kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
7 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Belki de birlikte iyileşmemiz gerekecek

Giriş Saati : 01.08.2008 22:39
Güncelleme : 03.08.2008 01:48
- Laikliğe duyarlı kesimlerde hınç büyüyecek mi bu durumda?
- Evet AKP ağzıyla kuş tutsa da bir takım insanlara yaranamayacak. Çünkü Türkiye'nin kutuplaşma hikâyesi çok psikolojik bir vaka haline dönüştü. Şöyle düşünelim; ben devletin iyi okullarında, büyük kentlerinde, modern çevrelerinde sosyalize olmuş bir bireyim. Bana devletin öğretmiş olduğu eski, geleneksel birtakım hikâyeler ve kültürel tezahürler karşısında mesafemi koyuyorum ve 'Modern oldum,' diyorum. Tertemiz, modern, Batılı gibi bir hayat tarzını seçiyorum. Sonra bakıyorum, birtakım insanlar benim gibi olmamışlar; benim verdiğim mücadeleyi vermiyorlar. Problem burada. Dolayısıyla ben kendimle sürekli hesaplaşmak zorunda kalıyorum.

- Kompleks duymadan birlikte yaşayabilecek mi iki taraf sizce?
- Bir yerlerde devam edecek çatışma herhalde ama şöyle söyleyeyim, 2002'de AKP geldiği zaman herkes biliyordu bu partinin Refah ve Fazilet geleneğinden geldiğini. Toplumdaki hava, 'bakalım, görelim' şeklindeydi. O zamandan bu yana başörtüsünün serbest bırakılması girişimi dışında, AKP'den gelen şeriatçı herhangi bir şey oldu mu? Evet, birtakım insanlar 'AKP nasılsa burada' diye sağda, solda, birtakım baskılar yaptılar ama partililer açık seçik böyle bir şey yapmadı. Fakat aynı süreç içinde o modernist, statükocu, kurgu sahiplerinin inanılmaz operasyonlarına tanık olduk.

- Neden bahsediyorsunuz tam olarak?
- İnternette dolaşan komplo teorileri, provoke edilen milliyetçilik, Türkiye'nin ele geçirilme projeleri vs. Yani bu sürecin bir 'proje' olduğuna dair inanılmaz çaba harcandı. Bu durumda o psikolojik faaliyet birilerinin içindeki psikolojik süreçlere de değiyor, o birileri kendini sakınmak, korumak için bir yerlere tutunmaya çalışıyor. Sonuç olarak o laikçi, korkan çevreleri hep beraber iyileştireceğiz. Bu aynı zamanda kendimizi iyileştirmemiz demek çünkü onların, sadece bir grubun korku duyması önemli değil, benim bir parçam oradaysa ben de hastayım demektir. Kendimi de iyileştirmem lazım. O zaman belki birlikte iyileşiriz.