kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Alarko Carrier Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hırant Kalataş,dünyada 1585'i ticari olmak üzere 2 bin 300 binanın yeşil sertifikası olduğunu söyledi. Dünyada bu sertifikayı veren sayısı ise 50 bini buluyor. Türkiye'deki ilk ise Kalataş.

Yeşil bina sertifikasını alan değerini yüzde 65 artırıyor

16.09.2008
Amerika'dan dünyaya yayılan yeşil bina sertifikasyonu, Türkiye'de de başlıyor. Sertifikayı Türkiye'de ilk olarak Alarko Carrier Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hırant Kalataş verecek..
Küresel ısınma, enerji ve susuzluk korkusu sadece insanları değil binaları da tasarrufa zorluyor. Bu fikirden yola çıkan Amerikan Yeşil Bina Konseyi (USGBC), 2000 yılından beri binaları Leadership in Energy and Enviromental Design (LEED) adlı bir programla sertifikalandırıyor. Sertifika alarak yeşil bina statüsü kazanan binaların normal binalara göre satış bedelleri yüzde 64, kira bedelleri ise %36 artıyor. Bu nedenle yeşil bina konsepti Amerika'dan Avrupa'ya, Çin'e, Dubai'ye hızla yayılıyor. Dubai'de zorunlu hale getirilen yeşil bina sertifikasyonu süreci ile LEED AP'ler (Accredited Proffesional) tarafından yürütülüyor. Dünyada şu an itibariyle 50 bin civarında LEED AP'i var. Türkiye'nin ilk LEED AP'si ise Alarko Carrier Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hırant Kalataş oldu.

Uluslararası kuruluşlar şart koşuyor
Pekin 2008 Olimpiyatları için yapılan Olimpiyat Köyü'ndeki binaların yeşil bina sertifikasyonuna göre yapıldığını ifade eden Hırant Kalataş, Deutsche Bank, Siemens, Carrier ve Coca Cola gibi uluslararası firmaların artık yaptıkları binalarda LEED sertifikası olmasını istediklerini söyledi. Türkiye'de ise şu anda Siemens'in Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılan idari binasının LEED sertifikası alma çalışmaları yaptığını ifade eden Kalataş, bu konunun Türkiye'de çok hızlı yayılacağına inandığını söyledi. Kalataş, son dönemde metropollerde insanların zamanlarının yüzde 90'ını kapalı mekanlarda geçirdiklerini, bulundukları mekanın konforunun, rahatlığının çok büyük önem taşıdığını, bu nedenle LEED'e çok başvuru yapıldığını belirtti.

25 bin bina sertifika için bekliyor
Dünyada 1585'i ticari bina olmak üzere, toplam 2300 binanın yeşil bina sertifikası olduğunu anlatan Kalataş, buna karşın 25 bin binanın ise sertifika almak için başvurduğunu anlattı. Kalataş, "Tüm dünyada 50 binin üzerinde LEED AP bulunuyor. Bunların 45 bini Amerika'da. Ben Türkiye'de ilkim. Konunun Türkiye'de yaygınlaşmasının ardından gerek başvuru, gerek LEED AP sayısında artış olacağını düşünüyorum."