İtalya'da düzenlenen Avrupa Diyabet Çalışmaları Birliği Toplantısı'nda, şeker hastalığının dünyada giderek yayıldığı vurgulandı. Hastalığın Türkiye'deki yıllık maliyeti; tam 2.4 milyar dolar.
İtalya'da düzenlenen Avrupa Diyabet Birliği Toplantısı'nda, şeker hastalığının dünyada bir salgın gibi yayıldığı konuşuldu. Dünyadan 17 bin uzmanın,
Türkiye'den ise 150'ye yakın doktorun katıldığı toplantıda, şeker hastalığına karşı yeni mücadele teknikleri üzerinde duruldu. İngiliz Birmingham Üniversitesi'nden Profesör Antony Barnett, şeker hastalığının hızla yaygınlaştığını söyledi ve ekledi:
ÖLÜMLER ARTACAK
"Tüm dünyada yaklaşık 270 milyon yetişkinde görülen, 'tip 2' şeker hastalığı bundan 20 yıl sonra 380 milyon kişiye ulaşıp; salgın tarzında yayılmasını sürdürecek. Daha çarpıcı bir tespit yapmamı isterseniz; sadece 2 yıl sonra yani 2010'da, şeker hastalığına bağlı nedenlerden ölenlerin sayısı bütün mikrobik hastalıklardan ölenlerin sayısından daha fazla olacak." Kongrede sunulan verilere göre; AIDS, verem, çocuk ishalleri, grip, zatürree, sıtma ve veba gibi bütün öldürücü mikrobik hastalıklara bağlı ölümlerin toplamı, şeker hastalığına bağlı olan ölümlerin sayısını geçemeyecek.
HAREKETLENİN!
Bu veriler, şeker hastalığına karşı acil önlem planı oluşturulması için ciddi bir uyarı olarak algılandı. Uzmanlar şeker hastalığındaki bu büyük salgını, modern yaşamın yarattığı sorunlara bağlıyor. Bunların başında şişmanlık ile hareketsiz yaşam geliyor. Ancak hemen umutsuzluğu kapılmayın. Çünkü bu hastalıkla savaşmak için sadece yaşamı düzene koyup basit önlemler almak bile, bazen çok etkili sonuçlar doğurabiliyor. Kongrenin katılımcıları arasında bulunan MSD ilaç firmasının yaptırdığı araştırmaya ve Sağlık Bakanlığı verilerine göre;
Türkiye'de 3.5 milyon 'tip 2' şeker hastası bulunuyor. Türk şeker hastalarına her yıl 250 bin yeni kişi ekleniyor. Bu rakamların ülkeye direkt maliyeti ise; 2.4 milyar dolar civarında.
İŞBİRLİĞİ YAPILIYOR
Toplantıda konuşan Avrupa Diabet Araştırmaları İşbirliği (EURADIA) Koordinatörü İsviçreli Prof. Philippe Halban ise;
Türkiye'nin de yer aldığı Avrupa ülkelerini bir şemsiye altında toplayarak şeker hastalığına dair araştırmalar yaptıklarını ve bu hastalıkla mücadele edebilmek için çok ciddi bir işbirliği başlattıklarını söyledi. Şeker hastalığı riskini azaltmak için halkın eğitimi ve hastaların tedaviye uyum göstermeye yönlendirilmesi konularını da ilgi alanları içine aldıklarını söyleyen Prof. Halban; tüm Avrupa'yı kapsayan ortak bir gücün, hastalığı salgın boyutundan çıkarmak için şart olduğunu söyledi.
Yayın tarihi: 19 Eylül 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/19/gny/haber,0336660991BF496B9031EF4B516CDC55.html
Tüm hakları saklıdır.