Sofra'dan Ramazan'a özel tarifler
Açma kol böreği
Unun ortasını havuz şeklinde açın. 1 adet yumurta, 1 adet yumurtanın akı, Yarım çay bardağı sıvıyağ, yoğurt ve tuz ekleyin. Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene dek yoğurun. Üzerini örtüp 15 dakika dinlendirin. Ispanaklı harç için ıspanak yapraklarını yıkayıp kurulayın. Kıyılmış ıspanak ve kıyılmış soğanı sıvıyağda 1-2 dakika soteleyip, tuz ve karabiber ilave edin. Patatesli harç için ezilmiş patatese nane, tuz ve karabiber ekleyip harmanlayın. Dinlenen hamuru 6 eşit bezeye ayırıp, her birini mantı hamuru kalınlığında açın. Yufkaların içlerine hazırladığınız harçları pay edip, rulo biçiminde sarın. Yuvarlak şekilde fırın tepsisine yerleştirip, üzerine yumurta sarısı sürün. Susam ve çörekotu serpip, önceden ısıtılmış 170 derece fırında, kızarana dek pişirin.
MALZEMELER 8 kişilik
* 500 gram un
* 1 adet yumurta
* 1 adet yumurtanın akı
* Yarım çay bardağı
* 1 çorba kaşığı sıvıyağ
* 2 çorba kaşığı yoğurt
* Yeteri kadar tuz
Ispanaklı harç için:
* 1 kilo ıspanak
* 3 adet soğan
* 2 çorba kaşığı sıvıyağ
* Tuz, karabiber
Patatesli harç için:
* 1 kilo haşlanmış patates
* 1 tatlı kaşığı kuru nane
* Tuz,
* karabiber
Üzeri için:
* 1 adet yumurta sarısı
* Susam
* çörekotu
Ev yapımı hamburger
Köfte için kıymayı bir kaba alın. Soğanı ve ekmek içini rendeleyin. Yumurtayı kırın. Tuz ile karabiberini ayarlayın ve tüm malzemeyi yoğurun. Limon büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde yassı, yuvarlak şekil verin. Tavaya aldığınız 2 çorba kaşığı sıvıyağda ya da ızgarada köfteleri önlü arkalı kızartın. Hamburger ekmeğinin içine marul yerleştirin. Üzerine köfte koyun ve ketçap sıkarak servis yapın.
MALZEMELER 4 kişilik
* Yarım kilo kıyma
* 1 adet soğan
* 2 dilim bayat ekmek içi
* 1 adet yumurta
* 4-5 adet sandviç ekmeği
* 4-5 yaprak marul
* Ketçap
* 2-3 adet patates
* Tuz
* karabiber
Tulumba tatlısı
Şerbeti için tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ilave edip bir iki taşım daha kaynattıktan sonra soğumaya bırakın. Hamur için tereyağını su ile birlikte tencereye alın ve kaynatın. Unu ve tuzu yavaşça ilave edin ve 5-6 dakika karıştırarak pişirin. Tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Yumurtaları tek tek hamura yedirin. Daha sonra hamuru sıkma torbasına doldurun ve kızdırılmış bol sıvıyağa baş parmak kalınlığında sıkın. Harlı ateşte tavayı sallayarak hamurları kızartın. Kızarttığınız hamurları kevgir yardımıyla alıp soğuk şerbete atın. 10 dakika şerbette beklettikten sonra servis tabağına çıkarın.
MALZEMELER 6 kişilik
* 1 çay kaşığı tereyağı
* 5 kahve fincanı un
* 5 kahve fincanı su
* 4 adet yumurta
* Bir tutam tuz
Şerbeti için:
* 2.5 su bardağı tozşeker
* 2 su bardağı su
* Yarım limonun suyu
Yayın tarihi: 17 Eylül 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/17/gny/haber,14544C5DE5124CEC8BA2B9225C04E5D0.html
Tüm hakları saklıdır.