Sofra'dan çok özel tarifler
Sebzeli but
Tavuk butlarını ocakta tütsüleyip, yıkayın. Bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ve tuz ilave edin. Tavuklar yumuşayana kadar haşlayın. Diğer taraftan sıvıyağı bir tavaya alıp, arpacık soğanları kavurun. Üzerine halka doğranmış havuç ve kuşbaşı doğranmış kırmızı biberleri ilave edin. Havuçlar yarı yarıya yumuşayınca üzerine bezelye, tavukların haşlama suyundan yarım su bardağı, tuz ve karabiber ekleyin. Bir-iki taşım kaynatıp, ocaktan alın. Hazırladığınız sebzeli garnitürün yarısını bir fırın kabına boşaltın. Üzerine tavukları koyun. Kalan garnitürü tavukların üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında tavuklar kızarana kadar tutup, servis yapın.
MALZEMELER 6 kişilik
* 6 adet tavuk budu
* Yeteri kadar su
* 3 çorba kaşığı sıvıyağ
* 30 adet arpacık soğan
* 3 adet orta boy havuç
* 2 adet kırmızı biber
* 1.5 su bardağı konserve bezelye
* Tuz
* Karabiber
Fava
Ayıklanmış kuru baklayı bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirip, tuz ve kesmeşeker eklediğiniz suda haşlayın. Biraz sulu kalacak şekilde suyunu süzün. Üzerine limon suyu ve yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyip, blenderdan geçirin. Servis tabağının her tarafını yağlayıp, favayı içine dökün. Üzerini düzeltip, iyice soğutun. Kalan zeytinyağını üzerine gezdirin. Dereotu ve limon dilimleriyle süsleyip, servis yapın.
MALZEMELER 5 kişilik
* 500 gr. kuru bakla
* 2 adet kesmeşeker
* Yeteri kadar su
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1 adet limonun suyu
* 1-2 dal dereotu
* 2-3 dilim limon
* Tuz
Cevizli un kurabiyesi
Unun yarısını, pudraşekeri ve kabartma tozuyla birlikte derin bir kaba eleyin. Tereyağını ilave edip, iyice yoğurun. Tereyağını yedirince kalan unu ve cevizi yavaş yavaş ekleyin. Yaklaşık 15 dakika yoğurup, sert bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle yuvarlayıp, yağlı kağıt kaplanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1-2 dakika pişirdikten sonra fırın ısısını 150 dereceye düşürün. Fırından çıkarıp, üzerine pudraşekeri serpin. Ilık olarak servis yapın.
MALZEMELER 40 adet
* 1 su bardağı kıyılmış ceviz
* 4 su bardağından iki parmak fazla un
* 1 kahve fincanı pudraşekeri
* Yarım paket kabartma tozu
* 250 gram oda sıcaklığında tereyağı
Üzeri için:
* Pudraşekeri
Yayın tarihi: 3 Ekim 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/10/03/gny/haber,ED6C7EE0D4EA412A838AB24B91006180.html
Tüm hakları saklıdır.