Biriyle konuşurken kulaklıklarınızı çıkarmayı unutmayın.
İLİŞKİLİ HABERLER
Teknoloji kültürü ve ahlak bilgisi
Teknoloji kültürü ve ahlak bilgisi
YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
02.10.2008
E-postalara ne kadar zamanda cevap vermeli? iPhone kulaklıkları hangi durumlarda çıkarılmalı? Gülen suratlar ne sıklıkta kullanılmalı? işte yeni çağın görgü kuralları.....
Yıllar önce yakın bir arkadaşım, bana göndereceği cep telefonu mesajını sevgilisine göndermiş; bu hata da ilişkilerine mal olmuştu. Eminim adres karışıklığından ayrılan ilk ve son çift, onlar değildi. Teknoloji, hayatlarımızın ayrılmaz bütünü haline geldikçe ilişkilerimizi de etkiliyor şüphesiz. Daha da etkileyecek.
'Teknoloji kültürü ve ahlak bilgisi'nin henüz yazılmış kuralları olmasa da, uzmanlar bazı genel-geçer görgü kuralları üzerinde anlaşmaya başladı. Örneğin büyük harflerle yazı yazmanın 'bağırmak' olduğu konusunda mutabakata varıldı.
E-posta'larında bu formatı tercih eden kişilere artık ya 'kaba' deniyor, ya da 'teknoloji cahili'.
Ama iş, cep telefonu veya e-posta'larla bitmiyor.
Mesela iPod'unuzu dinleyerek yolda yürüyorsunuz.
Bir arkadaşınızla karşılaştınız. Konuşurken kulaklıkları çıkarmalı mısınız? Birisiyle tanıştınız ama eksik olmasın Google sayesinde hakkında hayli şey öğrendiniz. İlk buluşmanızda bu enformasyonu kendisiyle paylaşmalı mısınız? Bunlar ve benzeri teknoloji adabı soruları, bu ayki Real Simple dergisinin konusuydu.
Teknoloji, teknoloji adabı ve 'etiket' uzmanlarından oluşan yedi kişilik bir ekip, sık karşılaştığımız ikilemleri değerlendirdi. Bazıları şöyle:
* Yolda müzik dinleyerek yürürken bir arkadaşınızla karşılaşıyorsunuz. Konuşmanız sırasında kulaklıkları çıkarmalı mısınız?
Karşınızdaki insana değer verdiğinizi göstermek için iki kulaklığı birden çıkarmanız gerekir.
Konuşmanız iki dakikayı geçerse, kulaklıkları çıkarmak şarttır.
* Arkadaşınızın evindeyken e-postalarınızı kontrol etmek ayıp mıdır?
Duruma göre değişir. E-postaların ziyaretinizle ilgisi yoksa, kaba sayılabilir. En iyisi arkadaşınıza birkaç e-postaya bakıp daha sonra tüm zamanınızı ona ayıracağınızı söylemek.
* Gelen bir e-posta'ya ne kadar zaman içinde cevap vermek gerekir? Bu süre iş mail'leriyle kişisel mail'ler arasında farklılık gösterir mi?
Karşınızdakini kırmamak için ne kadar hızlı cevap verirseniz, o kadar iyidir. Özellikle iş mail'lerine süratli cevap vermek çok önemlidir.
Hızlı cevap veremeyecek durumdaysanız (iş dışında vs.), bu durumu karşınızdakine bildirmek için otocevap kullanabilirsiniz.
GOOGLE BİLGİLERİNE DİKKAT
* Yeni tanıştığınız birisine, onun hakkında internette bulduğunuz bilgilerden bahsetmek yanlış mıdır?
Öncelikle, kendinizi karşınızdakinin yerine koyarak düşünün. Sizi rahatsız etmiyorsa, konuyu açabilirsiniz. Ama bu bilgilerin olumlu şeyler ve son altı ay gibi yakın bir zaman içinde gerçekleşmiş olması önemlidir.
Ayrıca kolay ulaşılabilen şeylerden bahsetmeniz de daha doğru olur. Kendisiyle ilgili ciddi araştırma yaptığınız anlaşılırsa, sizi 'sapık' sanabilir.
* İş mail'lerinde de emoticon (gülen surat, vs.) kullanılabilir mi?
Özellikle tanımadığınız kişilerle yazışırken bu işaretleri ilk kullanan taraf siz olmamaya bakın. Karşı taraf kullanıyorsa, siz de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ama abartmayın. İş arkadaşlarınızla konuşurken ise çekinmenize gerek yok. Bu işaretler ortamı yumuşatmak ve samimiyet yaratmak için birebirdir.
SELAMLAMAYI UNUTMAYIN
* İş mail'lerinde selamlamadan söze girmek ve e-posta'yı bitirmek hatalı bir davranış mıdır?
Telefon açtığınız insanlarla direkt konuşmaya başlamadığınız gibi, epostanıza da selamlamasız başlamanız doğru değildir. Ancak karşılıklı kısa mesajlaşmalar söz konsusuysa, ilk mail'den sonra selamlamadan vazgeçebilirsiniz.
* Sevgilisi hakkında kötü yorumlar yaptığınız bir mail'i, yanlışlıkla arkadaşınıza gönderdiniz.
Ne yapmalısınız?
Öncelikle SMS ve e-mail'lerinizi göndermeden önce her zaman birkaç saniyenizi, son kontroller için ayırın. Böyle bir durumda ise derhal arkadaşınıza telefon açıp özür dileyin ve sizi affetmesi için elinizden geleni yapın.
* Doğum, hamilelik vs. gibi büyük ve önemli haberler SMS veya e-mail yoluyla bildirilebilir mi?
Aileniz ve en yakınınızdakiler dışındaki herkesi bu yollarla haberdar edebilirsiniz.
* Facebook gibi sosyal ağlarda gelen arkadaşlık teklifleri kabul edilmezse ne olur?
Hiçbir şey olmaz. Hele ki profilinizde sizinle ilgili özel şeyler yazıyor, fotoğraflarınz bulunuyorsa, yakın olmadığınız kişilerle sanal arkadaşlık kurmamak en doğal hakkınız.
www.trendometre.com
İLİŞKİLİ HABERLER
Teknoloji kültürü ve ahlak bilgisi
Yayın tarihi: 4 Ekim 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/10/04/ct/haber,46B569784A6D45EEBED2C841ECC9F7DB.html
Tüm hakları saklıdır.