kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Fadime Erbağlı 22 yaşında. 3.5 yaşından beri boyunun uzaması için çalışıyor. Hormon tedavisi görmüş ama yetmemiş. İlk kez 2007 yılında boy uzatma ameliyatı olmuş. Boyu 10 santim birden uzamış. Şu anda 1.40 olan boyu ikinci bir ameliyatla tekrar uzayacak. Fadime gelecek yıl 1.50’lik boyu ile hayatına devam edebilecek.

Ameliyatla 30 santim boy uzatmak mümkün

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
12.09.2008
İllizarov yöntemiyle kısa boy ameliyatla uzatılabiliyor. Doç. Dr. Metin Küçükkaya, "50 günde 7.5 santim uzatıyoruz. 20-30 santim uzattığımız hastalar var" diyor..
Doç. Dr. Metin Küçükkaya, boy uzatma tekniğinde Türkiye'deki en başarılı hekimlerden biri. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Florance Nightingale Hastanesi'nde operasyonlar yapıyor. Kısa bacakları uzatıyor, eğri bacakları sütun bacaklar haline getiriyor, doğuştan bir bacağı kısa olanları düzeltiyor. Yeşil kartlılar da tedaviden yararlanabiliyor. Az buz değil, yılda yaklaşık 200 kişinin ölçülerini değiştiren Doç Dr. Küçükkaya boy uzatma operasyonlarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

CÜCEYKEN KISA BOYLU OLUR
* Kimlerin boyu uzatılabilir?
Boy uzatmak için tıbbi bir hastalık olması gerekiyor. Örneğin cücelik tıbbi bir hastalıktır. Tıbben erkeklerde 1.65'in, kadınlarda ise 1.50'nin altı kısa boy olarak kabul edilir. Cücelik ise kadınlarda 1.25'in, erkeklerde de 1.30'un altıdır. Tıbben cüce olarak kabul edilen birinin boyu uzatılabilir. Cüce olan kişi, kısa boylu olarak son derece rahat hayatını sürdürür.

* Boy, ameliyatla toplam kaç santim uzatılabilir?
Bir seferde 7-10 santim uzatılabilir. Temeldeki hastalığa göre bazen 2 ya da 3 seansta da uzatma yapılabiliyor. Bu da toplam 1.30 santimlik bir cüceyi 1.60'a kadar uzatabilmektir. 6-7 yaşında ilk seans yapıldıysa, diğer 2-3 seans 18 yaşına kadar tamamlanabiliyor.

* Yaş ilerledikçe boy uzatmak zorlaşıyor mu, yoksa her yaşta bu yöntemle boy uzatmak mümkün mü?
Kişinin büyümesi durduktan yani ergenlik döneminden sonra en sağlıklısı tek seansta; yani 7 ile 10 santim arasında boy uzatmaktır. Her yaşta uzatma yapılabilir ama 20 yaşından önce tedaviyi bitirmiş olmak büyük avantaj sağlar.

* Boy uzatmak çeşitli hormon tedavileriyle de mümkün. Boyun ameliyatla mı yoksa hormon tedavisi ile mi uzatılması gerektiğine kim karar verir?
Boy kısalığının asıl nedenini belirlemek lazım. Hastayı mutlaka çocuk endekronoloğunun da görmesi gerekir. Temelde böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği gibi bir hastalık varsa; önce bu hastalığın tedavisi gerekiyor. Hormon yetersizliği varsa; hormon tedavisi yapılmalı. Bunların hiçbiri yoksa, sadece kemik hastalığına bağlı bir sorun varsa; hormon tedavileri uygulanabilir ama istenen sonuç alınamaz. Hormon tedavisi ile ancak 4-6 santim uzaması mümkün olur. Bu hastalara boy uzatma ameliyatı gerekir.

* İki bacağı da aynı anda mı uzatıyorsunuz?
Aynı anda uzatıyoruz. Günde 1 ya da 1.5 milimetre uzuyor. Bazı kişilerde hızlı uzatma da yapılabilir. 50 gün sonra bacağı 7.5 santim uzatmak mümkün ama tam olarak iyileşmesi 6 ayı bulur. Boy, herkeste aynı şekilde uzamaz. 6 yaşında günde 1.5 milimetre uzarken, 15 yaşında günde bir milimetreyi geçmemelidir.

GENÇLER ISRARCI
* Boyları uzarken insanlar yürüyebiliyorlar mı, yoksa yatağa mı bağımlı kalıyorlar?
Koltuk değnekleri yardımıyla yürüyebiliyorlar. Özellikle çocuklar çok iyi uyum sağlıyorlar.

* Boy kısalığına neler sebep olur?
Türkiye'de D vitamini yetmezliğine bağlı eğrilik ve kısalık çok sık görülüyor. Kronik hastalığı olanlarda boy kısalığı ortaya çıkabilir. Radyoterapi alanlarda da radyasyon bazen büyüme kıkırdağını kapatır. İlaç tedavisi gereklidir ama bazen yeterli sonuç vermez. Onlara da operasyonla boy uzatma yapılması gerekir. Hatalı kırıklardan sonra kemik kısalığı da çok görülmektedir. Boy uzatmayı ergenlikten sonra gençler çok istiyor. 14-16 yaşından sonra ise, aile istemese de çocuklar boylarını uzatmak için ısrar ediyor. Doç. Dr. Metin Küçükkaya Doç. Dr. Metin Küçükkaya
Haberin fotoğrafları