Bitlis'in Ahlat ilçesinin Seyrantepe köyündeki vatandaşlar, günlük ihtiyaçlarını paradan ziyade takas usulü ile sağlıyorlar.
Bakkaldan günlük ihtiyaçlarını tavuk, yumurta, yün, buğday ve peynir vererek takasla alışveriş yapan vatandaşlar, adeta tarihin para icat edilmeden önceki dönemini yaşıyorlar. Çocuklar cips ve çiklet almak için yumurta, köyün hanımları ile yün, süt, peynir ve buğdayı bakkala vererek, evlerinin günlük ihtiyaçlarını takas ederek karşılıyor.
Seyrantepe köyünde bakkallık yapan yemen Kotaz (30), takasla alış veriş olmasa köy yerinde bir dirhem alış veriş yapamayacaklarını belirterek, "Köylülerimiz yaşlısından çocuğuna kadar takasla alışverişi benimseniş.
Köyümüzün tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Köylü hasadını elde ederken, ürününü satmak zaman alıyor. Köylü mahsulünü paraya çevirecek zamanı beklemektense hemen ürünü ile takası tercih ediyor. Böylece buğday, peynir, yumurta, tavuk gibi köylüye gelir getirecek hububat ve hayvansal ürünlerle takas yapıyoruz. Ben de bu ürünleri stoklayıp şehirde toptancılara satarak paraya çeviriyorum" dedi.
Seyrantepe Köyü Muhtarı Ali Rıza Çağlar ise, takasla alış verişin bir gelenek haline geldiğini belirtti. Çağlar "7 den 70'e herkes takasla alışverişi benimseniş durumda. Şehirde para, köyde takas rağbet görüyor" dedi.
Köylü bay ve bayanlar ise, takasla alışverişten oldukça memnun olduklarını ifade ederek "Süt, peynir, buğday vererek, karşılığında çay şeker, pirin yağ alıyoruz. Alan memnun veren memnun" diye konuştu. Çocuklar ise annelerinden aldıkları bir yumurta ile cips ve çiklet aldıklarını bazen de kümesten birer tane yumurta arakladıklarını söylediler.
(İHA)
Yayın tarihi: 1 Eylül 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/01//haber,BDB9FC09738A484AB9C5821DE91F0154.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.