Mostar Köprüsü’ne karşı bir iftar yemeği...
Kardeşlik sınır tanımıyor
MELİS D. ÇALAPKULU
10.09.2008
Bayrampaşa Belediyesi'nin Bereket Konvoyu, her yıl Balkanlar'ı ve bazı diğer Avrupa ülkelerini dolaşıyor. Bereket Konvoyu gittiği kentlerde 3 bin-5 bin kişilik iftarlar veriyor..
Bayrampaşa Belediyesi, bu yıl cezaevinde gerçekleştirdiği Ramazan etkinlikleriyle çok konuşuldu. Bu arada belediyenin daha farklı çalışmaları da dikkati çekiyor. Bunlardan biri 2005'ten beri düzenlenen ve artık geleneksel hale gelen 'Bereket Konvoyu'. 'Kardeşlik sınır tanımaz' sloganıyla yola çıkan Bereket Konvoyu, genellikle Balkan ülkelerini geziyor, oradaki Türkleri bir araya getiriyor. Konvoyun bir özelliği de dinlerin kardeşliğini bir kez daha ön plana çıkarması... Verilen iftarlarda bir müftüyü, hahamı ve pederi birlikte dua ederken görebiliyorsunuz. Bereket Konvoyu yola çıktığından beri o kadar büyük ilgi görmüş ki, geçen yıllarda gelen talep üzerine Fransa, Avusturya, Almanya gibi Avrupa ülkelerinde de binlerle buluşmuş. Bu Ramazan da yola çıkan konvoy, şu ana kadar Bosna-Hersek'e ve Kosova'ya uğradı. Bundan sonra da Makedonya, Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya'ya gidecek. Başbakanlık Tanıtım Fonu tarafından da desteklenen organizasyon sayesinde gidilen ülkelerde Türkiye'nin ve Türk kültürünün tanıtımı da yapılıyor. Bereket Konvoyu ile ilgili görüştüğümüz Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın da bu çalışmada yanlarında yer aldığını ve bakanlığın, tanıtım materyallerini kendilerine sağladığını anlatıyor. Sergi yapılabilecek şehirlerde sergi düzenleniyor; folklor gösterileri, konserler, sema gösterileri, Karagöz- Hacivat oyunu gibi etkinlikler, yani klasik Ramazan eğlenceleri de yapılıyor. İftar sonrası yapılan bu eğlencelerde eski panayır yerlerinin vazgeçilmezi tahta bacaklı adam bile oluyor. Hüseyin Bürge, Ramazan aylarında, sekiz Balkan kentinde yaptıkları bu iftarlarla, anavatanından uzaklaşmış Türkleri mutlu ettiklerini belirtiyor. Üstelik gittikleri çoğu yerde, o bölgede yaşayan Türkler bir araya gelmiş oluyor, çünkü 3 bin-5 bin kişilik iftarlar veriliyor. Başkan Bürge Balkanlar'daki Türklerin bu etkinliğe yaklaşımını, "Oradaki kardeşlerimiz bize 'Demek bizi unutmadınız, aslınızı unutmadınız demek, çünkü Osmanlı buralardan oralara doğru gitti,' diyorlar," diye anlatıyor.
İZİNLER KOLAY ALINMIŞ
"Bu kadar çeşitli kentlerde gerekli izinleri alırken zorluk yaşadınız mı?" diye sorunca Hüseyin Bürge şöyle yanıtlıyor: "Başbakanımızın, cumhurbaşkanımızın, kültür bakanımızın, dışişleri bakanımızın bilgileri doğrultusunda gidiyoruz. Büyükelçiler kanalıyla resmi yazışmalar yapılıyor. Biz yetinmiyoruz, gittiğimiz şehirlerdeki belediyeler ve valiliklerle resmi yazışmalar yapıyoruz. Hem bizim oradaki büyükelçiliklerimiz hem de o ülkelerin bizdeki konsolosluk ve büyükelçilikleri çok yardımcı oluyor. Bize yer tahsis ediyor, elektrik vs. hizmetleri sağlıyorlar." İftar ve sonrasındaki etkinlikler için genellikle meydanlar tahsis ediliyor Bereket Konvoyu'na. Bereket Konvoyu, dört TIR, iki otobüs, üç minibüs, beş taksi ve 150 kişilik bir ekip halinde geziyor. Kültür Bakanlığı sanatçıları, Tasavvuf musikisi heyetleri, aşçılar ve diğer çalışanlar bu ekipte yer alıyor. Gidilen yerde pratik çadırlar kuruluyor. İftarda yemekler öğle üzeri hazırlanıyor, yanma özelliği olmayan kaplara konuyor, üzerleri hava almayacak şekilde kapatılıyor. Sıcaklığını koruyacak şekilde saklanıyor. Tam iftar saati geldiğinde, sıcak saklanan yemekler hijyenik olarak sunuluyor. Mönüde genellikle etli nohut, bezelye gibi klasik yemekler, pilav ya da makarna ile tatlı oluyor. Yöresel olarak Balkanlar'da tulumba çok tüketildiği için tatlı olarak tulumba veriliyor örneğin. Hüseyin Bürge son olarak ilginç bir olayı anlatıyor bize: "Makedonya'da yeni bebeği olanlar, çocuğunun adını bizim konvoyumuz yüzünden 'Bereket' koymaya başlamış!"
Yayın tarihi: 3 Ekim 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/10/03/cm/haber,D177A64ED9B14C0B831347F0331C5C19.html
Tüm hakları saklıdır.