Aksel'i bir sempozyuma davet etmiş. Aksel, "Onlar, İtalyan mutfağının dünyada doğru temsil edilmesi için çalışıyorlar. Çünkü her tarafta pizzacı, makarnacı açılıyor ama doğru düzgün yerler olmuyor. O zaman da İtalyanların misyonu zedeleniyor. Onlar da dünyaya, kendi yetiştirdikleri doğru elçiler göndermek istiyorlar," diyor. Aksel oraya gittiğinde okulun bahçesinde Amerikan, Kanada ve Japonya bayrağı görmüş. O ülkelerin aşçılık okullarıyla ortak programlar hazırlıyorlarmış. WMSA'nın ününü çok duyduklarını söylemişler kendisine. Mehmet Bey de City & Guilds uzmanlarıyla görüşmüş. Öğrencilerin İstanbul'daki beş aylık eğitimlerinin ardından İtalya'daki üç aylık eğitimi de alıp, iki taraftaki zorunlu stajlarını beraber yapmalarını önermiş ve kabul görmüş. Ve 9 Eylül 2008'de başlamak üzere Alma ile sözleşme imzalamışlar. Orada eğitim alacak öğrenciler Türkiye'ye uzman İtalyan şef diplomasıyla dönecekler. Mehmet Aksel, Westminster Kingsway College içinse kendisi kolları sıvamış. Gidip okulun yetkilileriyle görüşmüş, ne yapıp edip onları İstanbul'a getirmiş. Yetkililer okulu gezip öğrencilerle tanışmış ve hayran kalmışlar. İşbirliğine karar verildikten sonra buradaki programla Londra'daki programı karşılaştırmışlar ve öğrencilerin burada görmedikleri her konuyu orada alacakları programa koymuşlar. Bu sekiz haftalık program, Westminster Kingsway College'daki hiçbir öğrencinin de almadığı bir program. Öğrenciler bu programı bitirdikten sonra da Dorchester Hotel, The Ritz, Park Lane Hilton gibi Londra'nın en önemli otellerinde staj yapacaklar. Daha detaylı bilgi için: (0212) 352 20 02 www.msa.tc
AHMET ÖRS (SABAH gazetesi yazarı)
"Kendisine bu mesleği seçip böyle bir hayat çizecek insanın çok kararlı ve bilinçli olması lazım. Bu okullarda sabahın köründe başlıyorsun çalışmaya, gece yarılarına kadar... Çok paralar ödüyorsun aynı zamanda. Büyük bir disiplin gerektiriyor. WMSA'nın öğrenci yolladığı bu iki okul çok iyi okullar. Türk mutfağının bu yozlaşma süreci içinde, ben keşke Türkiye'de de böyle okullar olsa diye bakıyorum. Alma'yı İtalyan hükümeti finanse etmiş, bir saray vermiş ve demiş ki; 'Siz İtalyan mutfağını doğru biçimde insanlara öğretin. Hem İtalyanlara hem İtalyan olmayanlara... Dolayısıyla orada İtalyan mutfağı bütün doğru kurallarıyla öğretiliyor. Ve oradan çıkınca İtalyan hükümetinin de onayladığı bir İtalyan mutfağı şefi oluyorsun. Tabii ki oraya gitmek için mutfağın temel kurallarını burada öğrenmiş olmalısın. Westminster Kingsway College da pastacılık konusunda çok önemli bir okul. Ben bu okulların programlarına baktım, sadece eğitim vermekle kalmıyor, belli bir yaşam biçimini de veriyorlar. Mesela Westminster öğrencileriyle hafta sonları çok ilginç, çok kaliteli mekânlara gidiliyor. Yani işin iki tarafını da görüyorlar. Ve bu okullarda okuyanlar, kariyerine çok avantajlı, üst bir noktadan başlıyor. Tüm bu girişimler Türk gastronomisinin kalitesini yükseltecek, bu çocuklar Türkiye'ye dönüp öğrendiklerini, tecrübelerini burada uygulamaya başladıkları zaman..."
İLİŞKİLİ HABERLER
Bu gencecik şefler Türkiye'nin gururu olacak
Yayın tarihi: 4 Ekim 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/10/04/ct/haber,A976614838724767AF06D98879666716.html
Tüm hakları saklıdır.