Pekin'de 6-17 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek Paralimpik Olimpiyatları'nda Türkiye'yi atıcılıkta temsil edecek sporculardan Olimpiyat Şampiyonu Korhan Yamaç, hedefinin 2. olimpiyat şampiyonluğunu elde etmek olduğunu söyledi. Yamaç, 2004 Atina Paralimpik Olimpiyatları'nda 25 metre spor tabanca atışlarında kazandığı altın madalyanın kendisini çok sevindirdiğini ancak, bundan sonraki süreçte elde ettiği başarıyı korumanın daha da zor olduğunu, bu nedenle çok ciddi çalışmalar yaptığını anlattı.
Pekin için çok iyi hazırlandığını ifade eden Yamaç, ''Hem zihinsel hem de fiziksel olarak iyi durumdayım ve formdayım. Orada performansımı ortaya koyabilirsem iyi sonuçlar alabileceğime inanıyorum'' dedi.
Yamaç, şunları söyledi:
''2004 Paralimpik Oyunları'na giderken her sporcunun olduğu gibi benim de en büyük hedefim altın madalyaydı. Bunu başardığım için çok mutlu olmuştum. Sonra şunu fark ettim ki aslında bu başarıyı korumak daha da zormuş. Şampiyon sporcu olarak sonraki Avrupa ve Dünya şampiyonalarına gitmek, o baskıyı üstünüzden atabilmek ve performansınızı gerçekleştirebilmek daha da zormuş. Sanıyorum ben bunu başardım. 2004 olimpiyatlarının ardından hemen sonra Avrupa şampiyonasında şampiyon oldum. 2006'da 2 dünya dördüncülüğü aldım. 2007'de de Avrupada bir altın bir gümüş aldım. 2008 için çok iyi çalıştık iyi hazırlandım. Hem zihinsel hem fiziksel olarak iyiyim ve formdayım. Orada kendi performansımı ortaya koyabilirsem iyi sonuçlar alabileceğime inanıyorum.''
SPOR, ENGELLİLERİ ÇOK DAHA RAHAT SOSYALLEŞTİRİYOR
Bir soru üzerine,
Türkiye'deki engelli sporuna toplumsal yaklaşımı değerlendiren Yamaç, sporla engellilerin çok daha rahat sosyalleştiğini ve toplum yaşamına daha rahat karışabildiğini ifade etti.
Ailesi ve çevresinden gördüğü destek nedeniyle kendisini çok şanslı hissettiğini anlatan olimpiyat şampiyonu Korhan Yamaç, şöyle devam etti:
''Belki de ben çok şanslı bir ortamda yaşıyorum. Çünkü ailem ve çevrem bana sürekli destek oluyor. Bu desteğin karşılığını da spordaki başarılarımla veriyorum. Benim başarımın arkasında her zaman ailem çevre dostlarım olmuştur. Buradan da şu sonuç çıkıyor: İnsanlar desteklendiği zaman başarır. Öncelikle destek aileden başlamalı. Aileler kendi engelli yakınlarını, çocuklarını ve arkadaşlarını desteklerlerse gerisi gelir. Bu şekilde destek görenler topluma karışmakta sosyalleşmekte daha büyük adımlar atabiliyorlar. Bunda sporunda çok büyük etkisi oluyor. Çünkü spor insanların eşit ortamda yarışabildiği, kendini ifade edebildiği bir etkinlik olduğu için, sporla insanlar, engelliler kendilerini çok daha rahat sosyalleştirecek ve topluma karışmakta daha rahat edeceklerdir.''
Pekin'de sona eren 29. Yaz Olimpiyatları'nda madalya beklenen ancak başarı elde edemeyen sporculara yönelik yapılan eleştirilerle ilgili bir soru üzerine Yamaç, ''Hiç kimse, müsabık bir sporcudan daha fazla birincilik kürsüsüne çıkmayı, bayrağını dalgalandırmayı isteyemez. Başarısızlık olduğunda da o sporcudan daha fazla kimse üzülemez. Bütün sporcular performanslarını her ortamda en stresli ortamda bile sergilemek için uğraşırlar. Benim de en büyük amacım Pekin'de bu büyük yarışmada kendi performansımı en iyi şekilde sergileyebilmektir'' şeklinde konuştu.
-KORHAN YAMAÇ KİMDİR?-Atıcılık sporuna 1985 yılında başlayan 36 yaşındaki Korhan Yamaç, 1993 yılında Kara Harp Okulu'ndan Piyade Teğmen olarak mezun oldu.
1995'te askeri operasyon sırasında mayına basarak sağ ayağını kaybeden Yamaç, atıcılık sporunda 10 metre havalı tabancı, 25 metre spor tabanca ve 50 metre serbest tabanca dallarında yarışıyor.
Sporculuk kariyeri başarılarla dolu olan Yamaç'ın 35
Türkiye Şampiyonluğu, 9
Türkiye rekoru bulunuyor. Evli ve bir çocuk babası olan Korhan Yamaç, 2002 yılından bu yana Bedensel Engelliler Atıcılık yarışmalarına katılıyor.
2003'de Çek Cumhuriyeti'nde yapılan Bedensel Engelliler Küçük Çap Silahlar Avrupa Şampiyonası'nda 25 metre spor tabancada Avrupa 2.'liği, 50 metre serbest tabancada Avrupa 3.'lüğü elde eden Yamaç, Mart 2004'te OHAL Gazisi olarak kendi isteğiyle, görev yaptığı Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Piyade Yüzbaşı rütbesi ile emekli oldu.
17-29 Eylül 2004'te Atina'daki Paralimpik Olimpiyatları'nda 10 metre havalı tabancada 4.'lük, 50 metre serbest tabanca dalında 3.'lük ve 25 metre spor tabanca dalında finalli dünya ve paralimpik rekoru kırarak şampiyonluk elde etti.
2005'de 03-10 Temmuz tarihleri arasında Polonya'da düzenlenen Bedensel Engelliler Avrupa Atıcılık Şampiyonası'nda 25 metre spor tabancada 3.'lük, 50 metre serbest tabancada 1. oldu. Yamaç'ın da dahil olduğu takım, bu şampiyonada 10 metre havalı tabanca dalında 3., 50 metre serbest tabancada 2. oldu.
2005 yılında Laurreus Dünya Spor ödüllerine aday gösterilen Yamaç, 2006 Torino Kış Olimpiyatları için meşale taşıyıcısı seçildi.
2006'da 12-21 Temmuz tarihleri arasında İsviçre'de düzenlenen Bedensel Engelliler Dünya Atıcılık Şampiyonası'nda 25 metre spor tabanca ve 50 metre serbest tabanca dallarında 4.'lük elde etti.
2007'de 22-29 Temmuz tarihleri arasında
Almanya'da düzenlenen Bedensel Engelliler Avrupa Atıcılık Şampiyonası'nda 25 metre spor tabancada finalsiz Avrupa rekoru kırarak 2.'lik elde etti. Yamaç'ın dahil olduğu
milli takım 50 metre serbest dalında 2. oldu.