kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
7 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Nevruz, kavun ve karadut şerbeti.

Sindirim için çeşit çeşit şerbet

Giriş Saati : 07.06.2008 19:09
Güncelleme : 08.06.2008 02:12
Önder Bey'in Kiva Han'ı oluştururken yola çıkış noktası Türk kahvesi kültürünü yaşatmak olmuş. Yani usulüne göre Türk kahvesi yapmak... "Bunun usulü de kül üzerinde yapmaktır," diyor. Onlar da bir aparat yapmışlar bunun için, üzerine koydukları kumda pişiriyorlar kahveyi. Piyasada bu usule uygun ağır cezve bulamadıkları için de kalın bakırdan özel bir cezve yaptırmışlar. Ve her gelene kahve sipariş ederken dört dakika bekleyeceklerini, çünkü iyi kahvenin ritüeline göre ağır ağır pişmesi gerektiğini anlatıyorlar. Bağımsız üreticilerden satın aldıkları kahvelerle iyi bir harman oluşturmuşlar. Damla sakızlı, kakuleli, menengiçli, muskatlı gibi kahve çeşitleri var. Ama aromalı sanmayın, gerçek sakızı ya da muskatı dövüp kahveye katıyorlar. En önemli özelliklerinden biri de şerbetleri. Demirhindi, sumak, erik, Frenk inciri, nevruz şerbeti gibi çeşitlere mevsimine göre farklı meyvelerin şerbetleri de ekleniyor. Örnek verecek olursak, nevruz şerbeti; nane, roka, dereotu, tere, maydanoz, fesleğen gibi otlar, ayrıca kivi ve portakal ile yapılıyor. Şeker oranı çok az, ferahlatıcı. Her gelene tadım bardaklarında şerbet ikram ediyorlar. Yakında mürver çiçeği ve meyan kökü şerbetlerini de mönüye katacaklar.