İLİŞKİLİ HABERLER
Yaşlılar, hamileler ve çocuklar mutlaka aşı olmalı
Yaşlılar, hamileler ve çocuklar mutlaka aşı olmalı
DİDEM SEYMEN SAĞLIK SERVİSİ
24.09.2008
Dr. Bülent Yardımcı, "Kendini en çok sonbaharda gösteren griple mücadelenin en etkili yolu mutlaka aşı yaptırmak" dedi ve ekledi: Çocuklar, yaşlılar ve hamile kadınlar riskli grupta. Bu nedenle aşı olmaları şart!..
VKV Amerikan Hastanesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Yardımcı, sonbaharkış mevsimlerinin en yaygın hastalığı griple ilgili bilgiler verdi. Grip virüsünün sadece Amerika'da her yıl 200 bin kişinin hastaneye yatırılmasına, 36 bin kişinin de ölümüne neden olduğunu belirten Dr. Yardımcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Grip virüsü en çok sonbaharda kendini gösteriyor. Sonbaharda hamile kalmayı düşünenlerin, gençlerin, 65 yaş üstü erişkinlerin, böbrek, karaciğer ve şeker hastalığı olanların ve uzun süreden beri aspirin kullananların; bu dönemde mutlaka grip aşısı olmaları gerekiyor." Dr. Bülent Yardımcı, gripten korunmanın yollarını da açıkladı:
HİJYENİK OLMAK ŞART!
* Grip hastalığı nasıl ortaya çıkar?
Grip; ateş, kas ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, kuru öksürük, boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığı ya da akması ile başlar. Normal seyrinde de 3-7 günde iyileşir. Fakat yaşlı, çocuk ve direnci kıran ek hastalığı olanlarda daha ciddi tablolara dönüşür. Sinüzit, zatürree, orta kulak iltihabı veya tüm vücuda yayılması ile kalp dokularının bile iltihaplanabileceği ciddi tablolara dönüşebilir. Ayrıca şeker hastalığı, kalp hastalığı ve kronik akciğer hastalığı olanlarda; bu hastalıkları alevlendirip, kötüleştirebilir. Hastalık en ağır, küçük çocukları ve yaşlıları etkiler.
* Nasıl bulaşır?
Hastalık solunum yoluyla, virüsle, kirlenmiş malzeme veya kirli ellerle bulaşır. Bu nedenle hastalığın yayılmasını önlemek için ilk yol; genel hijyen koşullarına uymaktır. Hasta olan kişilerle yakın temastan kaçınılması, el temizliğine dikkat edilmesi ve tabak, bardak gibi malzemeleri ortak kullanmaktan kaçınmak gerekir.
* Kimler mutlaka grip aşısı olmalıdır?
Gribin yayılmasını önlemek ve risk grubundaki insanları korumak için her yıl grip aşısı yapılmalıdır. Grip aşısınının önerildiği gruplar şöyle:
1) 6 ay-18 yaş arası çocuklar ve gençler.
2) Kronik akciğer hastalığı olanlar. (Kronik bronşit, astım gibi.)
3) Bütün kalp-damar hastaları. (Yalnızca, hipertansiyonu olan hastalarda aşı zorunlu değildir.)
4) Kronik böbrek ve karaciğer hastalığı ya da şeker gibi metabolik bir hastalığı olanlar.
5) Vücudun savunma sistemini zayıflatan kortizon veya immunsupresif denilen ilaçları kullananlar.
6) AIDS, kanser gibi vücudun direncini düşüren hastalığı olanlar.
7) Solunum sisteminin çalışmasını bozan akciğer dışı hastalığı olanlar. (Omurilik felçlileri, kas ve sinir sistemi hastalığı olanlar.)
8) Uzun süreden beri Aspirin kullananlar.
9) Huzurevi ve bakımevlerinde kalanlar.
10) Grip sezonunda (sonbahar ve kış) hamile kalma olasılığı bulunanlar.
11) 65'ini aşanlar.
12) Sağlık personeli, itfaiye ve polis gibi önemli kamu hizmetleri yapanlar.
YÜZDE 90 ETKİLİDİR!
* Hamileler aşı olabilir mi?
Gebelerde ilk 3 aydan sonra gerekliyse aşı yapılabilir. Çocuklarda da 6 aydan itibaren yapılabilir. Piyasada ölü virüslerle yapılan 'split inaktif' denilen aşı yaygın ve güvenlidir. Zayıflatılmış virüslerle yapılan aşılar için ise doktora danışılmalıdır. Bu aşılar, bazı gruplara uygulanamaz.
* Aşının yan etkisi var mıdır?
Aşı; grip oluşumunu yüzde 70-90 önler. Kuş gribinden korumaz. Bir-iki gün; ateş, halsizlik, titreme, baş ağrısı ve aşılı yerde bölgesel şişlik olabilir.
İLİŞKİLİ HABERLER
Yaşlılar, hamileler ve çocuklar mutlaka aşı olmalı
Yayın tarihi: 27 Eylül 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/27/gny/haber,DA85D547F6954F05B0470ECFE4F74626.html
Tüm hakları saklıdır.